Volkswagen

A nap, amikor a sötétzöldeknél is radikálisabb környezetvédő lett a VW és az Audi

2021.08.27.

Ahogy a "dízelbotrány" idején feladták a leckét a környezetvédők a Volkswagen csoportnak, most a világ egyik legnagyobb autóipari vállalata, a német ipar és innováció szimbóluma lépett olyat, amire nehéz lesz mit reagálni a zöldeknek. 

A nyári szünet után a Volkswagen gyárakba visszatérő dolgozók már csak vegetáriánus/vegán ételekkel találkoznak Wolfsburgban: az üzemi kantin mintegy 150 terméke mind vegetáriánus vagy vegán lett wolfsburgi üzemben csak egy kantinban – a gyártósortól legmesszebb, az út túloldalán lévő üzemi étkezdében lehet majd csak hozzájutni, mindenhol másutt, a tradicionális sertéskolbász állatok millióinak megölésétől mentes, vegán alternatíváját, az ID.Currywurstot találják majd. Ha mindez nem lenne elég, ezzel egyidőben a cégcsoport ingoldstadti büszkesége és prémium márkája, az Audi bejelentette: kivezeti autóinak alapanyagai közül az állati eredetűeket, természetesen elsősorban a bőrt és minden más olyasmit, ami miatt állatokat kell megölni. 
Képre kattintva galéria nyílik!
 
A Volkswagen csoport ezzel a két - majdnem egy időben tett - bejelentéssel nagyobb és őszintébb elkötelezettséget vállalt a fenntartható gazdaság, a természet és állatvédelem ügyében, mint az elmúlt tíz évben, az élelmiszer, a nehéz és könnyűipar, valamint a logisztikai ipar együttvéve. 
 
Ráadásul ami egészen különösen és speciálisan  szimpatikus - és hiteles - az egészben, az az, hogy a Volkswagen "I.D.", vagyis elektromos modell palettájával köti össze a vegán életmódot, utalva arra, hogy ami az autóiparban az elektromos átállás, az az élelmiszeriparban a vegánra váltás. 
Képre kattintva galéria nyílik!
 
Valószinüleg ezúttal a zöldeknek sem marad más választásuk, mint üdvözölni ezt a vegán elkötelezettséget a Volkswagen részéről. Annál is inkább, mert ezzel a bejelentéssel az az abszurd helyzet állt elő, hogy bizonyos szempontból az autóipar német óriása, zöld gondolkodásban lényegében beelőzte a zöldeket. Hiszen köztudott: a környezetvédők egy része, akik csak szitokszóként emlegetik az autóipar, erőteljesen fanyalognak "alávetni magukat" a vegán életmód valóban radikális gasztronómiai, ruházkodási változásainak. 
 
Paradox módon mostantól a Volkswagen csoport helyezte olyan magasra a "zöld elköteleződés mércéjét", hogy aki ezt hitelesen kritizálni akarja, annak bizony a nap huszonnégy órájában nagyon oda kell figyelnie az ökológiai lábnyomára. 
 
A Volkswagen és az Audi mostani "vértelen, vegán forradalma" csak megerősítette azt az elméletemet, amit itt az autószektor.hu-n működő rovatomban korábban már kifejtettem: az autóipar és az autósport, - a Volkswagen, az Audi, a Tesla, vagy éppen Lewis Hamilton és Sebastian Vettel - egyre inkább nem akadályai, hanem egyenesen elősegítői egy valódi zöld paradigmaváltásnak. 
Képre kattintva galéria nyílik!
 
A kérdés csak az, hogy az energiaipar, a logisztika, és végül, de legelsősorban az élelmiszeripar legnagyobb szereplői, lesznek-e olyan bátrak és elkötelezettek, hogy a Volkswagen és az Audi döntéseihez hasonló, radikálisan szimpatikus elkötelezettséget tanusítsanak a környezet védelme iránt. 
A dízelautók tiltásához hasonlóan lesz-e elkötelezettség a vágóhidak bezárására? A belsőégésű motorok kivezetéséhez hasonlóan lesz-e bátorság az állattenyésztő telepek felszámolására? 
 
A hidrogénhajtás elterjesztéséhez hasonlóan lesz-e eltökéltség a szénbányák bezárására, a kontinentális repülőutak helyett a gyorsvasút hálózatok használatára? 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.19
Büntetőfékezés, leszorítás, piros lámpánál bepofátlankodás - a Budapesti Autósok Közösségének....
2022.05.19
Jó eséllyel legjózanabb változatában járt nálunk az új Suzuki S-Cross, ami megmutatta, hogy képes....
2022.05.19
- Szűkíti középkategóriás autókból álló kínálatát, és egyre inkább a luxusra összpontosít a....
2022.05.19
Emlékezetesen alakult 2022 első negyedéve a Dacia számára: ez lett ugyanis a legkelendőbb külföldi....
2022.05.19
Május 19-én 11 óra 10 perc körül a 445-ös út 4-es kilométerénél - Kecskemét térségében - két....
2022.05.19
Az ittas vezetők kiszűrésére szervezett, 2 órás akcióban ellenőrzött 3666 sofőr közül 27-en vették....
2022.05.19
A gyártók által egységesen használt, harmadik generációs modell a széria kilencedik világbajnoki....
2022.05.19
Frissített formanyelvével, széleskörűen modernizált prémium hangulatával, valamint a digitalizáció....
2022.05.19
- A hétvégén rendezik a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei szezonjának első fordulóját az....
2022.05.19
- Kecskemétnél, a 445-ös út 4-es kilométerénél frontálisan ütközött két autó - adta hírül a Bács-....