közlekedik a család

Ne legyél áldozat

2017.04.04.

Napi szinten találkozhatunk közúti balesetekkel a hírekben, cikkekben, de valójában nincs rálátásunk arra, hogy hazánkban milyen körülmények között és mennyi ilyen szerencsétlenség következik be, van-e esetleg trend a változások mögött. Fontos tisztában lenni ezekkel, hogy még inkább elkerülhessük a hasonló szituációkat a jövőben.

A közlekedési balesetek túlnyomó többsége a közutakon következik be. 1990 és 2015 között az összes szerencsétlenség 93%-a történt közúton, a maradék vasúton és vízi személysérülés keretében. Az előbbiek közül is a gyalogos elütés a legtipikusabb forma. Az év elején általában magasabbak ezeknek az eseteknek a száma az utak síkossága, illetve a korlátozott látási viszonyok miatt.

Csak idén kicsivel több, mint két hónap alatt 17 halálos kimenetelő gyalogos gázolás történt az ország területén, ezek közül 11 áldozat 17 éven aluli gyermek volt. Általánosságban igaz, hogy az elütések nagy része a járművezetők hibájára, ezen belül is jellemzően a (relatív) gyorshajtásra vezethető vissza. A gyalogosok mindösszesen a baleset egyharmadáért felelősek. Az ittasság pedig hatványozottan növeli a baleset bekövetkezésének kockázatát (az ábrán látható, hogy milyen arányban okozták az egyes tényezők a baleseteket ittasan 2000 és 2015 között, forrás: KSH). T10_5-170.JPG

Miután a felelősség a közlekedőé, a következtetés egyértelmű: szabálykövető magatartással nagyságrenddel csökkenthető lenne a közúti közlekedési balesetek előfordulása.

A statisztika egyik oldalról bíztató képet mutat, ugyanis az autók száma 1990 és 2015 között több mint 50%-al nőtt Magyarországon, (1990-ben 2 401 949 db,  2015-ben pedig 3 778 002 db gépjármű volt bejegyezve), ezzel szemben a 25 éves ciklus végére a közúti balesetben meghalt személyek száma negyedére, azaz 644-re csökkent 2015-re az 1990-es 2 432 főhöz képest. Továbbá az is aggodalomra ad okot, hogy noha a halálos balesetek száma folyamatosan csökkent 1990 és 2015 között, a súlyos és könnyű sérüléseket illetően ismét növekedés indult el az utóbbi években. Ennek az alakulását mutatja a következő ábra is. (Forrás KSH)

baleset kimenetele.JPG

A legcélravezetőbb, ha saját szabálykövető magatartásunkon kívül gyermekeinknek is megfelelő oktatást adunk arra vonatkozóan, miért és hogyan kell eljárnia utazás közben, így nagyban csökkenthetjük a szerencsétlenségek bekövetkezésének valószínűségét. Emlékszünk még? Az idei gyalogos gázolások halálos áldozatainak közel kétharmada 17 éven aluli gyermek volt!

A legalapvetőbb baleset-megelőzési jó tanácsok között szerepel, hogy mindig „az út és látási viszonyoknak megfelelően” kell közlekedni! Télen a korlátozott látási viszonyok, az utak síkossága és a gyalogosok lassabb tempója is nehezíti a körülményeket, tavasszal a közutak forgalma fokozódik (elsősorban a kerékpáros és gyalogos utasoké), a hosszú tél után a vezetők „felélednek”, lendületesebben közlekednek annak ellenére, hogy az időjárás változékonysága miatt kiszámíthatatlan sokszor a menetstabilitás, illetve sokszor pára-, illetve ködfoltok befolyásolhatják a látási viszonyokat. A nyári időszakban természetesen a nagy kánikulára kell kiemelten ügyelni, ami közlekedésbiztonsági szempontból speciális kockázatokat rejt. Ebből fakadóan koncentrációs nehézségek léphetnek fel a járművezetőknél és gyalogosoknál is: ingerlékenyebbek, fáradtabbak lesznek. Ősszel, az iskolakezdés miatt pedig érdemes a tanintézetek környékét lassabban megközelíteni, illetve általánosságban az esetleges ködös, esős időjárásra, illetve a reggeli fagyokra sem árt kiemelten ügyelni.

Úgy gondolod, biztonságosan közlekedsz? Kipróbálnád tudásodat, amivel most egy vadonatúj autót nyerhetsz? Jelentkezz a Közlekedik a család közlekedésbiztonsági vetélkedőre, és kövesd figyelemmel felkészítő cikksorozatunkat! Jó utat és balesetmentes közlekedést kívánunk!

(képek forrása: KTI.hu, carloanschoice.com.au)

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.29
Hiánypótló akciót indított a TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, mert az 50 ccm.-is ként használt....
2022.09.29
Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a....
2022.09.29
A világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, a japán Honda 2025-ig legalább 10 új elektromos....
2022.09.29
Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így....
2022.09.29
Múlt héten bemutatták a legendás Ford Mustang hetedik generációját, amely 2024-től lesz elérhető a....
2022.09.29
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (kgfb) 17 százalékkal nőttek a....
2022.09.29
A Citroën Berlingo külső stíluselemekkel tiszteleg a legendás Kacsa furgonváltozata, a 2CV AU előtt....
2022.09.29
Nagyon népszerű közlekedési eszköz a segédmotoros kerékpár jármű-kategóriába tartozó robogó. Sokan....
2022.09.29
A járvány nagy lökést adott az online autókereskedelmnek és a lendület azóta sem állt meg. Van aki....
2022.09.29
Hetek óta attól hangos a magyar sajtó, hogy a Volkswagen akkumulátorgyárat akar építeni a győri....