Peugeot

Peugeot 508 SW teszt: a szépség kötelez

2019.11.02.

Szép és fényűző összeállításban teszteltük a Magyarország Autója 2020 díjra jelölt Peugeot 508 SW modellt. A látványos kombi 1,6 literes benzinmotorja 225 lóerős, így minden adott volt ahhoz, hogy egy jót autózzunk.

Hogy néz ki?

A gyökeres átalakuláson átesett 508 SW szakít a D kategóriás kombik hagyományos stílusjegyeivel és inkább a sportos kombik világából merít inspirációt, az ajtók keretnélküliek. Az autót alacsony, dinamikus sziluett és ütős dizájn jellemzi. Szépségéről nem érdemes vitát nyitni, szerintem nyernék, elég csábító kígyófejére és a befelé görbülő méregfogakra nézni, lenyűgöző a látványa, hát még a hátsó LED-es lámpáké!

 A stílusban jól harmonizáló, funkcionális tetőrudaknak köszönhetően az 508 SW majdnem ugyanolyan alacsony, mint a limuzin: alig 1,42 méter. Ez majdnem 6 centivel kevesebb, mint az előző generáció esetében, ami a szegmensben elvárt hátsó fejtér megőrzése mellett még jobb aerodinamikai jellemzőket eredményezett. A 4,78 méter hosszú (a limuzinnál 3 centivel hosszabb, az előző változatnál 5 centivel rövidebb) kombi feszesen ívelő, áramvonalas profilját hosszan elnyújtott alacsony tetővonal koronázza.

A csomagtérküszöb alacsony és széles, a kombi a limuzinnál 6 centiméterrel alacsonyabb (63,5 centire van a földtől) és 2,4 centiméterrel szélesebb. A csomagtartó egyszerű formáival jól kihasználható, a kalaptartó alatt 530 liternyi helyet kínál, ami nem sokkal marad el a korábbi csomagtartó térfogatától (560 liter), ugyanakkor átlag alattinak számít a saját kategóriájában. A csomagtartónyílás felületi kidolgozása igényes: rozsdamentes küszöb segíti a csomagok bepakolását, az ötödik ajtó kézzel nyílik, az elektromos mozgatás további anyagi áldozatot kíván. A csomagtartó két oldalán elhelyezett gombok segítségével az üléspad két része egy mozdulattal lehajtható. Ezzel majdnem sík padlófelület jön létre és 1780 literre nő a teljes rakodókapacitás.

A tervezők különös gondot fordítottak a tárolóhelyek elhelyezésére és méretére. A hűtött kesztyűtartóban két 1,5 literes, az ajtózsebekben egy 1 literes, a könyöktámasz alatt kialakított központi rekeszben pedig két 0,5 literes palack helyezhető el. A nyolcfokozatú automata sebességváltó kapcsolókarja mellett kialakított, kábeltartóval ellátott nagyméretű tárolón a nagyobb okostelefonok is elférnek (hacsak nem a középkonzol alatti, indukciós elven működő töltőn vannak éppen). USB-csatlakozóból elöl és hátul is kettő van, egyszerre használhatjuk például a Waze, vagy a Google Maps navigációját és hallgathatjuk kedvenc zenei listánkat egy adathordozóról.

Az első utasokat AGR minősítéssel rendelkező ergonomikus ülések kényeztetik. Az öblös üléseket többpontos masszázsrendszerrel látták el, amely öt különböző masszázsprogramot kínál. Az igényesen steppelt bőrülés kényelmes, a masszírozó funkció hasznos és végre tényleg lehet érezni, ahogy matat a hátunkon. Külön plusz pont jár a Focal hifinek tiszta hangzásáért.

A hátsó üléspad háttámlája az utasok nagyobb kényelme érdekében 27 fokban döntött. A belmagasság 4 centiméterrel nagyobb, mint a limuzinban. A hátsó háromszögablakban folytatódó, keret nélküli hátsó ajtókon keresztül a beszállás kényelmes. A lapos és teljesen digitális kijelző informatív, mindenkor jól leolvasható, az éjjellátó kissé halvány, ahogy a 10 hüvelykes tolatókamera képe is lehetne élesebb, nem beszélve az elavult grafikájú navigációról. A fedélzeti menüt szokni kell, főleg, ha klímázni és navigációt olvasni is akarunk egyszerre, szerencsére utóbbit kitehetjük az orrunk előtti 12,3 hüvelykes kijelzőre, hacsak nem a telefontükrözéssel navigálunk (Apple CarPlay, Waze, Google Maps).

Hogy megy?  

Az erősebb 1,6 literes benzinmotor 225 lovas, megfelel az Euro 6d-temp szabványnak. A modellt elvittük az Év Magyar Autója közös zsűritesztjére is, ahol a kollégákat meggyőzte dinamizmusa, a kis méretű kormánnyal a kanyarokat zokszó nélkül és nagy odaadással falta. Könnyedén mozgatja az 1600-as az üresen 14 mázsás kocsit, hangja magas fokozaton erőteljes, alacsony fokozaton pedig dízelhez hasonló intenzív kerregéssel veteti észre magát, alapjáraton pedig semmit sem hallat. A nyolcfokozatú Aisin váltó fesztelenül és komótosan dolgozik, szépen kapcsol, kézzel viszont értelmetlen váltogatni (a váltófülekkel amúgy is csak egyenesben lehet, mert a billentyűk nem forognak együtt a kis kormánnyal).  A 225 lóerő előcsalható egy-egy határozott kigyorsítás során, dinamikusan is élvezetes autó az 508 SW, de valójában nem szerpentinvadászatra találták ki, sokkal inkább fenséges és praktikus utazóautó. 300 newtonméteres nyomatéka percenként 1900-as fordulattól kel életre, álló helyzetből 100 kilométer/órára 7,4 másodperc alatt gyorsul a szép kombi, végsebessége eléri a 245 kilométer/órát.

Milyen vezetni?

A keresztmotoros 508-as ugyanarra a padlólemezre épül, mint a kisebb 308 vagy a nagyobb 5008, futóműve elöl MacPherson. Gond nélkül nyeli a kisebb úthibákat, a nagyobbakkal már bajban van, rugói erősen progresszívek. A felfüggesztés feszes, de nem bántó, a sportosra hangolt tesztautó alatt 19-es kerekek lapultak, rajtuk a Magyarországon gyártott 235/45 R18 méretű Michelin Pilot Sport abroncsokkal, amelyek tökéletesen illenek a Peugeot 508 SW karakteréhez.. Az 508 SW a PSA-csoport EMP2 padlólemezére épült, az előző generációhoz képest átlag 70 kilogrammal könnyebb az autó. Gyártása során új karosszériahegesztési technikát alkalmaztak, a 24 méternyi strukturális ragasztóval megerősített hegesztés merevebb szerkezetet és hosszabb élettartamot garantál. Tesztautónk a kényelmes felfüggesztés érdekében egy az útegyenetlenségeket csillapító első bölcsőt is tartalmaz, soklengőkaros hátsó futóművel rendelkezik, melyhez elektronikusan vezérelt, változó csillapítású felfüggesztés társul (ez a GT változaton szériafelszereltség).

Mennyibe kerül?

Az 508 SW a legmodernebb vezetéssegítő funkciók tárházát kínálja, és az egyre szigorúbb EuroNCAP előírásoknak is megfelel. Tesztautónkat gazdagon felszerelték, a fedélzeten találhatunk éjjellátó rendszert (az infravörös kamera hatótávolsága 200 méter, az állatokat és az embereket automatikusan sárga ikonnal kiemeli és figyelmezteti jelenlétükre a vezetőt), adaptív tempomatot, a sáv közepén tartó asszisztenst (megadhatjuk, hogy a záróvonalak közül melyikhez engedje közelebb az autót), teljesen önálló parkolósegédet, automata vészféket, ütközésveszély-jelzőt, fáradtságérzékelőt, távolságifény-asszisztenst, sebességkorlátozás-felismerő rendszert sebességajánlással, kibővített táblaolvasó rendszert, aktív holttérfigyelőt. Nem véletlen, hogy az EuroNCAP legfrissebb töréstesztjén öt csillagot kapott az autó. Utasvédelme 96 százalékos, gyerekutas-védelme 86 százalékos, gyalogosvédelme 71 százalék. A biztonsági asszisztenseket pedig 79 százalékosra értékelte a szervezet.

Alapáron az 508 SW-t már 9,63 millió forintért megkapjuk, a tesztautó szépsége és kényelme azonban nagyobb erőfeszítést kíván: a GT alapára 14,4 millió forinttól indul, a tesztautóért szemrebbenés nélkül elkérnek 16 millió forintot. Aki megveszi, sokat nem kell rá költenie, legalábbis, ami az üzemanyagot illeti: több mint 800 kilométeres tesztünk során a 225 lóerős 508 GT SW beérte 7,4 liter benzinnel 100 kilométerenként, ami elfogadható és vállalható érték.

Kép és szöveg : Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.04
Az 53-as főúton két kamion és egy traktor ütközött össze, a teherautók kigyulladtak - a rendőrség....
2022.07.04
Az NHTSA amerikai közlekedési hatóság közzétette az első jelentését a vezetéstámogató- és....
2022.07.04
A Hódmezővásárhelyről 13:31-kor Szegedre indult, 33021 pályaszámú vasútvillamos (33021)....
2022.07.04
Egy terepjáró katonai felszereléssel – írja a Stern.   ..
2022.07.04
A robotrendelések ismét megugrottak az első negyedévben az Amerikai Egyesült Államokban, ahogy a....
2022.07.04
PR szakembert igazolt a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatósága: június közepétől Uzoni Eszter....
2022.07.04
- Romániában 23 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az idei első fél évben a....
2022.07.04
A horvát kormány további két héttel meghosszabbított az üzemanyagár-stopot - közölte a kabinet....
2022.07.04
- Megkezdődött szombaton a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 176. hajózási főidénye: 17 kikötőben....
2022.07.04
A belsőégésű motorok betiltására vonatkozó uniós parlamenti döntést széles körben bírálták a német....