utánpótlás

Ők is kezdték valahol: Lewis Hamilton

2018.07.13.

Talán az Forma 1 teljes történelmében nem volt még egy pilóta, akit akkora felhajtás övezett volna bemutatkozó szezonjában, mint Lewis Hamiltont. Első évében éppen csak lemaradt a világbajnoki címről, amit végül Kimi Raikönnen nyert meg 1 ponttal a brit újonc előtt. A sors azóta bőven kárpótolta a brit versenyzőt, aki mára négyszeres világbajnok és sokak által a mezőny legjobbjának tartott pilóta.

A száguldó cirkusz mezőnyének pilótái általában gazdag családból érkező, a létező összes támogatást megadó környezetből érkeznek. De nem Hamilton, aki úgy lett egy a legnagyobbak közül, hogy fiatalkorában kevesen fogadtak volna rá, hogy egyáltalán eljut a legmagasabb kategóriába.

Telegraph

Hamilton 1985-ben született az angliai Hertfordshire-ben, Grenada-ból bevándorolt szülei gyermekeként. Anthony és Carmen Hamilton elváltak, mikor Lewis mindössze két éves volt, így 12 éves koráig édesanyjával és féltestvéreivel élt. Ekkor átköltözött apja családjához, ahol együtt élt mozgáskorlátozott féltestvérével, Nicolas-szal, aki nem mellesleg cerebrális parézisa ellenére szintén autóversenyző.

Első találkozása a versenyzéssel 6 éves korában volt, amikor egy távirányítós autót kapott apjától. “Versenyeztem ezekkel a távirányítós autókkal és bajnokságokat nyertem a felnőttek ellen.” – emlékezett Hamilton. A sikerek hatására karácsonyra már egy gokartot kapott, apja pedig megígérte neki, amíg jól teljesít az iskolában is, támogatni fogja a versenyzői karrierjét.

LewisHamilton.com

A támogató apának hamar rá kellett döbbennie, hogy az ígérete nem teljesíthető egykönnyen. Fia menedzselése rengeteg időt igényelt, így IT menedzseri munkáját otthagyva alvállalkozóként vállalt olykor egyszerre három munkát, hogy támogatni tudja Lewis ígéretes, de közel sem biztos jövőjét a versenyzés világában.

A gokart karrier jól alakult, a fiatal brit sorra nyerte a versenyeket és a következő, sokszor emlegetett anekdota alapján önbizalma is rendben volt. Amikor 10 éves volt, egy verseny után odament Ron Dennis legendás Mclaren csapatfőnökhöz egy autogramért: “Lewis Hamilton vagyok, megnyertem a brit bajnokságot és egyszer a te autódban akarok versenyezni” – mutatkozott be. Ron Dennis erre a következőt írta a gyermek Hamilton füzetébe: “Hívj fel 9 év múlva és kitalálunk valamit.” A Mclaren és Hamilton története mára történelem, azonban még hosszú út várt a fiatal britre, mire beülhetett a manapság gyengélkedő csapat autójába.

LewisHamilton.comRon Dennis és az ifjú Hamilton

A tehetsége mindenesetre megvolt hozzá: a Ladbroke fogadóiroda már 12 éves korában várta a tippeket, mely szerint a fiatal tehetség 23 éves kora előtt Forma 1 versenyt fog nyerni. 1 a 40-hez fizettek a futamgyőzelemért és százötvenszeres pénzt nyert, aki hitt benne, hogy Hamilton 25 éves kora előtt világbajnok lesz. Mint azt ma már tudjuk, aki fogadott, jól járt.

Hamilton ezután sorra nyerte a különböző gokart bajnokságokat, amiknek köszönhetően végül 1998-ban megcsörrent a telefon, Ron Dennis nem várta meg az ígért kilenc évet és leszerződtette a fiatal britet a Mclaren versenyző akadémiájához. A Hamilton-ba vetett bizalmat jól példázza, hogy ez a szerződés már rendelkezett egy esetleges jövőbeni Forma 1-es ülésről.

LewisHamilton.comBarátokból riválisok, Nico Rosberg és Hamilton

A következő években a száguldó cirkuszba vezető úton sorra nyerte a különböző bajnokságokat, gyakran későbbi riválisa Nico Rosberg oldalán, akivel ekkoriban még kifejezetten jó kapcsolatot ápolt. 2001 és 2005 között a Formula Renault és a Formula 3 mezőnyében indult, sikerrel ugyanis már ebben az időszakban is közel került a száguldó cirkuszhoz. 2004-ben a Williams szerződtetni akarta, azonban az akkori motorszállító BMW nem akarta finanszírozni Hamilton karrierjét, aki így visszatért a Mclarenhez.

2006-ban megnyerte a GP2-t is, Juan Pablo Montoya visszavonulásának és Raikönnen eligazolásának köszönhetően pedig üresedés volt a Mclaren-nél, a Fernando Alonso regnáló világbajnok melletti helyet pedig a fiatal britnek adták. Mint tudjuk, jól tették.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.27
Ma már mindent elural a CO2 és az önvezetés, 40 évvel ezelőtt viszont jó üzletnek tűnt beszállni a....
2022.01.27
A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági kampányt indít a vasúti átjáróban történő közúti balesetek....
2022.01.27
A Vitesco autóipari beszállító több nagy megrendelést kapott a gyártóktól: egy milliárdos....
2022.01.27
A kínai Nio márka megnyitotta a 800. akkumulátorcserélő állomását , ezúttal a Hangzhou városban....
2022.01.27
Azt remélik, az új, i20 N alapú hibrid Rally1-es autóval végre az egyéni bajnoki címet is....
2022.01.27
Egy autómentő kisteherautó és egy személyautó csapódott egymásnak valamivel 14 óra után - írja a....
2022.01.27
A miskolci rendőrök előállították a férfit - írja a police.hu. ..
2022.01.27
A holland DSM is jelezte részvételét a májusi magyar kerékpáros körversenyen, a Tour de Hongrie-n,....
2022.01.27
Kiderült, milyen problémákkal kell szembenézniük az orosz autósoknak az ukrán válság miatt. ..
2022.01.27
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július....