sebességrekord

Rekordra várva…

2015.01.25.

Sokak számára nem teljesen ismeretlen az angol BLOODHOUND projekt. A Bloodhound messze több, mint egy szárazföldi sebesség-rekorder autó, mely a konstruktőrök ambiciózus tervei szerint nem kevesebb, mint 1000 mérföld/óra, azaz több, mint 1600 km/óra sebességet kell, hogy elérjen.

Fel-felkapja a sajtó az autó építésének egy-egy állomását (jó a cég píárja!). A téma hálás, erre mindenki felkapja a fejét. Az autó maga a tömény technikai gyönyörűség. Mostanában az ad aktualitást, hogy elsütötték a startpisztolyt: megkezdődött visszaszámlálás a rekordállítás megkezdéséhez. Mi is ezért szólunk róla, de ahhoz, hogy tollat ragadjak, a Bloodhound-dal való személyes találkozás is hozzájárult. Úgy jártam én is, mint amikor az ember elviszi kisgyermekét, unokáját az állatkertbe, és a gyerkőc először találkozik a zsiráffal, és ámulattal állapítja meg: húú, de nagy…

A Bloodhound is méreteivel nyűgözi le az embert. Az autó (hogy illik-e rá ez a név, az is kétséges, hiszen ilyen nagy sebesség eléréséhez már kerékhajtás szóba sem jöhet – ez egy földi rakéta, mely reméljük nem fog elemelkedni) hossza majdnem eléri a 13,5 m-t, legnagyobb magassága 3 m, legnagyobb szélessége 2,3 m. Rekordra kész tömege majdnem 8 tonna. A rendkívül gazdag tartalmú www.bloodhoundssc.com honlapon olvashatjuk, hogy ezek a méretek kicsit változhatnak majd a rekordra állított autónál.

Miért jó az, hogy egy földi jármű átlépi az 1000 mérföld/óra sebességet?

Sokan mondhatják, semmi értelme, elfecsérelt, haszontalan dolog. Kihívás ez is, olyan, mint a hegymászók embertelen körülmények közötti csúcs-hódításai. A kettő között azonban óriási a különbség! Az első valóban önmagáért való dolog, addig a Bloodhound projekt komplex mérnöki tudományok és kapcsolódó alaptudományok objektuma. A sebességi rekord ennek „csak” teret, motivációt, közönségfigyelmet, szponzor támogatást ad, A projekt kitalálói, végzői, életben tartói a fiatalokat a kezdetektől bevonták minden folyamatba, iskolák kapcsolódhatnak be a munkába, tanulhatnak. A regisztrált „nyomon követő’ iskolák száma túl van a 6000-en. A projektben résztvevő egyetemek, kutatólaboratóriumok, csúcstechnológiát képviselő világcégek, ma mindösszesen 250-en vannak. Bizonyára jól átgondolták miért szálltak be a munkába, miért adnak pénzt, miért jó ez nekik. A dolog messze túlmutat a reklámlehetőségen, de természetesen ez sem mellékes.

Nézzük a ma tervezett menetrendet!

Tavaly novemberében közölték a sajtóval, hogy eldördült a startpisztoly. A Bloodhound-t jelenleg a „BLOODHOUND Technical Centre”-ben szerelik össze, az angliai Bristolban. Az autónak innen 2015 nyarán kell kigördülnie, hogy az első komolyabb futópróbát megtegye Angliában, a Newquay-ban található repülőmúzeum (Aerohub) kifutópályáján. A teszt maximális sebessége csak 200 mph (321 km/h) lesz. A rekordöntő csapat még ebben az évben Dél-Afrikába, a rekordkísérlet helyszínére utazik. A terv az, hogy elérjék a 800 mph (1,287 km/h) sebességet. 2016-ban (pontosabban még meg nem meghatározott időpontban) kezdődhet meg a vágyott 1000 mérföld/óra sebesség elérése a dél-afrikai pályán, melynek földrajzi neve Hakskeen Pan (a google megmutatja a részleteket!). A „pálya” kiszáradt tómeder, melyen egy 12 mérföld hosszú út volt kijelölhető. A terv szerint a 6. mérföldnél érik majd el az 1000 mérföld/óra sebességet, utána jön az intenzív fékezés, nehogy a bokrok és sziklák között landoljanak…

A BLOODHOUND technikája

Amikor megpróbálunk belegondolni az autó technikájába, óhatatlanul is a kerekek jutnak eszébe: milyen kerékszerkezet fogja ezt a sebességet kibírni. A rekord sebességnél a majd 1 méter átmérőjű kerék fordulatszáma 10 200 fordulat/perc lesz.

Az autóban három erőforrás van: két belső égésű motor és egy rakétahajtómű. Az egyik belsőégésű motor, a dugattyús, csak tüzelőanyag szivattyúkat hajt a maga 650 lóerejével. A másik is belső égésű, ez egy (repülőgép) gázturbina (ez is a belső égésűek kategóriájába tartozik!) Ha mindent egybeveszünk, a Bloodhound teljesítménye 135 000 Le. A fénykép a tolóerőt létrehozó két hajtómű gázsugár csöveit mutatja.

A projekt és a technika további részleteit az autotechnika.hu oldal mindenki számára elérhető részében hamarosan olvashatják.

 

Dr. Nagyszokolyai Iván

az Autótechnika főszerkesztője

(Az Autótechnika folyóirat az autóversenyzés technikájával is foglalkozik, így például a Formula Student-tel, a tuninggal, a teherautó versenyzéssel kapcsolatos cikkeket is megtalálhatják a folyóirat cikkarchívumában. Legyen Ön is az Autótechnika előfizetője 2015-ben! További információ http://autotechnika.hu )

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.27
A magyar rendőrök egy, a norvég hatóságok által körözött quadot foglaltak le a Röszke autópálya....
2022.05.27
Palkovics László technológiai és ipari miniszter jelenlétében péntek kora délután kilencedik....
2022.05.27
- Felszállás előtt kigyulladt egy utas telefonja a Liszt Ferenc-repülőtéren, a Wizz Air malmői....
2022.05.27
- Az elsőhöz hasonlóan a Forma-1-es Monacói Nagydíj pénteki második szabadedzésén is Charles, a....
2022.05.27
A Toyota májusban 8 gyárát zárta be Japánban. A döntés az ázsiai régióban kitört koronavírus-....
2022.05.27
A közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló eseményekről folyamatosan ad hírt az....
2022.05.27
- A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi....
2022.05.27
Hosszabb kihagyás után folytatódik mesteremberek sorozatunk, ahol különböző járműjavítókat, és az....
2022.05.27
- A kilencedik helyen zárta a túraautó-világkupa (WTCR) Nürburgringen zajló második fordulójának....
2022.05.27
Halálos baleset történt Kiskőrösön, az érintett útszakaszon a szemle ideje alatt félpályás....