közlekedésbiztonság

Mit tegyünk, ha darázs repül az autóba?

2022.07.11.

Vannak, akik pánikba esnek, és vadul integetni kezdenek, amikor meglátnak egy darazsat. Érthető – de vezetés közben gyorsan veszélyessé válhat – írja a blick.ch

 

Idén nyáron is idegesítenek - a konyhában, kint a teraszon evés közben, a kertben: darazsak! Ha egy van az autóban, az gyorsan veszélyessé válhat, ahogy a szalagcímek is mutatják:

"Darázs az autóban: a sofőr faoszlopnak hajtott" vagy "A darázs berepülésekor a sofőr elveszti uralmát és nekiütközik egy szembejövő autónak: öt sérült ".

A svájci portál cikke. Képernyőfotó.

Ezért tanácsos – különösen a darázscsípésre allergiásoknak – indulás előtt ellenőrizni az autóban, hogy nem tévedt-e  darázs az utastérbe. Ha igen, távolítsuk el és ezt követően felhúzott ablakokkal közlekedjünk, és inkább légkondit használjuk.

Nyugodt maradni

Ha elindulás után észreveszi a rovart, vagy vezetés közben egy darázs berepül az ablakon vagy a napfénytetőn, maradjon nyugodt, és továbbra is figyeljen a forgalomra. Ne hadonászon vadul a karjaival. Fokozatosan csökkentse a sebességet, kapcsolja be a vészvillogót, óvatosan húzódjon félre és álljon meg, ha szükséges. Ha az ablakok nyitva vannak, a probléma általában gyorsan megoldódik.

Antiallergén kész

Aki kiszáll az autóból, az a szokásos körültekintéssel tegye, vagyis figyelje a forgalmat hátulról és elölről is. Az allergiásoknak azt tanácsoljuk, hogy mindig tartsák készenlétben allergiakártyájukat és a megfelelő vészhelyzeti készletet a járműben. Csípés után ne csak az allergiások hívják a mentőket légszomj, hőhullámok vagy gyengeségérzet esetén.

A biztosító fizet

Mellesleg: Ha a rovar miatt baleset történik, Svájcban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fizeti a harmadik félnek okozott kárt. Ha pedig ön is kötött teljes körű biztosítást, a saját autójában keletkezett károkat is ez fedezi. Egy kis vigasz: Lassan véget ér a nyár és vele a darázsvész – írja a svájci portál.

Mi az allergia?

Méh- és darázscsípés allergia esetén általános reakció a felnőttek nagyjából 3 százalékánál fordul elő, ezek nagyrészt enyhe vagy közepesen súlyos lefolyásúak - írja az egészségkalauz.hu. Azt, hogy kinél fog allergiás reakció fellépni, nem lehet megjósolni. Az általános allergiás reakciót mutató betegek többségénél az előző csípés alkalmával semmilyen tünet nem jelentkezett. A csípés után kialakuló nagy, vörös duzzanat sem jelenti feltétlenül azt, hogy a következő csípés általános rosszullétet okozna, ennek a valószínűsége ugyanis körülbelül 5 százalék.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.29
Hiánypótló akciót indított a TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, mert az 50 ccm.-is ként használt....
2022.09.29
Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a....
2022.09.29
A világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, a japán Honda 2025-ig legalább 10 új elektromos....
2022.09.29
Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így....
2022.09.29
Múlt héten bemutatták a legendás Ford Mustang hetedik generációját, amely 2024-től lesz elérhető a....
2022.09.29
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (kgfb) 17 százalékkal nőttek a....
2022.09.29
A Citroën Berlingo külső stíluselemekkel tiszteleg a legendás Kacsa furgonváltozata, a 2CV AU előtt....
2022.09.29
Nagyon népszerű közlekedési eszköz a segédmotoros kerékpár jármű-kategóriába tartozó robogó. Sokan....
2022.09.29
A járvány nagy lökést adott az online autókereskedelmnek és a lendület azóta sem állt meg. Van aki....
2022.09.29
Hetek óta attól hangos a magyar sajtó, hogy a Volkswagen akkumulátorgyárat akar építeni a győri....