sportautó

Nagy dobás: bemutatkozik az új BMW M3 CS

2023.01.27.

A BMW M GmbH modellpalettájára 2023-ban is érkeznek új különkiadások. Az új BMW M3 CS a prémium középkategória nagyteljesítményű sportautójának vérpezsdítő motorsport-hangulatát kapcsolja magasabb fokozatba.

A szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült elemeket széles körben alkalmazó, intelligens könnyűszerkezetes járműépítés, a megnövelt teljesítmény, a típus-specifikus futómű-hangolás, a megannyi exkluzív stílusjegy és a versenypályák lüktető tempóját éltető felszereltség a BMW M3 limuzin funkcionalitásával és hétköznapi használhatóságával párosul, amelynek köszönhetően az új BMW M3 CS a BMW M modellekben átélhető vezetési élmény egyedülálló aspektusát ígéri – a közutak és a zárt versenypályák minden egyes kilométerén.

Az új BMW M3 CS meghajtásáról a 405 kW / 550 lóerő maximális teljesítményre képes, soros hathengeres benzinmotor, a nyolcfokozatú M Steptronic automataváltó és az M xDrive intelligens összkerékhajtás együttese gondoskodik, amely álló helyzetből 3,4 másodperc alatt gyorsítja fel 100 km/órás sebességre a négyüléses sportautót. Az új BMW M3 CS a bajor prémiumgyártó müncheni üzemében lát napvilágot 2023 márciusától, limitált példányszámban. A különkiadás fokozatos piaci bevezetése már márciusban megkezdődik. A modell legfontosabb értékesítési régiója az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia és Japán.

A megnövelt motorerő és az alacsonyabb tömeg kettőse érezhetően nagyobb teljesítménnyel és exkluzív hangulattal ruházza fel az új BMW M3 CS modellt. A különkiadás szíve a BMW M3 és a BMW M4 párosához kifejlesztett, rendkívül széles fordulatszám-tartományban pörgő, M TwinPower Turbo technológiával dolgozó, soros hathengeres benzinmotor speciálisan továbbfejlesztett változata. Ez a 3.0 liter hengerűrtartalmú motorblokk adta a Német Túraautó Bajnokság (DTM) tavalyi futamain rajtrácsra gurított BMW M4 GT3 versenyautó erőforrásának műszaki alapját is.

Az új BMW M3 CS motorházteteje alatt dolgozó erőforrás így számos olyan műszaki megoldást felsorakoztat, amelyeket közvetlenül a motorsport élvonalában fejlesztettek ki és tökéletesítettek a mérnökök. A különkiadás a megnövelt égési nyomás miatt zárt tetős kialakítású, extrém tartós motorblokkot kapott, a súrlódási veszteségeket pedig speciális vasbevonattal ellátott, súlyoptimalizált hengerfuratok csökkentik. A könnyűszerkezetes kialakítású, kovácsolt főtengely kivételesen nagy torziós ellenállással segíti a motor könnyed felpörgését és a teljesítmény felépülését. A hengerfej központi részét háromdimenziós nyomtatással állítják elő, amely a lehető legoptimálisabb hőkezelés érdekében a hűtőcsatornák olyan precíz elrendezését teszi lehetővé, amely a hagyományos fémöntési eljárással lehetetlen lenne. A hajtáslánc kenési- és hűtőrendszerét a legextrémebb versenypályás használat szempontjai szerint tervezték meg a mérnökök.

Ezek az aprólékos, mérnöki precizitással kidolgozott módosítások az új BMW M3 CS erőforrásának rendkívül széles fordulatszám-tartományát és maximális teljesítmény-leadási képességét éltetik. A fejlesztéseknek köszönhetően a különkiadás szíve 30 kilowattal / 40 lóerővel erősebb, mint az M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt BMW M3 Competition limuzin maximális teljesítménye 405 kW / 550 lóerő. A mérnökök a teljesítménynövekedést az erőforrás M TwinPower Turbo technológiájának célzott módosításaival érték el, szemernyit sem csorbítva a motor üzemstabilitását és megbízhatóságát. A két darab egycsatornás (MonoScroll) turbófeltöltő maximális töltési nyomását első körben 1,7 barról 2,1 barra emelték a szakemberek, akik ezt követően a motorvezérlő elektronikában is eszközöltek néhány típus-specifikus fejlesztést.

A megnövelt rugóúttal dolgozó, speciálisan kifejlesztett motortartó bakok extrém mereven rögzítik a modell vázszerkezetéhez az erőforrást, amely a gázpedál lepadlózására így még gyorsabban és még pontosabban reagál. Az új BMW M3 CS motorjának csúcs forgatónyomatéka 650 Nm, amely percenkénti 2 750 és 5 950 főtengely-fordulat között mindvégig a vezető rendelkezésére áll. A különkiadás percenkénti 6 250 és 7 200 főtengely-fordulat között adja le maximális teljesítményét.

Az erőforrás teljesítmény-karakterisztikájának egyedisége leginkább a felső fordulatszám-tartományban megérkező, zabolátlan erőtöbbletben érhető tetten. Mindehhez a duplacsöves sport kipufogórendszer szolgáltat méltó hangaláfestést, elektromosan vezérelt szelepekkel, titánból készült, súlycsökkentett kipufogódobbal és kétoldalt matt Black árnyalatú dupla végződéssel – hamisítatlan BMW M stílusjegyként. A fedélzeti operációs rendszer M Setup menüpontjában aktiválható SPORT és SPORT+ üzemmódok a zárt versenypályák páratlanul mély orgánumát keltik életre, a benzinmotor vérpezsdítő hangzása pedig kiváltképp a felső fordulatszám-tartományban és sebességváltásoknál taglózza le a vezetés szerelmeseit.

Az új BMW M3 CS erőforrásának forgatónyomatéka a Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú M Steptronic automataváltón keresztül érkezik meg az M xDrive intelligens összkerékhajtásba. A váltó a középkonzolon található, M-specifikus előválasztó karral vagy a kormány mögötti, szénszálból készült váltófülekkel vezérelhető. A vezető az előválasztó karba épített Drivelogic gombbal szabhatja személyre a váltó karakterisztikáját, a kényelmestől, a sportoson át, egészen a versenypályára optimalizált működésig.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.26
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform friss jelentése alapján. ..
2023.09.26
Az autonóm járművek hada hamarosan már a szomszédban cirkál.   ..
2023.09.25
Nem telik el úgy hónap, hogy ne osztaná meg velem egy-egy közeli, vagy távoli ismerős, hogy milyen....
2023.09.25
Csattanós bűnügyben fordult a lakossághoz a bécsi rendőrség. Szeptember elején rajtaütöttek egy 33....
2023.09.25
2030-ra 50%-os akkumulátor tömegcsökkenést szeretne elérni a Stellantis, hogy közelítsenek a....
2023.09.25
Jari-Matti Latvala, a Toyota Gazoo Racing világbajnokságon induló ralicsapatának vezetője újra....
2023.09.25
Az Apple hamarosan átvenné a hatalmat az autók felett, ugyanis a CarPlay minden képernyőn....
2023.09.25
– Letisztult formavilággal és továbbfejlesztett technikával frissíti fel Q-családja zászlóshajóját....
2023.09.25
Pénteken az Alacsony-Tátrában lévő Ördöglakoma-hágónál (Čertovica) történt autóbaleset, mely során....
2023.09.25
Lezajlott múlt héten a közútkezelők legnagyobb hazai eseménye, a nagy múlttal rendelkező nemzetközi....