Sono Motors

Nem a műszerfali moha a Sono Sion legnagyobb újítása

2020.10.09.

Már korábban is írtunk a Sono Sion elnevezésű kezdeményezésről. A napelemekkel szerelt, a műszerfalon mohával díszített autó projektje egyre jobban halad és egészen egyedi megoldásokkal találkozhatunk mind az autóban, mind az autóhoz járó szolgáltatásokat tekintve.

Ahogy lenni szokott, a Sono története is két fiatal srác ötletével kezdődött. 2012-ben Jona és Laurin az olajipar – és így a közlekedés – környezetkárosításáról és fenntarthatatlanságáról beszélgetett telefonon. Szó szót, tett pedig tettet követett, így 2015 decemberére elkészült az első prototípus. Ekkor még inkább csak hobbi volt a projekt, de miután az autó tényleg megtette az első métereket, hamar belátták, hogy ez a jövőjük, így megszületett a Sono.

Persze a valódi munka elkezdéséhez tőke kellett, ami hamar meg is lett. Közösségi finanszírozással több, mint 800.000 eurót gyűjtöttek, így elkezdhették első modelljük, a Sion prototípusának tervezését. Nem tétlenkedtek, 7 hónap múlva kész is volt az első, működőképes prototípus. A siker meghozta az eredményt, olyan vállalatokkal kötöttek azóta partnerséget, mint a Bosch vagy a Continental, de a Sion lámpáit is a területen világhírű Automotive Solutions Germany GmbH szállítja.

De nézzük, mit is tud a Sion! Az alap erőforrása egy 35 kWh teljesítményű akkumulátor, ami a WLTP sztenderd alapján 255 kilométer megtételére képes. Nincs itt semmi látnivaló, gondolnánk, amíg nem látjuk magát az autót és a rajta elhelyezett napelemeket. Ezeknek köszönhetően a kocsi naponta plusz kilométernyi energiát tud az akksiba tölteni, amit tárolni is tud. Így tehát egyszerre tudjuk közlekedésre használni az így nyert energiát, de más elektromos autókat vagy elektromos eszközöket is tölthetünk az autóról.

A külseje kifejezetten extrém, vagy nagyon tetszik, vagy a legkevésbé sem. Mindez jó eséllyel annak köszönhető, hogy a hasonlóan megosztó BMW I3-on alapul, amit egyébként nem nehéz észrevenni az autó formáját elnézve.  A belső szintén a bajorok elektromos autóján alapul, de egészen különleges megoldásokkal tarkítva. Ezek között is kitűnik a moha a műszerfalon, ami a levegő szűrését hivatott biztosítani.

Moha és napelemek ide vagy oda, a modell legérdekesebb része mondhatni láthatatlan. Az autó tulajdonosai használhatják a GoSono elnevezésű applikációt, ami három különböző funkcióval bír.

Egyrészt a “PowerSharing” funkciónak köszönhetően az autó mobil töltőállomássá alakul, amin keresztül más elektromos autókat vagy bármilyen eszközt, például telefonokat lehet tölteni az autóról. A tulajdonos dolga, hogy beálltja az applikáción keresztül, hogy mennyi energiát szeretne megosztani és azt milyen áron. A többi felhasználó ezután már mobil töltőállomásként látja az autót a térképen.

A GoSono applikáció emellett tartalmazza a beépített CarSharing funkciót, aminek köszönhetően beállíthatja a tulajdonos, hogy kivel, mennyi időre és mennyi pénzért cserébe szeretné megosztani a saját autóját. Így végülis egyszerre jár jól a tulajdonos pénztárcája és a környezet is.

Harmadik funkcióként a RideSharing is lehetséges az applikáción keresztül, így ha épp kedve van az embernek ismerkedni és egy kis extra pénzhez jutni, felveheti az útvonalára jelentkező potenciális utasokat is.

Az ötlet igen népszerűnek bizonyult, már több, mint 53 millió euró jött össze közösségi finanszírozás keretein belül.Képek: Sono Motors GmbH

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.10.20
A világ legzöldebb autógyártója, a részben vagy teljesen elektromos környezetbarát meghajtások....
2020.10.20
A látás és a láthatóság fontosságára figyelmeztető országos közlekedésbiztonsági kampány indult....
2020.10.20
A hálózatról tölthető (plug-in) hibrid autók az egyik legnépszerűbb alternatívává váltak a....
2020.10.20
Az Európában aktív autógyártók sokkal inkább rászorulnak bizonyos szintű állami segítségre, mint....
2020.10.20
Tovább gyorsul az új, nyolcadik generációs Golf: a GTI2, GTE3 és a GTD4 után a sportos Golf....
2020.10.20
Az október 16-18-án megrendezett Goodwood SpeedWeek futamsorozaton a GR Yaris és a GR Supra is....
2020.10.20
Október közepén irigylésre méltó gyártási jubileumhoz érkezett a BMW Group lipcsei üzeme: elkészült....
2020.10.20
Ugyan három egymást követő hónapban is jelentős mínuszt produkált a használt autó piac az év során....
2020.10.20
A baleset a sztráda Szeged felé vezető oldalán történt. A helyszínen egy sávon halad a forgalom. ..
2020.10.20
Újfajta félfrontális tesztet vezet be az Euro NCAP, a törésteszt első áldozata pedig a negyedik....