Audi Q4 e-tron

A Q4 e-tron sorozat új összkerékhajtású modellel bővül

2021.08.01.

Az Audi Q4 e-tron és Q4 Sportback e-tron modellek a márka első kompakt elektromos SUV járművei. Áprilisi bemutatkozásukat követően két új változattal bővült a kínálat: a sorozat leghosszabb hatótávját kínáló modellre illetve a Q4 45 e-tron quattro összkerékhajtású változatra mostantól adhatnak le rendelést az ügyfelek - írja a márka közleménye.

Intelligens hajtásrendszer az erőteljes teljesítményért

A Q4 e-tron modellek amellett, hogy szén-dioxid kibocsátás nélkül közlekednek az utakon, egy luxuskategóriájú jármű térkínálatát és kényelmét egyesítik a kompakt kategóriában illetve mindennapi használatra tökéletesen alkalmas hatótávolságot kínálnak. A WLTP ciklus szerint  mért, akár 534 kilométeres hatótávolságával a Q4 Sportback 40 e-tron kínálja a leghosszabb hatótávot az Audi elektromos modelljei közül. Az új összekerékhajtással szerelt modell akár (WLTP ciklus szerint mért) 490 kilométer hosszú utazást is lehetővé tesz, tökéletesen teljesítve az ügyfelek hétköznapi használatra vonatkozó elvárásait. A két változat mostantól rendelhető, a Q4 Sportback 40 e-tron alapára (áfával) 49 500 euró, míg a Q4 45 e-tron quattro ára 50 900 eurótól indul.

A Q4 Sportback 40 e-tron esetében (elektromosenergia-fogyasztás, kombinált (kWh/100 km): 19,6 - 16,8 (WLTP ciklus szerint); 17,4 – 16,1 (NEDC ciklus szerint); szén-dioxid-kibocsátás, kombinált (g/km): 0) a hátsó tengely hajtásáról egy 150 kW (204 LE) teljesítményű elektromos motor gondoskodik. Az új összkerékhajtású változatnál (elektromosenergia-fogyasztás, kombinált (kWh/100 km): 21,3 – 17,9 (WLTP ciklus szerint); 18,2 – 16,5 (NEDC ciklus szerint); szén-dioxid-kibocsátás, kombinált (g/km): 0) a márka két elektromos erőforrást használ az elektromos összkerékhajtáshoz. Ezek együttesen 195 kW (265 LE) maximális teljesítményre képesek, amely lehetővé teszi, hogy az állóhelyzetből 100 km/órás sebességre való gyorsítást 6,9 másodperc alatt teljesítse a modell és elérje a 180 km/órás – elektronikusan korlátozott – legnagyobb sebességét.

A TÜV NORD által igazolt karbonsemlegesség: a Q4 e-tron modelleknek hivatalosan is „nettó nulla a karbonlábnyoma”

Az Audi a Q4 e-tron és Q4 Sportback e-tron modelleket nettó nulla szén-dioxid kibocsátással gyártja, amelyet most hivatalosan is hitelesítettek. Mindkét modell sikeresen megszerezte a TÜV független tanúsító szervezetének „karbonsemleges termék” minősítését. „Az Audi gondoskodik róla, hogy a szén-dioxid kibocsátást a beszállítói láncnál, a gyártási folyamat során és – többek között – a logisztika területén arányosan mérsékelje vagy megújuló forrásból származó elektromos energiával csökkentse. Ez kiemelten vonatkozik a jármű nagyfeszültségű akkumulátorának gyártására. Az Audi azonban még tovább megy és az elkerülhetetlen szén-dioxid kibocsátással azonos mértékű ellensúlyozást biztosít a nemzetközileg elismert karbonkompenzációs projektek támogatásával.” – erősítette meg a TÜV NORD a sikeres hitelesítés során.

A Zwickauban működő termelési egység kizárólag zöld energiát használ a gyártás során és az akkumulátor cellákat beszállító vállalatokat is arra kötelezte, hogy kizárólag megújuló forrásból származó energiát használjanak gyártási folyamataik során. A jelenleg nem elkerülhető károsanyag kibocsátást hitelesített klímavédelmi projektek támogatása révén karbonkreditekkel kompenzálja a vállalat. Ezek hitelesítését a The Gold Standard vagy a Verified Carbon Standard non-profit szervezetek végzik. Ezzel lehetővé válik a jármű teljes életciklusára vonatkozó száz százalékos karbonsemlegesség elérése, amennyiben a használati szakasz során következetesen zöld energiával történik az újratöltés. Ezen kívül az Audi szorosan együttműködik beszállítóival az összes járműprojekt kapcsán a felelős gyakorlat következetes népszerűsítését illetően. Az Audi már 2017. óta auditálja üzleti partnereit a vállalaton belül létrehozott fenntarthatósági értékelés alapján, ezzel is biztosítva, hogy a gyártás az erőforrások megóvásával és a társadalmi normák betartásával történik.

Kényelmes töltés az e-tron töltőszolgáltatás (e-tron Charging Service) révén

A Q4 e-tron modellek kiemelkedően sokoldalú járművek, amelyek tökéletesen alkalmasak a hétköznapi használatra. Hatalmas belső térkínálata, egyedülálló kényelme és a hosszabb utazásokat is lehetővé tevő hatótávolsága mellett a vezető a gyors töltési sebesség nyújtotta előnyöket is élvezheti. Legideálisabb esetben mindössze tíz percet kell eltölteni a töltőállomáson, hogy (WLTP ciklus szerint) közel 130 kilométeres  hatótávolságra elegendő energiát „tankoljunk”.

Az e-tron töltőszolgáltatást (e-tron Charging Service) használó Audi ügyfelek 26 ország közel 250 000 töltési pontja közül választhatnak, amelyek között 5 841 gyorstöltő állomást is találunk. Ez óriási eredmény és mérföldkő, különösképpen, hogy a töltőszolgáltatás csupán 2019. februárjában indult, ekkor 16 országban 72 000 töltőpont állt rendelkezésre. Azóta nem csak a töltőállomások száma nőtt közel négyszeresére, de a gyorstöltő pontok száma is jelentősen emelkedett.

A Transit csomagot választva a Q4 e-tron vásárlóknak nem kell havidíjat fizetniük az első teljes évben. Ezen kívül élvezhetik az IONITY hálózat kedvező feltételeinek előnyeit is, így a töltés költsége mindössze 31 cent kilowattóránként, amely közel azonos az otthoni töltés tarifájával Németországban. Az Audi tulajdonosok könnyedén és gond nélkül tölthetik fel autójukat külföldön is, hiszen minding az adott országban érvényes normál – töltési sebességtől függő – árat fizetik, mindenféle extra roaming díj nélkül. Más szóval az országon átutazó külföldi felhasználók is ugyanazt a tarifát fizetik, mint a helyi lakosok.

A legközelebbi töltőállomást keresve mind a myAudi alkalmazás mind az Audi navigációs rendszere hathatós segítséget kínál. Az útvonatervezés mellett a myAudi alkalmazás a támogatott töltési pontok aktiválásában nyújthat segítséget és előzetes információval szolgál a töltőállomás állapotáról. A töltési folyamatot pedig opcionáisan az Audi töltőkártyával is elindíthatjuk, az azonosítás és számlázás a háttérben automatikusan történik. Emellett az alkalmazás az autó aktuális töltöttségi állapotáról is tájékoztatást nyújt.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.21
Ez a kompakt Mercedes-Benz már nem egyszerűen prémium autó, sokkal inkább a luxus kategóriába....
2023.09.21
Rendhagyóan telt az „5 tengelyen-biztos kézzel!” közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai verseny....
2023.09.21
Miért csak mostanában hallunk új dolgokat a Mitsubishiről, és hogy alakul nagy visszatérésük az....
2023.09.21
Elhunyt dr. Kovács Ferenc, a közlekedéstan győri professzora - közölte a Széchenyi István Egyetem. ..
2023.09.21
A Chemnitzi Műszaki Egyetem autószakértői arra számítanak, hogy a Kínából érkező import jelentősen....
2023.09.20
A Reuters cikke szerint a Tesla rejtett csoportot hozott létre, hogy elhallgattassa a hatótáv-....
2023.09.20
A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési....
2023.09.20
Van, hogy a praktikum fontosabb, mint a szépség. Így van ez a 21-dik század Honda Motocompojánál is....
2023.09.20
Egy autós fedélzeti kamerája rögzítette azt felvételt az M0-son, kedden kora délután, amelyen....
2023.09.20
Én vagyok a rút kiskacsa. Eleinte sokan csúfoltak, kinevettek. Billegve jártam, csetlettem-....