Toyota Yaris GRMN

Radikálisan sportos a Toyota GRMN Yaris

2022.01.15.

A Tokiói Autószalonon mutatta be a GR Yaris még dinamikusabb változatát a Toyota Gazoo Racing.

Szinte napra pontosan két évvel a Toyota GR Yaris világpremierje után a Toyota Gazoo Racing (TGR) bemutatta a rettenthetetlen városi sportautó még tüzesebb változatát. A korábban bevezetett nevezéktant alkalmazta GRMN Yaris típusjelzéssel bemutatott változat fokozott vezetési élményt ígér – igaz, csak nagyon keveseknek.

A TGR úgy ítélte meg, hogy nincs szükség nagyobb motorteljesítményre, radikálisan áthangolta azonban a modell minden más komponensét. A motorházfedél, a tetőlemez és a hátsó légterelő szénszálas kompozitból készült, a hátsó üléseket kiszerelték; a módosítások nyomán körülbelül 20 kilogrammal csökkent a jármű menetkész tömege; a tömegközéppontot a futómű 10 mm-es ültetésével vitték még lejjebb.

A gyártásnál 545 extra hegesztési varratot és 12 méterrel több szerkezeti ragasztót alkalmaztak, ami érezhetően merevebb karosszériát eredményezett. A jobb aerodinamikai adottságok érdekében 10 mm-rel kiszélesítették a karosszériát.

A hajtásláncban módosított sebességváltó-áttételeket alkalmaztak: a jobb gyorsítóképesség érdekében szűkebbre vették az első négy fokozatot, valamint rövidebb végáttételt alkalmaztak, a tartósságot pedig a fogaskerekek gyártásánál alkalmazott alacsony széntartalmú SNCM acélok és speciális felületkeményítési eljárás fokozza. A pontos áttételeket, illetve anyaghasználatot a versenypályákon szerzett tapasztalatok vezérelték. Emellett átdolgozták a szériamodellben is megtalálható, első és hátsó részlegesen önzáró differenciálműveket.

Aki az 500 darabos szériánál is ritkább kivitelre vágyik, megrendelheti a pályacsomagos kivitelt (Circuit Package), amelyből mindössze 50 darabot gyártanak. Ez többek között egyedi 18 colos BBS keréktárcsákat, 18 colos féktárcsákat, állítható Bilstein lengéscsillapítókat, szénszálas hátsó légterelőt, valamint oldalsó szoknyát és első légterelő kötényt tartalmaz.

Két másik, izgalmas újdonságáról egyelőre minimális információkat közölt a Toyota Gazoo Racing. Az egyik egy versenyautó-tanulmány, a GR GT3 Concept egy később bevezetendő ügyfél-versenyautó előfutára; a másik a Toyota első kifejezetten elektromos üzemre fejlesztett típusának a sportos változata, a nagyobb kerekekkel, sportülésekkel felszerelt, matt fekete fényezésű bZ4X GR Sport Concept. Ezekről a tanulmányautókról egyelőre nem közölt további részleteket a TGR.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.25
Mint ismert, június 24-étől módosultak a MOL töltőállomásokon a tankolási szabályok. Változott – 50....
2022.06.25
Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és....
2022.06.25
Az orosz autóipari óriás, az AVTOVAZ június végén legyártott egy próbasorozatot a lebutított, ABS....
2022.06.25
Kulcscsontja mellett bordái is eltörtek Gönczy Gergőnek, akit három társával együtt ütött el egy....
2022.06.25
Jó tudni, hogy napokon belül megszűnik a műszaki érvényessége azon gépjárműveknek, amik már eddig....
2022.06.25
A légitársaságok kereskedelmi gyakorlataival kapcsolatban felmerülő fogyasztói panaszokról, piaci....
2022.06.25
Egy második magyar városban, Budapest után Siófokon is elindítja közösségi rollermegosztó....
2022.06.25
Baleset miatt lezárták az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalát Herceghalomnál szombat délután....
2022.06.25
Pénteken még nem tudták átállítani a összes érintett Mol-kutat ahhoz, hogy ne lehessen 50 liternél....
2022.06.25
Olajembargó, infláció, háború, koronavírus-járvány ide vagy oda, számos nagyon drága luxus- és....