autógáz

A propánmotorok gazdasági és üzemeltetési előnyei

2023.03.17.

A propán alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás, amelyet otthonok millióiban használnak főzéshez, fűtéshez, vízmelegítéshez és számos más alkalmazáshoz. Tiszta járműüzemanyagként is használható közepes teherbírású alkalmazásokban, például iskolabuszokban, szállító- és italszállító flottákban, furgonokban és más járművekben.

Flottatulajdonosok ezrei választják a propánautógáz használatát, mivel számos környezeti, gazdasági és üzemeltetési előnnyel jár. Egy olyan új technológiával, mint a Cummins B6.7 propánmotor, a flottatulajdonosok megtapasztalhatják a dízel teljesítményét, miközben kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást és légszennyező anyagot termelnek, és végső soron csökkenti az üzemeltetési költségeket.

A propán tiszta üzemanyag

A tesztek során a Cummins B6.7 propánmotor a propánautógáz-motorok közül a legalacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátást produkálta. A közepes teherbírású haszongépjárművek piacán is az egyik legalacsonyabb üvegházhatásúgáz-kibocsátást biztosítja. Ez egy rendkívül kis NOx-kibocsátású motor, amely 2024-ben és az azt követő években megfelel vagy meghaladja az EPA és a CARB előírásait.

A flották és más végfelhasználók számára, akik környezetvédelmi céljaikat szeretnék elérni, a megújuló propán elérhető a piacon. Ugyanazzal a kémiai szerkezettel és fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos propán. Még a szén-dioxid-intenzitása is alacsonyabb, mint a hagyományos propáné, mivel megújuló alapanyagból készül. Ez a tüzelőanyag bármely meglévő propánautógáz-motorban vagy propánautógáz-infrastruktúrában felhasználható. A flottatulajdonosok tehát könnyen alkalmazhatják ezt a tiszta energiaforrást saját járműveikben.

A propán bőségesen rendelkezésre álló üzemanyag

Az Egyesült Államokban évente mintegy 30 milliárd gallon propánt állítanak elő, és az amerikai propán mintegy 80%-át földgáz-finomításból nyerik. Ezért az ára független a nyersolaj világpiaci árától.

A propán bőséges és hordozható természeti erőforrás Észak-Amerikában. Folyékony formában hajókon, vasúti kocsikban, teherautókon és csővezetékeken keresztül is el lehet juttatni. A legjobb az egészben, hogy a propán környezetbarát energiaforrás. Más lehetőségekkel, például a gázolajjal vagy a benzinnel összehasonlítva a propán jelentősen csökkentheti a károsanyag-kibocsátást.

Mivel a propánt az Egyesült Államokban állítják elő, a helyi ellátás védve van a globális geopolitikai és gazdasági sokkoktól. A benzinnel és a gázolajjal ellentétben megbízható energiaforrás a vállalkozások számára.

A propánmotorok alacsony teljes birtoklási költséget kínálnak

A propán széles körű és hosszú távú használata miatt a propánautógáz-motorok kiforrott technológiának számítanak. A B6.7 propánmotor a Cummins üzemanyag-független platformjára épül, ami azt jelenti, hogy számos alkatrész számos más motorban is felhasználható. Ez segít csökkenteni a költségeket és a bonyolultságot az ügyfél számára a járműbeszerzés, az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagtípusok integrálása és a jármű karbantartása tekintetében.

Járműüzemanyagként a propánautógáz megfizethető, és jellemzően akár 50 százalékkal kevesebbe kerül, mint a dízel. A propánautógáz nagykereskedelmi ára az üzemanyag két forrása, a kőolaj és a földgáz ára közé esik. Ennek eredményeként a propánautógáz ára nem ingadozik annyira, mint más üzemanyagoké, így a flottatulajdonosok könnyedén kezelhetik az üzemanyagköltségvetést.

Ezenkívül nincs szükség bonyolult kipufogógáz-utánkezelő rendszerre. Ez azért van, mert a propán tiszta energiaforrás, amely hússzor kevesebb nitrogén-oxidot és részecskekibocsátást termel, mint a dízel. Ehelyett a B6.7 propánmotor karbantartásmentes, háromutas katalizátoros kipufogórendszerrel van felszerelve.

Az üzemanyagköltség-hatékonyság és az alacsonyabb karbantartási költségek miatt a propánautógáz a flottatulajdonosoknak a legalacsonyabb teljes tulajdonlási költséget kínálja. Az olyan propánautógáz-motorok, mint a Cummins B6.7 propán, magas megtérülést és alacsony kilométerenkénti költséget kínálnak.

A propánmotorok könnyű feltöltést biztosítanak

A propánautógáz egyik előnye, amelyre sok flottatulajdonos talán nem gondol azonnal, a tankolás egyszerűsége és költsége. A flották többféle tankolási lehetőség közül választhatnak. Mindegyik különálló előnyöket kínál, amelyek segítenek egy vállalkozásnak megtalálni és testre szabni a vállalkozásnak legjobban megfelelő és a termelékenységet maximalizáló megoldást.

A lehetőségek a saját helyszíni üzemanyagtöltő állomásoktól kezdve, amelyek teljes mértékben a flotta igényeinek megfelelően méretezhetők, egészen az ideiglenes helyszíni üzemanyagtöltő állomásokig terjednek, amelyek egy-egy munkaterület körül működnek.

Cs.A.-Ő.P.

Cikkünk megírását az InterCars támogatta.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.04.01
A címvédő kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es....
2023.04.01
Izraelben az utóbbi nyolc évben több, mint egymillióval nőtt a gépkocsik száma. A kis ország útjai....
2023.04.01
Február vége óta az Euroleasing a Renault, Dacia és Alpine márkák kizárólagos hazai finanszírozási....
2023.04.01
Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja....
2023.03.31
Az európai autópiac bizonyos szempontból egy nagy halmaz, hasonló piacokkal. Viszont ha közelebbről....
2023.03.31
A japán BestCarWeb internetes autós magazin információi szerint zéró emissziós sportautóvá alakul a....
2023.03.31
A konténerszállító hajókon és kompokon a tüzeket CO2-gázzal oltják el. Ha egy elektromos autó....
2023.03.31
A Budapesti Autósok olvasójának fedélzeti kamerája rögzítette március 28-án, 8:15-kor azt a....
2023.03.31
Az idei 2022/2023. évi Autós Szakmák Tanulmányi Versenyének döntőjét az Automobil és Tuning Show....
2023.03.31
Az Egyesült Királyságban 69 ezer 707 autót gyártottak februárban, 13,1 százalékkal többet az egy....