közlekedésbiztonság

Mit csinál a magyar ha vezet: eszik, iszik, telefonál, dohányzik

2022.06.10.

Mit csinálunk járművezetés közben, ami részben vagy teljesen elvonja figyelmünket a navigációról?  Mi az, amiről nem is gondolnánk, hogy akadályoz minket a koncentrációban, mégis felelős lehet egy balesetért? A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) és a Hungarian Police Rallye Team Kft. közös, #közlekedjbiztonságosan kampánya, ami a biztonságos közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet, most választ ad ezekre a kérdésekre.

Vezetés közben rendkívül veszélyes a multitasking: mobilozunk, beszélgetünk, eszünk-iszunk, matatunk valami után vagy állítgatjuk a rádiót, miközben folyamatosan figyelnünk kell az útra, illetve az autó kezelésére is. Ezért összegyűjtöttük azokat a feladatokat, amik ráérnek azután, hogy kiszálltunk az autóból.

A fotó csak illusztráció. Forrás: Skoda

Az okostelefon nyomogatás dobogós, az autósok 90%-a használja a mobilt vezetés közben, habár tudja, hogy veszélyes. Minden rutin kérdése, így érdemes az üzeneteket, cikkeket, vicces GIF-eket és videókat később megnézni, amikor már nem a kormány mögött ülünk.

„Kicsit készüljünk előre, az útvonaltervező alkalmazásban például még az elindulás előtt állítsuk be a címet, ha pedig telefonálnunk kell vezetés közben, a legjobb, ha kihangosítóra tesszük a készüléket, vagy olyan headsetet használunk, ami nem zárja ki teljesen a közlekedés zaját!” – javasolja Hoffer Zsolt.

Kevesen gondolnák ugyan, de a vezetés közbeni étel-vagy italfogyasztás is könnyen elvonja a figyelmet a közlekedésről. Ha megcsúszik az ember kezében egy szendvics és leesik, vagy kiömlik a kávé, akkor azokra hirtelen kell reagálunk, úgy, hogy közben egy kézzel fogjuk a kormánykereket. Ez egyáltalán nem biztonságos, sőt az egykezes kormányfogás akár balesetveszélyes manővert eredményezhet!

„Az étkezés idejére álljunk meg, ez garantálja ugyanis a teljesen biztonságos közlekedést. Kiemelten balesetveszélyes, ha a forró italt magunkra öntjük, hiszen ilyenkor az ember megugrik, elránthatja a kormányt. Ha mindenképp kocsiban szeretnénk italt fogyasztani, használjuk az erre alkalmas utazóbögréket, és csak addig tartsuk a kezünkben, amíg kortyolunk!” – tanácsolja Hoffer Zsolt.

Sokan nem veszik figyelembe, hogy a dohányzás is akadályozó tényező lehet a vezetésben, ami két problémát is felvet. Egyrészt a füst a járműben terjeng, és szó szerint ködösíti a látást, nemcsak az utastérben, hanem a tükrök körül is. Másrészt a cigarettahamu vagy még égő csikk eshet a járművezető ölébe, illetve a jármű bármely alkatrészére, ez pedig tűzveszélyes. Ha valaki egy hosszabb útra indul, inkább kalkuláljon rövid szünetekkel az autóban való dohányzás helyett!

Látható, hogy rengeteg külső hatás ér minket vezetés közben, amelyek megnehezítik a közlekedést, elvonják a figyelmünket, ezért lehetőség szerint mindig törekedjünk arra, hogy vezetés közben a biztonságot tartsuk szem előtt.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.29
Hiánypótló akciót indított a TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, mert az 50 ccm.-is ként használt....
2022.09.29
Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a....
2022.09.29
A világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, a japán Honda 2025-ig legalább 10 új elektromos....
2022.09.29
Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így....
2022.09.29
Múlt héten bemutatták a legendás Ford Mustang hetedik generációját, amely 2024-től lesz elérhető a....
2022.09.29
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (kgfb) 17 százalékkal nőttek a....
2022.09.29
A Citroën Berlingo külső stíluselemekkel tiszteleg a legendás Kacsa furgonváltozata, a 2CV AU előtt....
2022.09.29
Nagyon népszerű közlekedési eszköz a segédmotoros kerékpár jármű-kategóriába tartozó robogó. Sokan....
2022.09.29
A járvány nagy lökést adott az online autókereskedelmnek és a lendület azóta sem állt meg. Van aki....
2022.09.29
Hetek óta attól hangos a magyar sajtó, hogy a Volkswagen akkumulátorgyárat akar építeni a győri....