audi hungaria

Nem állt le a győri Audi, optimista a vezetés

2021.10.26.

A 2022-es éved legérdekesebb közös tesztjén október 14-én ellátogattunk a győri Audi-gyárba, ahol közelről megtekintettük az Év Magyar Autója 2022 díjra jelölt Audi Q3 Sportback TFSI 45 e modell gyártását.

 
audi10

Az október közepi közös tesztünkre (amelyre minden zsűritag eljött: Katona Mátyás, Miklós-Illés Kálmán, Csordás Gábor, Gulyás Péter, valamint a szerző) zöld rendszámos autókat gyűjtöttünk össze, közülük négy autó az Év Zöldautója 2022 díjért, egy pedig, a győri Audi a hazai gyártású autók között van versenyben az eddig még - gyári embargó miatt - meg nem nevezett Suzuki modellel.

A három villanyautó méretben, technikában, kényelemben, tudásban méltó ellenfele egymásnak, a Skoda Enyaq meglepően komfortos, a Ford Mustang Mach-E feltűnően határozott, a Hyundai Ioniq 5 pedig olyan újszerű, hogy egy 2030-ban játszódó sci-fiben is helytállna. A konnektorból is tölthető Kia Sorento kényeztetéssel, praktikummal és mindennapi használhatóságával tűnik ki a mezőnyből, a győri Audit viszont jó vezetni, dinamikus, összeszerelése példás. Ez és a kiemelkedő minősége magyar dolgozók érdeme.

2

Optimisták az Audinál

Ha már Győr és Audi Hungaria, akkor megnéztük, hogyan készülnek a Q3-asok és persze a TT-k, mert kupét és TT RS Roadstert is láttunk a gyártósoron. Csiphiány ide vagy oda, a gyártósoron érkezésünkkor is tempósan zajlott a munka, minden századik másodpercben elkészült egy autó. A járműgyár, ahol közel négyezren dolgoznak, teljes kapacitással megy, napi 771 autó készül. Többségük Q3 (a sima és a Sportback változat aránya jelenleg 50:50 százalék). A plug-in hibrid variánsok népszerűek (készülnek lágy hibridek is), de a csiphiány ezeknek a gyártását érinti leginkább, így csak elvétve találunk egyet a soron, minden 12-15. autó konnektoros, Liziczai Miklós részlegvezető elmondása szerint mintegy napi 60-65 ilyen autó készül. Az üzem csakis megrendelésre gyárt autót, így minden szalagról legördülő autót nagyon vár valahol valaki.

8

Les Zoltán, a járműgyár vezetője, az Audi Hungaria igazgatóságának tagja elmondta, hogy a szerteágazó és sokrétű munkaszervezésnek, illetve gyártástervezésnek köszönhetően nem fenyegeti gyárleállás Győrt. Az Audi legnagyobb gyárai, az ingolstadti és neckarsulmi üzemekben a látogatásunk pillanatában éppen állnak a sorok, mert ott olyan modelleket (többnyire hosszmotoros platformra épülő autókat) gyártanak, amelyekhez több olyan alkatrész szükséges, amit most a beszállítók nem tudnak a félvezetőhiány miatt legyártani. A csipek és az ezeket tartalmazó alkatrészek elosztása központilag, Volkswagen-csoport szinten történik, de szerencsére a győri gyárban a termelés zavartalan, ha egy-egy műszak tervezetten néha ki is esik, a gyártás eddig nem állt le.

audi5

A gyártósoron találkoztunk phev-modellekkel is, láthattuk, hogy kerül a bakra a váltóval egybeépített elektromotor, az akkumulátor (a 13,0 Kwh bruttó kapacitású, 96 cellás, 140 kilogrammos, LG gyártmány), a teljesítményelektronika, a fedélzeti töltő, a sárga kábelköteg, a csökkentett űrtartalmú, magasabbra épített üzemanyagtank, hogyan történik a házasítás, miként zajlik a műszaki és minőségi ellenőrzés. Megnyugtató milyen gondos és szakértő kezekben vannak ezek az autók.

audi9

Les Zoltán a jövőt tekintve bizakodó, az Audi Hungaria olyan kompetenciákkal rendelkezik a belsőégésű- és villanymotorok, az autógyártás, a szerszámgyártás, a műszaki fejlesztés és az innováció területén, hogy Volkswagen-csoport számára nélkülözhetetlen. Ez igaz mára, igaz holnapra és igaz lesz 10-20 év múlva is - erősítette meg az igazgató.

audi8

A vállalatról szóló ismertetőn elhangzott, hogy az Audi Hungária nemcsak a világ legnagyobb motorgyára, hanem a 11,789 milliárd eurós összesített befektetéssel a magyarországi járműipar legnagyobb beruházója is, 2020-as árbevétele meghaladta a 7,5 milliárd eurót (155 157 autó szállítottak ki az ügyfeleknek), dolgozóinak létszáma 12 827 fő.

Kép és szöveg: Biró Csongor

audi7

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.27
A magyar rendőrök egy, a norvég hatóságok által körözött quadot foglaltak le a Röszke autópálya....
2022.05.27
Palkovics László technológiai és ipari miniszter jelenlétében péntek kora délután kilencedik....
2022.05.27
- Felszállás előtt kigyulladt egy utas telefonja a Liszt Ferenc-repülőtéren, a Wizz Air malmői....
2022.05.27
- Az elsőhöz hasonlóan a Forma-1-es Monacói Nagydíj pénteki második szabadedzésén is Charles, a....
2022.05.27
A Toyota májusban 8 gyárát zárta be Japánban. A döntés az ázsiai régióban kitört koronavírus-....
2022.05.27
A közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló eseményekről folyamatosan ad hírt az....
2022.05.27
- A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi....
2022.05.27
Hosszabb kihagyás után folytatódik mesteremberek sorozatunk, ahol különböző járműjavítókat, és az....
2022.05.27
- A kilencedik helyen zárta a túraautó-világkupa (WTCR) Nürburgringen zajló második fordulójának....
2022.05.27
Halálos baleset történt Kiskőrösön, az érintett útszakaszon a szemle ideje alatt félpályás....