autó

Roncsautó programot kér az autós szakma

2014.05.08.

Öreg járműért adjanak újat, használt autóból ne hozzanak be Euro 3-asnál rosszabbat, támogassák az elektromos gépkocsik használatát, és minden robogóra kerüljön hatósági jelzés – néhány javaslat azok közül, amelyeket az autós érdekképviseletek a most alakuló parlament asztalára tesznek.

Szerző: Jámbor Gyula

Még nem dolgozták ki a pontos részleteket, de a Magyar Gépjármű-importőrök Egyesülete a Romániában 2005 óta sikerrel futó roncsprémium rendszer főbb elemeit venné át – mondta lapunk kérdésére Erdélyi Péter. A szervezet elnöke szerint eddig nem tűzték zászlajukra a „használtért újat” kampányt, de az utóbbi években olyan mértékben felgyorsult a koros járművek importja miatt a hazai flotta átlagéletkorának növekedése, hogy környezetvédelmi okokból indokolt a fiatalítás.

A román rendszer lényege, hogy a bontásra leadott járművekért értékjegyet adnak, majd azt új autó vásárlásakor 900 euróért beszámítják. Egy magánszemély legfeljebb három értékjegyet válthat be, a jegyek szabadon átruházhatók. Romániában 2005-ben indították el a programot, amelyben eddig összesen csaknem 480 ezer, tíz évnél öregebb járművet vontak ki a forgalomból, és mintegy 239 ezer új gépkocsit vásároltak.

Múlt év végén a román autópark 5,98 millió járművet számlált, ami 4,73 százalékkal több a 2012-eshez képest. Az átlagéletkor nem jobb, mint a magyarországi 13 év, a leadott autók jellemzően 20 évnél idősebbek. A tavalyi program roncs-autóinak átlagéletkora 22,5 év volt. Az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjármű-importőrök Egyesülete a magyarországi autós szakma képviseletében több megoldandó témát terjesztene az Országgyűlés 2014. évi tavaszi ülésszaka elé – mondta Erdélyi Péter. Ezek közül csak az egyik a koros használt autók lecserélését elősegítő program. Ugyancsak a flotta műszaki állapotának javítását szolgálja a használt gépkocsik importjának szabályozása. Ennek keretében az Euro 3-asnál korábbi, azaz 2000-es évjáratnál régebbi autók behozatalát tiltanák meg. Ez a mai importnak mintegy felét érinti. A környezet védelmét szolgálná a tisztán elektromos vagy hibrid járművek vásárlásának, használatának állami támogatása is – fejtegette Erdélyi.

A most életbe lépett uniós kvótarendszer értelmében a gyártóknak érdekükben áll minél több alacsony emissziójú járművet piacra dobni, ami az árak csökkenéséhez vezet. Ez, párosulva az állami támogatással, érdemben mozdíthatja elő a tiszta üzemű autók térnyerését. Az érdekvédelmi szervezetek emellett zászlajukra tűzték a robogók hatósági jelzésének a kötelezővé tételét, a használtautó-kereskedelem kifehérítését célzó járműtörténet-nyilvántartási adatbázis gyakoribb frissítését, és a gépjárműjavítók egységes működési feltételrendszerének kialakítását.

Megjelent a Magyar Nemzet május 7-i számában.

 

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.27
- A Közlekedési Múzeumba kerül Budapest első, jellegzetes zöld közösségi kerékpárja, amely 2014-től....
2022.05.27
Legyen szó mindennapi motorozásról, hosszabb útról vagy kalandtúráról - a BMW Motorrad csomagtároló....
2022.05.27
Jól indult sokaknak az év Magyarországon, számos nagyon drága luxus- és sportautó talált gazdára,....
2022.05.27
Mint a Loch Ness-i szörny, úgy bukkant fel tavaly a semmiből az utóbbi évek egyik legizgalmasabb....
2022.05.27
- Üllő térségében van szükség tűzoltói beavatkozásra - adta hírül a katasztrófavédelem. ..
2022.05.27
A japán tulajdonosi hátterű vállalat új üzemében optikai fóliákat fognak előállítani az elektromos....
2022.05.27
No, persze nem újdonság, hogy osztott fényszórókkal próbálkoznak kitűnni a tömegből a gyártók, de....
2022.05.27
A Németországban az autósport ünnepének számító 24 órás gyorsasági verseny keretében gurulhatnak....
2022.05.26
Ahogy a hadseregben, úgy a hadiiparban is mindenféle jármű szerepel: a legextrémebb terepjárótól a....
2022.05.26
A Ford Magyarország és Csehország  ügyvezető igazgatói posztját június elsejétől Kővágó-Laky Andrea....