Airstream

A Porsche támogatásával készül a jövő lakóautója

2023.03.19.

Az Airstream és a Studio F.A. Porsche bemutatta a két márka által közösen tervezett lakókocsi alapkoncepcióját.

Az Airstream és a Porsche együttműködése egy modern külsejű lakókocsi-tervet eredményezett, amely a texasi Austinban megrendezett SXSW (South by Southwest) kiállításon debütált. A lakókocsit úgy tervezték, hogy egy kis SUV vagy egy elektromos jármű is képes legyen vontatni, és egyfajta víziónak szánják, hogyan is nézhetne ki egy belvárosi ihletésű lakókocsi.

Az Airstream már korábban is eljátszott a villamosítás gondolatával; a vállalat tavaly mutatta be az eStream ötletét. Ez a lakókocsi saját villamosított hajtásláncot tartalmazott, amely arra szolgál, hogy a vontatójárműről leválasztva beállítsa stabil helyzetét, vagy menet közben segítse az elektromos meghajtású vontatójárművet. És nem az Airstream az egyetlen márka, amely azon gondolkodik, hogyan nézhet ki a közúti utazás az EV jövőjében. A rivális lakókocsi-gyártók, a Winnebago és a Bowlus is dolgoznak a környezetbarát utazókon, villamosított opciókkal.

„Megértjük, hogy egy ehhez hasonló jövő közeleg. Bizonyos szinten már itt van, és tovább növekszik” – mondta Bob Wheeler, az Airstream elnök-vezérigazgatója az utakon közlekedő elektromos járművek növekvő számáról. „Tudjuk, hogy a vásárlóink nem parkolnak nyáron vagy szezononként kempingekben; úton vannak.”

A tervezőcsapat nagy gondot fordított a lakókocsi aerodinamikájának maximalizálására. A többi Airstreamhez hasonló lekerekített hátsó rész helyett a koncepció csapott hátú, ami jobb a légellenállás szempontjából, és teljesen síkba süllyesztett aljzata egy újabb kísérlet arra, hogy aerodinamikusabbá tegye a járművet.

A tervek szerint olyan kompozit anyagokat használnának, mint például a szénszál, ami jótékony hatással van az önsúlyra. Itt is alumínium külső paneleket használnak, akárcsak a legtöbb modern Airstream terméken, de a márkára jellemző szegecselést elhagyták a légellenállás csökkentése érdekében. A puritán gondolkozású emberek azt mondhatják, hogy a szegecs nélküli lakókocsi nem igazi Airstream, de figyelmesen tanulmányozva a külsőt, úgy tűnik, a márka dizájnjegyei eléggé beépültek a koncepcióba ahhoz, hogy helyet kapjon a márka történelemkönyvében.

„Amikor belevágtunk ebbe az együttműködésbe, tudtuk, hogy megkötjük a Porsche kezét, de ami végül megszületett az gyönyörű, funkcionális és reprezentálja a márkát” – mondta Wheeler

A jelenlegi tervek szerint a születendő lakókocsi hossza a Caravel lakókocsihoz hasonlóan 16 láb lesz, de a koncepció kompaktabb és alacsonyabb, hogy ha éppen használaton kívül van, egy normál garázsban is kényelmesen elférjen. A felfüggesztésénél leereszthető, hogy beférjen egy garázsajtón, míg a szigetelt, felnyitható tető egy kempingben leparkolva kényelmes belmagasságot biztosít.

Belül a lakóautó kabinja modern, letisztult dizájnnal és okosan integrált funkciókkal is bőven el van látva. A fürdőszoba a helytakarékosság érdekében forgóajtóval rendelkezik, és az egész burkolatot elegáns, hajlított fa díszítés borítja. A konyhasarok kétégős főzőlappal és beépített mosogatóval rendelkezik; a felhajtható pult meghosszabbítása használható főzéskor, vagy ha több helyre van szükség. Az étkező – amely egyben ággyá is összecsukható – a lakóautó kabinjának hátsó részén található. Összességében a belső kialakítás olyan, amilyet a Porsche Designtól elvárhatunk: tiszta formák, valamint rengeteg króm és karbon ihlette színösszeállítás.

„A lekerekített formák és a sima, egyszerű felszín volt a legfontosabb szempont a tervezés során” – mondta Steffen Ganz, a Porsche Design of America formatervezési vezetője.

Egyik vállalat sem árulta el, hogy a koncepciót végül gyártásba viszik-e, de Wheeler elismerte, hogy a fontolgatják a lehetőséget.

„Nagyon beleszerettünk ebbe a dologba a folyamat során, és aktívan gondolkodunk azon, hogyan tudnánk legyártani” – közölte az Airstream elnök-vezérigazgatója. „Kihívás elé állítjuk magunkat. Kitaláljuk, hogyan tudjuk ezt hatékonyan megépíteni, hogy valami ehhez hasonlót vagy nagyon hasonlót állítsunk elő a jövő vásárlói számára”.

Ha a lakókocsi tervei túljutnak a tervezés fázisán, akkor szinte biztos, hogy prémium árazással fog a vásárlók elé kerülni. Az Airstream jelenlegi modellkínálata már így is a lakóautó-piac magasabb kategóriáiban mozog. A márka a prémium minőségű anyagok használatának és a járművek hosszú élettartamának köszönhetően szerzett hírnevet. Olyan rajongói bázist sikerült kialakítaniuk, akik elvárják a minőséget, és ha ezt sikerül megadni számukra, a hűséges ügyfelek egyértelműen készek megnyitni a pénztárcájukat.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.02
Azzal ajándékozott meg a sors távol-keleti szerencséje, hogy volt alkalmam napokig tesztelni végre....
2023.06.02
Az új Range Rover Sport SV a Range Rover fennállásának legnagyobb teljesítményű, legdinamikusabb....
2023.06.02
A négyévszakos autógumik néhány évvel ezelőtt még csak a kisautók réspiacán számítottak....
2023.06.02
Kissé csökkentek a használt autók árai májusban. Egy különösen népszerű szegmensben azonban....
2023.06.02
A rendőrség egy új közlekedési tábla bevezetésére hívja fel a figyelmet, aminek célja, hogy....
2023.06.01
Baleset történt az 52-es főúton, Solt közelében forgalmi akadály van – adta hírül az Országos....
2023.06.01
Mai vendégünk Lambert Gábort a MABISZ kommunikációs vezetője. ..
2023.06.01
Egy angol tuningcég a bő kétszeresére emelte a Toyota raligyökerekkel rendelkező hot hatch-ének....
2023.06.01
Orosz lapértesülések szerint hamarosan megkezdi járműveinek összeszerelését Kubában az Uljanovszki....
2023.06.01
Az új, tisztán elektromos Volvo EX30 nem csak a biztonság és a fenntarthatóság terén nyújt....