Mi kerül ezen ennyibe

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (5. rész) – A jármű ápolás feltételei

2020.11.02.

A gépjárműfenntartó tevékenységek és az azokkal kapcsolatos teendők megfelelő elvégzését, valamint a vállalat felépítését szabályzó rendelet nem csak személyi oldalról határozza meg a műhely működtetését. Vannak bizonyos dologi feltételek amelyeknek kötelező megfelelniük.

 

A dologi feltételek magukban foglalják a javítási/karbantartási munkákhoz szükséges eszközöket, berendezéseket, készülékeket, illetve magát a létesítményt is. Ezeket a feltételeket, a munkálatokra vonatkozó műszaki előírásokat és a tevékenység elvégzésével kapcsolatos tanúsítási kötelezettségeket részletezzük.

A dologi feltételek és a személyi feltételek egymáshoz nem sorrend alapján, hanem értelemszerűen kapcsolódnak. Akárcsak a közlekedési jelzéseket, ezeket is együttesen kell kezelni, és értelmezni.

Egy műhely berendezésének kialakításakor, fontos szempont a megfelelő burkolat kiválasztása. Jármű ápolási tevékenységeket csak olyan pormentes helyiségben lehet elvégezni, amelynek padló- és faburkolata ellenáll az olajoknak, zsíroknak. Emellett lényeges tulajdonság a padló teherbírása és tisztíthatósága. Legtöbb helyen PVC összetételű padlólapokat alkalmaznak a kémiai anyagoknak való ellenállása és terhelhetősége miatt.

A kenést igénylő alkatrészek hozzáféréséhez, biztosítani kell emelőberendezést vagy szerelőaknát. A szerelőakna építése során figyelembe kell venni az ügyfélkörhöz tartozó gépjárművek méreteit. Bár a szabványos építés tervrajzát is meg lehet vásárolni, célszerű a saját paramétereinkkel dolgozni (pl. belső mélység kialakítása).

 

 

A rendelet, a jármű ápolás végzésének feltételeként a zsírzóprést is megjelöli, ami már sok esetben nem releváns. A járművekben már alig találunk olyan alkatrészeket, amelyek zsírzógombon keresztül karbantarthatók. A legtöbb esetben önkenő, zárt megoldásokkal találkozhatunk, így karbantartás-mentessé válnak az alkatrészek. Rendelkeznie kell még a kívánt járműtípus konstrukciójának megfelelő olajleszívó és olajtöltő készülékekkel.

 

 

A kenőanyagok, hűtő-és fékfolyadékok, valamint az előző bekezdésben említett eszközök, szennyeződés-mentes tárolását is biztosítani kell. A kenőanyagokat hűvös, száraz helyen kell tárolni, 0 és 30 °C között, sérülésmentes csomagolásban, különben a gyártó által feltüntetett szavatossági idő érvényét veszti. A fékfolyadékot csak hermetikusan zárt tartályban lehet tárolni, elkerülve így az oxidálódást és a nedvesség megjelenését. A használt kenőanyagokat, folyadékokat megbízható, csepegésmentes, biztonságos és szelektív szállítási csomagolásban kell tárolni és átadni.

 

 

Jármű ápolási tevékenységnek minősülhet még a fékfolyadék forráspont mérése és a hűtőfolyadék fagyáspont mérése is. A fékfolyadék nedvesség tartalmának növekedésével a forráspontja alacsonyabb lesz, ezért is fontos a hermetikus tárolása. A fékfolyadék forráspont mérésére szolgáló egyes berendezések valódi forrás-próbát végeznek a fékfolyadékon, és digitális kijelzőn jelzik az alkalmazhatóságot. A hűtőfolyadék fagyáspontjának mérésére többféle műszer is létezik: a pontosabb az ún. refraktométer, amely a fénytörés mértékét méri a folyadékban, de van olyan is, amely a folyadék sűrűsége alapján állapítja meg a fagyáspontot.

 

A tanúsítási kötelezettség az elvégzett munka, a felhasznált kenőanyagok, hűtő- és fékfolyadékok mennyiségének, minőségének és minőségi jelének a leírására terjed ki.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.02
A BMW X3 kényelmét, sokoldalúságát és tágas helykínálatát füst és más károsanyagok nélkül adja az....
2022.07.02
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő légitársasága túl van első zöld próbajáratán Bukarest és....
2022.07.02
Tíz hónap folyamatos csökkenés után májusban először nőtt az autógyártás Nagy-Britanniában éves....
2022.07.02
A márkakereskedések hamarosan megkezdik a rendelések felvételét a vadonatúj Honda Civicre. ..
2022.07.02
A BMW Group több mint 300 millió euró befektetésével készítette fel dingolfingi gyárát az új....
2022.07.02
Nézze meg a videót! ..
2022.07.02
A Nyugat-Európából szabadságukra hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt....
2022.07.02
A Hyundai bemutatta a tisztán elektromos modelleket felsorakoztató IONIQ almárka második típusának....
2022.07.02
Megvan a varázsa, ha váratlanul találkozunk a múlttal, és egy pajtalelet pontosan ezt az érzést....
2022.07.02
Karambol történt a repülőtérre vezető úton. A műszaki mentés miatt a Gyömrői utat a Tapolcsányi....