mobilhasználat

Mobil az autóban: az olaszok több mint fele törvényszegő

2020.02.05.

Az olasz autósok 55,2 százaléka fittyet hány a szabályokra, és kézben tartott mobillal telefonál vezetés közben. Érdekes módon a szabályszegők között a nők vannak többségben. Milánó a legengedetlenebb város a balesetveszélyes mobilozás szempontjából – írja a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera internetes kiadása. 

A kutatás

Az olaszok több mint fele vezetés közben, kézben tartva használja okostelefonját. Ez – ismerve az olaszok és a KRESZ viszonyát - természetesen nem meglepő, de most bizonyíték is van rá. Mégpedig a „patente sospesa” autós blog által készített reprezentatív felmérést, amely a közúti biztonság témájára összpontosított. A kutatás olyan járművezetők nyilatkozataira alapul, akiknek ideiglenesen bevonták a jogosítványát a KRESZ szabályainak súlyos megsértése miatt, és ezért sofőrre van szükségük, ha saját autójukkal akarnak közlekedni. A kutatásban összesen 3700 olasz autós vett részt Olaszország minden szegletéből.

Szankciók

A jelenlegi szabályozás szerint az autóban kihangosító nélkül telefonálók büntetési tétele 165–661 euró, valamint 5 büntetőpont a jogosítványban. Kiegészítő szankcióként alkalmazhatják a vezetői engedély felfüggesztését 1-3 hónapra olyan autósok esetében, akiket két éven belül ismételten kihangosító nélküli mobilozáson értek.

A büntetési tételek várhatóan megduplázódnak

Ha az olasz KRESZ módosításait jóváhagyják, a szankciók megduplázódhatnak. Ezentúl 422 és 1697 euró közötti büntetést kell fizetniük azoknak, akik balesetveszélyes módon telefonálnak az autójukból. Kiegészítő büntetésként 7 nap és 2 hónap közötti időtartamra bevonják a vezetői engedélyüket.

A nők fegyelmezetlenebbek

Bármilyen meglepő is, az olasz autóvezetők között a nők fegyelmezetlenebbek – legalábbis, ami a telefonálási szokásaikat illeti.  Pedig többnyire ők azok, akik gyermekeket is szállítanak a kocsijukban. Míg ugyanis átlagosan az autóvezetők 55,2 százaléka használja szabálytalanul az okostelefonját vezetés közben, addig a szabálytalankodók körében a nők aránya magasabb, eléri az 58 százalékot.

Milánó, a szabálykövető város

A felmérés jelentős különbségeket állapított meg az olasz régiók és városok között is. Ahogy az várható volt, Észak-Olaszországban kevesebb a szabálytalankodó, míg dél felé haladva egyre több ilyet találni. A pozitív ranglistán az első helyezett város Milánó. Lombardia fővárosában sokkal többen hajlandóak szabályosan telefonálni autójukból, mint akik megsértik a szabályokat. A törvénytisztelő autósok aránya 60,7 százalék. Ha a két nemre lebontjuk a statisztikát, akkor a szabálykövető férfiak aránya 63,4% -ra emelkedik.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.03
Akio Toyoda legendás családból származik. A japán iparos, Sakichi Toyoda dédunokája és a Toyota....
2022.07.03
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) nyílt meg a régió egyik legkorszerűbb járműtervezési....
2022.07.03
Mindkét vasárnapi futamot megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei harmadik,....
2022.07.03
Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat....
2022.07.03
Nézze meg a videót! ..
2022.07.03
A tízes rangsor élén a Haval és a Chery márkák modelljei állnak – írja a carsweek.ru.   ..
2022.07.03
Európa kiemelt céljának kell lennie, hogy integrálja a Nyugat-Balkánt az európai vasúti hálózatba....
2022.07.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Minket nem érdekel a Balaton. ..
2022.07.03
A Rába Járműipari Holding Nyrt. megvásárolta a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. 75,1 százalékos....
2022.07.03
Több kilométeres a torlódás az M7-es autópályán Budapest felé. A forgalmat a 7-es főútra terelik -....