a jövő autózása

Rejtélyes üzenetet küldött a Toyota vezető tudósa

2023.03.28.

A Toyota vezető tudósa és a Toyota Kutatóintézet (Toyota Research Institute – TRI) vezérigazgatója, Dr. Gill Pratt a januári davosi Világgazdasági Fórumon, majd a Mobilitási Bizottság februári ülésén is tartott egy-egy nagy hatású előadást a dekarbonizáció kapcsán, amelyek talán legfontosabb üzenete Voltaire-től idézve így szól: „Ne hagyjuk, hogy a tökéletes a jó ellensége legyen”.

A karbonsemlegességre való törekvés kapcsán Dr. Pratt két nagyhatású előadásában azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy „a tökéletes ne legyen a jó ellensége”. Pratt arra is rámutatott, hogy a Voltaire francia filozófusnak tulajdonított gondolat összecseng a Toyota folyamatos fejlődést a középpontba helyező filozófiájával, amelynek sarokköve, hogy az autógyártó sosem dől hátra, mert úgy véli, nem tökéletes autókat gyárt, hanem egyre jobb autókat.

A Világgazdasági Fórumon a világ politikai és üzleti vezetői vitatják rendre az aktuális politikai és gazdasági kérdéseket, valamint az éghajlatváltozás jelentette kihívásokat. Az a vélekedés, hogy az akkumulátoros elektromos járművek (BEV) jelentik az egyetlen módját a karbonsemlegesség elérésének, mélyen gyökerezik számos országban, különösen Európában. A fórumon Dr. Pratt ezzel szemben azt hangsúlyozta, „több módon is fel lehet jutni ugyanarra a hegyre”, és „egyéb elektromos járművek, köztük a konnektorról tölthető hibrid járművek (PHEV), az öntöltő hibrid elektromos járművek (HEV) és a hidrogén üzemanyagcellás elektromos járművek (FCEV) mind a megoldás részét képezik”, és hogy „egy olyan világban, amiben erőforrás és alapanyaghiány van, fontos, hogy forrásainkat oda összpontosítsuk, ahol a legtöbb hasznot hozzák.” Ennek illusztrálására a Toyota vezető tudósa egy látványos videóban azt is bemutatta, milyen elképesztő hatása van a széndioxid-kibocsátáscsökkentésre, ha egyetlen akkumulátoros elektromos autó akkumulátorkapacitását plug-in hibrid elektromos autók vagy épp öntöltő hibrid elektromos autók gyártására fordítják. A kérdésekre válaszolva a Dr. Pratt kifejtette, hogy az abszolút nulla kibocsátású köztük az akkumulátoros elektromos és a hidrogén üzemanyagcellás elektromos) járművek elterjedéséhez idő kell, miközben „a lehető leghamarabb csökkentenünk kell a széndioxid-kibocsátást”. Ez pedig rövidtávon flottaszinten az öntöltő és plug-in hibrid elektromos autók nélkül nem lehetséges.

A Toyota a fentiek okán a multitechnológiás megközelítés híve, amely arra az elvre épít, hogy a szén-dioxid az ellenség, és nem egy-egy hajtáslánc, és meg kell találnunk, hogyan csökkenthetjük a lehető legrövidebb időn belül a karbonlábnyomunkat a lehető legnagyobb mértékben, miközben a hosszútávú cél a teljes karbonsemlegesség. Az elektrifikációt negyed évszázada útjára indító Toyota éppen ezért, miközben sorozatban mutatja be az akkumulátoros elektromos autókat folyamatosan fejleszti az öntöltő hibrid elektromos és plug-in hibrid elektromos technológiát is, és komoly hangsúlyt helyez az olyan fejlesztésekre is, mint az ugyancsak zéró emissziós és már sorozatgyártásban is kínált hidrogén üzemanyagcellás elektromos és a még fejlesztési fázisban járó közel zéró emissziós hidrogén belső égésű technológia. A vállalat célja egyébiránt Európában 2040-re, világszinten pedig 2050-re elérni a saját és a beszállítókra is kiterjedő működés, valamint a kapcsolódó logisztikai tevékenységek tekintetében is teljes karbonsemlegességet.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.02
Azzal ajándékozott meg a sors távol-keleti szerencséje, hogy volt alkalmam napokig tesztelni végre....
2023.06.02
Az új Range Rover Sport SV a Range Rover fennállásának legnagyobb teljesítményű, legdinamikusabb....
2023.06.02
A négyévszakos autógumik néhány évvel ezelőtt még csak a kisautók réspiacán számítottak....
2023.06.02
Kissé csökkentek a használt autók árai májusban. Egy különösen népszerű szegmensben azonban....
2023.06.02
A rendőrség egy új közlekedési tábla bevezetésére hívja fel a figyelmet, aminek célja, hogy....
2023.06.01
Baleset történt az 52-es főúton, Solt közelében forgalmi akadály van – adta hírül az Országos....
2023.06.01
Mai vendégünk Lambert Gábort a MABISZ kommunikációs vezetője. ..
2023.06.01
Egy angol tuningcég a bő kétszeresére emelte a Toyota raligyökerekkel rendelkező hot hatch-ének....
2023.06.01
Orosz lapértesülések szerint hamarosan megkezdi járműveinek összeszerelését Kubában az Uljanovszki....
2023.06.01
Az új, tisztán elektromos Volvo EX30 nem csak a biztonság és a fenntarthatóság terén nyújt....