járműipar

Óriási az igény lakóautókra, másfél év a várakozási idő

2021.10.09.

A pandémia miatt hatalmasra nőtt a kereslet a lakóautókra. Sokan gondolják úgy, hogy sokkal biztonságosabb a nyaralás, ha lakóautóba ülnek és nem szállodát választanak. Pörög a piac, a gyártóknak az öröm mellett gondjai is vannak – írja az automobilwoche.de

 

Lakóautó a Hymer-től: A lakóautó-gyártónak rekord megrendelése van, de hiányzó alkatrészekkel küzd.  (Fotó: Hymer) 

Hymer Group lakóautó-gyártó rekordévre tekinthet vissza - az értékesítés és az árbevétel is jelentősen megnőtt.

Rekord eladások, minden eddiginél több jármű és több alkalmazott, mint valaha: Sok német megváltozott utazási magatartása a koronajárvány miatt rekordévet hozott a lakóautó-gyártó Hymer Group számára.  Az eladások 23 százalékkal, 2,7 milliárd eurós rekordértékre nőttek a 2020/21-es pénzügyi évben - mondta az Erwin Hymer Group (EHG) vezérigazgatója, Martin Brandt csütörtökön Bad Waldsee-ben. A 2020. augusztus 1. és 2021. július 31. között leszállított 65 ezer jármű szintén új rekord, míg az előző év azonos időszakában körülbelül 10 ezerrel kevesebbet értékesítettek.

Fotó: hymer.com

A nagy kereslet miatt a Hymer-csoport alkalmazottainak száma 1534-el nőtt, s rekordot jelentő 8883-ra emelkedett.  A lakókocsik körében különösen nagy volt az érdeklődés: a gyártott járművek száma 60 százalékkal 21 ezer körülire emelkedett.  Ezeket különösen a fiatalabbak kedvelik - mondta Brandt.  "Hétvégi kirándulásra is használják. Hisszük, hogy ez a tendencia folytatódni fog."

A teljes rendelési állomány ellenére sok munkavállalónak rövidített munkára (kurzarbeit) kell kényszerülnie.  Mivel a koronavírus járvány nemcsak a keresletet, hanem az ellátási láncok tartós problémáit is eredményezi- mondta Brandt.  Vannak szűk keresztmetszetek, különösen az alvázszállításokban és az alvázakban. A gyártás leállítása és a rövid idejű munka tehát az év végéig nagyon is lehetséges mondta Brandt.  A biztonságos tervezés jelenleg nem lehetséges.

Az árak emelkedni fognak

Ez hatással van az ügyfelekre is. Ha különleges lakóautót szeretne vásárolni, akkor akár másfél évet is várnia kell - mondta Brandt, az EHG vezérigazgatója.  Sok kereskedésben már nincs túl sok jármű raktáron.  Emellett emelkedő árakra is számítani kell: "Ezeket az áremeléseket beszállítóinkon keresztül kapjuk, és tovább kell adnunk."

Az Erwin Hymer Csoport 2019 februárja óta az amerikai ipari óriás Thor Industries része.  Elvileg a német vállalat nem szolgáltat semmilyen információt a nyereségről.  A Hymer csoportba tartoznak a Bürstner, a Dethleffs és a Hymer lakóautó- és lakókocsimárkák, valamint a McRent kölcsönző és a freeontour utazási portál - írja az automobilwoche.de

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.22
Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset miatt teljes útlezárásra kell számítania a....
2021.10.22
Valtteri Bottas, a Mercedes pilótája volt a leggyorsabb pénteken az első szabadedzésen a Forma-1-es....
2021.10.22
Ha nem vársz sokat, nem fogsz csalódni. ..
2021.10.22
Pick up-kedvelők számára érdekesség, hogy a Nissan vadonatúj Frontier 2022 NISMO Off Road....
2021.10.22
Az M3-ason baleset, az M43-ason a tranzitforgalom, az M0-áson műszaki hibás teherautó okoz....
2021.10.22
A 2022-ben rajtoló, teljesen megújult Air Race világbajnokságon egy bevált páros is ott lesz a....
2021.10.22
Szeptemberben nem adtak el egy Ferrarit sem, de nem volt rossz hónapjuk a luxusautó-kereskedőknek....
2021.10.22
Lezárták az 67-es utat Mozsgó és Szigetvár között baleset miatt – tájékoztatta a Baranya Megyei....
2021.10.22
Károkat és közlekedési fennakadásokat okozott és egy halálos áldozatot is követelt Németországban a....
2021.10.22
A magyar autóipar történelmi mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy most először kezdődik meg az....