Év Magyar Autója

Rekordszámú autót jelölt az Év Magyar Autója díjra a Toyota és a Lexus

2021.08.07.

A kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piac értékesítéseit idén is vezető Toyota, és prémium márkája, a Lexus az elmúlt évekhez hasonlóan idén is valóságos modellinváziót mutat be Európában és így Magyarországon. Ennek köszönhetően a japán autógyártó a díj történetében eddigi rekordnak számító 12 autót nevezett a 2022-es Magyar Év Autója és Év Zöldautója díjakra. 

A világ legzöldebb (és egyben legnagyobb) autógyártója által a különböző kategóriákban benevezett hét Toyota és öt Lexus modell között öt öntöltő hibrid elektromos, egy plug-in hibrid elektromos, három akkumulátoros elektromos és egy hidrogén üzemanyagcellás elektromos modell kapott helyet. Az immáron hazánkban is több mint 50%-ban környezetbarát öntöltő hibrid elektromos autókat értékesítő, és nem régiben a világ első sorozatgyártott hidrogén üzemanyagcellás elektromos autóját hazánkban is bemutató Toyota, és a mára Magyarországon gyakorlatilag 100%-ban öntöltő hibrid elektromos autókat értékesítő Lexus az elmúlt években és idén tapasztalható piaci szárnyalását nagyban segítette a piac legszélesebb környezetbarát modellportfóliója. Az elmúlt időszakban és a a következő hónapokban érkező modellek sora várhatóan még tovább erősíti majd a kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piacon mintegy másfél éve piacvezető szerepet betöltő pozícióját, és egyben történelmi lehetőséget biztosított az autógyártó számára, hogy az Év Magyar Autója megmérettetésen eddig páratlan számú területen megméresse magát.

A Magyar Év Autója díja a Toyota a kisautó kategóriában az ősszel érkező, és váratóan a szegmenst alaposan átformáló vadonatúj Yaris Crosst nevezte, míg a szabadidő autók kategóriájában a még csak nemrégiben a piacon debütáló, ám máris szegmensének meghatározó szereplőjének számító Highlander száll harcba az elismerésért. A kishaszongépjármű szegmensben a hazai pickup szegmenst gyakorlatilag letaroló Hilux képviseli a Toyotát, míg a sportautó kategóriában a teljes autósajtót és az autórajongókat egyaránt lázban tartó GR Yaris méreti meg magát. A sportautók között indul emellett a hatalmas várakozások övezte és számos dizájn díjat elnyert, de 477 lóerős V8-as motorja révén nem csak a lenyűgöző formák szerelmeseinek szívét megdobogtató Lexus LC Convertible is. A prémium elektromos autók mezőnyében számít erős jelöltnek a Toyota Mirai, míg az elektromos és hibrid haszongépjárművek kategóriájában két Toyota modell, a Proace Electric és Proace City Electric is komoly esélyes lehet.

A nagyméretű SUV-ok mezőnyében a vadonatúj, történetében először a világ legfejlettebb öntöltő hibrid elektromos hajtása mellett plug-in hibrid elektromos hajtással is elérhető Lexus NX képviseli a japán autógyártót, míg az üzleti autók kategóriájában két a felsővezetők körében rendkívüli presztízsnek örvendő Lexus modell, az megújult ES és LS felsőkategóriás luxuslimuzinok képviselik a világ legzöldebb prémium autógyártóját. Végül pedig az elektromos szabadidőautók kategóriájában a Lexus első akkumulátoros elektromos modellje, az UX Electric kompakt SUV igyekszik majd meggyőzni a zsűri tagjait.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.05
A Schaeffler család növelte részesedését a Vitesco autóipari beszállítóban – írja az automobilwoche....
2022.07.05
Várhatóan 14 óráig szünetel a vonatközlekedés a Budapest-Cegléd vonalon, mert Üllő és Vecsés között....
2022.07.05
Függetlenül attól, hogy hónapok óta 400 forint körül mozog a forint-euró árfolyam, folyamatosan....
2022.07.05
Az Audi Hungaria Általános Művelődési Központban érettségiző diákok és a szakképzési tagozat....
2022.07.05
Közel három évtizede működtet Szegeden Suzuki márkakereskedést Veszprémi Károly, ugyanott, ahol....
2022.07.05
A 450 millió dolláros közös tőkebefektetéssel Észak-Amerika legnagyobb nyilvános e-töltő....
2022.07.05
A Bosch és a Volkswagen a tervek szerint együttműködhet az autonóm vezetés témakörében. A....
2022.07.05
Ahogy 2007 óta minden évben, úgy idén is összegyűlnek az Alfa Romeo tulajdonosok és az olasz autók....
2022.07.05
Több mint 13 órán át tartó repülés után egy szuperjumbo nagy lyukkal landolt a betonon. A sérült....
2022.07.04
Az 53-as főúton két kamion és egy traktor ütközött össze, a teherautók kigyulladtak - a rendőrség....