Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Mobilitási hét: így közlekedj környezetbarát módon a városban

2023.09.17.

A közlekedésben is takarékoskodj az energiával, a legjobb, ha csak a sajátodat használod. Európai Mobilitási Hét Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában. 

Idén szeptember 16. és 22. között 22. alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Mintegy 3000 város vesz részt az akcióban, amely során a gyaloglásra, kerékpározásra, tömegközlekedésre és más tiszta közlekedési megoldásokra ösztönzik az embereket, a rendezvénysorozat kiemelkedő része az autómentes világnap, amelyet szeptember 22-én ünnepelnek. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon, idén 229 település csatlakozott a kezdeményezéshez. 

A 2023-as Európai Mobilitási Hét mottója: „Takarékoskodj az energiával!”. Ez arra utal, hogy nemcsak akkor tudsz spórolni az energiával, ha lekapcsolod magad után a villanyt vagy egy fokkal lejjebb tekered a fűtést a lakásban, hanem városi közlekedés terén is: használd a közösségi közlekedést, bringázz és gyalogolj! De lássuk mindezt részletesen!

Közösségi közlekedés: együtt az energiatakarékosságért

A közösségi közlekedéssel úgy lehet eljutni oda, ahova szeretnél a városban, hogy az utazás sokkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mintha autóba ülnél. Az ok egyszerű: míg az autók általában csak egy-két embert szállítanak egyszerre, addig egy busz 50 vagy még több embert is simán elvisz, és akkor még nem beszéltünk a villamosokról és metrókról. 

A busz környezetbarátabb, mint az autó

Persze sokat számít, hogy az adott jármű mivel megy, de még a dízel meghajtású busz is jobb megoldás, mint egyedül autózni. És ne feledd, terjednek az elektromos buszok, a villamosok és metrók pedig eleve nem bocsátanak ki káros anyagot, de persze az a legjobb, ha a működésükhöz szükséges villamos energiát is tiszta forrásból nyerik. 

A közlekedés az üvegházhatású gázkibocsátás egyötödéért felelős a világban, ezért ha autó helyett minél többet használjuk a közösségi közlekedést, máris sokat tettünk a környezetünkért. 

Aktív mobilitás: használd a saját energiádat

Ahhoz, hogy gyalog vagy kerékpárral érd el a célodat a városban, egy egészséges reggelin és egy tápláló ebéden kívül szinte semmilyen többletenergiára nincs szükséged. Nem véletlen, hogy ez a két közlekedési forma a legjobb választás, ha környezetbarát városi mobilitásról van szó. A gyaloglás ingyen van, a bringázás még a rendszeres karbantartást is beleszámolva nagyon olcsó, nincs kipufogógáz, nincs dugó, nem kell parkolóhelyet keresni, és még az egészségünkért is teszünk egy kis testmozgással. 

Bringára fel!

A elektromos rásegítésű kerékpár vagy az elektromos roller is sokkal jobb választásnak számít, mint az autó, hiszen helyben nincs károsanyag-kibocsátás, de ezeknek a járműveknek is külön energia kell a működéshez, tölteni kell az akkumulátort, és egyelőre az áramnak csak kis hányada származik megújuló forrásból. 

Díjmentes vasúti kerékpárszállítás

Ingyen szállíthatják a kerékpárjukat a vasúton utazók az Európai Mobilitási Hét keretében szeptember 16. és 22. között a MÁV-START és a GYSEV járatain. A másik jó hír, hogy szeptember 22-én, az Autómentes Napon a a MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV helyközi járataira 990 forintért megváltható „Autómentes napijeggyel” lehet utazni az ország bármely területére korlátlanul.

Az autófüggőség csökkentése

A városi környezetünk úgy alakult az elmúlt évtizedekben, hogy minél több teret kapjanak az autók. Szélesebb, több és jobb utak, több parkolóhely – ez ahhoz vezetett, hogy függői lettünk a motoros járműveknek. Ám az autók a közlekedéssel kapcsolatos energiafogyasztás fő forrását jelentik, valamint a forgalmi dugók, a levegő- és zajszennyezés és a balesetek legfőbb okozói, amelyek révén élhetetlenné válnak a városok. Ha minimalizáljuk az autófüggőségünket, az nemcsak az energiafogyasztás csökkenésével jár, hanem a városi környezetnek is előnyös. 

Senki sem szeret a dugóban ülni

A legjobb, ha autó helyett kerékpárral vagy  tömegközlekedéssel jössz-mész a városban, de ha nem tudod azonnal elengedni a kocsi kormányát, akkor válts fokozatosan. Beszéld meg a barátaiddal vagy kollégáiddal, hogy közösen mentek ide-oda, így jobb lesz a kocsi kihasználtsága. Iktass be először heti egy-egy autómentes napot, amikor más módon jutsz el a munkahelyedre, a boltba vagy meglátogatni a szüleidet. Próbáld ki az autómegosztó szolgáltatásokat, mert lehet, hogy nincs is szükséged saját autóra – aminek a fenntartása is sokba kerül –, a többi közlekedési formával kombinálva lehet, hogy jobban jársz a carsharinggel. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.23
Szeptember 18-án új, akár egy egész életpályát megalapozó szakképzési program indult Debrecenben. A....
2023.09.23
A Ford tovább tekerte az őrületvezérlőt, a korábbi Raptort V6-os motorral emelte új dimenzióba. Nem....
2023.09.23
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red....
2023.09.23
Összeütközött két személyautó a Tápiószecsőt és Tápióságot összekötő úton – írta az Országos....
2023.09.23
Óriási szintkülönbséggel és fagypont alatti hőmérséklettel is meg kellett küzdeni annak a két....
2023.09.22
Érdemes rákeresni a cégre szerződéskötés előtt. ..
2023.09.22
Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a....
2023.09.22
Ugyanakkor sok egyéb funkció válthat előfizetős modellre a jövőbeli bajor modellekben. ..
2023.09.22
A hétvégén rendezik a franciaországi Le Mans-ban a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei....
2023.09.22
Nézze meg a videót! ..