Audi

Országjáráson a vadonatúj Audi Q7-es

2015.06.17.

Jó időben, jó helyen: a szegedi Maty éren rendezték meg az új Audi Q7-es második, nem fővárosi bemutatóját – egy hangversenyzongora tömegét takarították meg rajta a mérnökök.

A szokatlan, hétköznap délelőtti időpont ellenére szép számú vendég gyűlt össze, a jellemzően Audival érkező potenciális vásárlók mellett ott voltak az autósszakma képviselői is a szegedi evezőscentrumban. A körítés, a vendéglátás tökéletes volt, árnyékot is könnyen talált valaki, ha azt kereste, s az időjáráshoz illeszkedett az ilyenkor szokásos elméleti foglakozás hossza is. Ezt Beznoszka László házigazda celebrálta, s ezúttal valóban csak a legfontosabb újdonságokat említette.

Kezdve azzal, hogy az új modell akár 325 kilogrammal is könnyebb lehet az elődjénél. Gondolná, hogy egy átlagos hangversenyzongora tömegét takarították meg rajta az Audi mérnökei. Alumíniumból készül a motorháztető, a csomagtérajtó és persze a sárvédők is. Ezzel 71 kilogrammot spóroltak meg, de még többet, 100-at találtak a futóműnél.


Varázslással ér fel, hogy a külső méreteit tekintve kisebb autóban tágasabb a hely – a hosszúság 37, a tengelytáv 8 milliméterrel csökkent. Az opciósan kérhető harmadik sor üléseit már villanymotorokkal lehet kihajtani a csomagtartó padlójából, és ezen felnőttek is kényelmesebben ülnek, ráadásul bejutni is könnyebb.

23-28 százalékkal gazdaságosabbak lettek a motorok is, ehhez jön még, hogy a navigációs rendszer adatbázisát felhasználva időben figyelmezteti vezetőjét a Q7 a kanyarok, vagy a sebességkorlátozások előtt – hogy már felesleges nyomni. Az induló motor a 3.0 TDI 272 lóerős és maximális nyomatéka kerek 600 NM – később lesz kisebb 218 "pacival". A 3.0 TFSI már 333 lóerős és 6,1 másodperc alatt gyorsítja 100-ra a nagyvasat – ez 0,2-vel jobb mint a dízelé.


Beznoszka László beszélt a hátsókerék-kormányzásról is, amely kis tempónál az ellenkező irányban, míg nagyobbnál az elsőkkel egyezően fordítja el a hátsó tengelyen lévő kerekeket. Ez jótékonyan hat mind a fordulókőr méretére, mind pedig a stabilitásra.

Tudja az új Q7 az adaptív fényelosztást is. A közlekedés résztvevőit időben érzékelve a technika a jármű előtti terület megvilágításából csak azt takarja ki, ami a szembe jövőket, illetve az előttünk haladót zavarja, minden mást a távfény – reflektor – világít meg.


Temérdek kényelmi és biztonsági extra van még az új Q7-esben, de említésre méltóan családbarát a hat ISOFIX gyermekülés-rögzítési pont, aminél több már tényleg nem lehet egy 7 személyes autóban.

Egy gyors kör erejéig lehetőségünk nyílt vezetni is az új Q7-est, és amit az idő engedett, addig meggyőző volt. Bátran előztünk vele rosszabb minőségű útburkolaton is, stabil maradt, mint ahogy kigyorsításkor is meggyőző volt. A városnéző sétakocsikázásnál a a holttérfigyelő éppen úgy segít, mint a ráfutást megelőző rendszer. Nem volt rá szükség, de az új dugóasszisztens képes követni az elöl haladó autót, ami tényleg kényelmesebbé, teszi a máskor stresszes városi araszolást.


A 272 lóerős TDI indulóára 17,9 millió forint, míg a 3.0 TFSI erőforrással szerelt Q7-es 19,1 millió forintnál kezdődik. Ez kategóriájában versenyképesnek mondható, a jót ezen a szinten kell megfizetni.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.09
A Ferrari 23 555 járművet hív vissza az Egyesült Államokban. Az ok: fékproblémák szinte minden....
2022.08.09
Henry Ford már autógyártás korai éveiben felismerte, a komplexitás nem tesz jót a gyártási....
2022.08.09
Erős növekedés az év első felében: a Porsche AG jelentősen növelte bevételeit és működési profitját....
2022.08.09
Hamarosan újabb magyar várost tesz biztonságosabbá a Generali a Biztonságért Alapítvány: a Generali....
2022.08.09
A mobilitási piac régóta kacérkodik a cserélhető akkumulátorok gondolatával. A Toyota most....
2022.08.09
Angela Merkel volt német kancellárt az Eurowings repülőgépén fényképezte le telefonjával egy olvasó....
2022.08.08
Az 1-es számú főút 145-ös kilométerszelvényében közlekedett egy török honosságú tehergépkocsi....
2022.08.08
Egy rossz döntés örökre megváltoztatja az életet – a megrázó kisfilm egy olyan képzelt esetet mutat....
2022.08.08
A Porsche bővíteni szeretné stratégiai e-bike (elektromos kerékpár) elkötelezettségét. Ennek....
2022.08.08
Nem állt drog vagy alkohol befolyása alatt annak a lengyel busznak a sofőrje, aki két nappal....