élményautó

Mini John Cooper Works pályanap az Euro-Ringen

2017.08.11.

A Mini Countryman JCW érkezésével teljessé vált a gyári tuningcég által kezelésbe vett és fémjelzett paletta. A klasszikus háromajtós, a kabrió, valamint az ALL4 összkerék-hajtási rendszerrel szerelt változatok közúti és pályaképességeivel az örkényi aszfaltcsíkon és környékén ismerkedtünk.

Szöveg: Horváth Miklós, fotó: Vezda László

A Shanghaji autószalonon debütált Countryman második generációja adta az apropóját a hazai importőr által szervezett élménynapnak, ahol a 231 lóerős csúcsmotorral szerelt modellek bemutatása/vallatása volt a fókuszban. A JCW workout pályanapon instruktorok terelgetése mellett teszteltük a kínálat négy modelljét, a 3 ajtós Mini JCW-t, a Kabriót, valamint a Clubman és Countryman összkerékhajtású modelljeit. Leginkább az utóbbi két modellre igaz, hogy első ránézésre nagyon távol áll a szuezi válság szülte felmenőjétől, azonban nem kell issigonisi kreativitás ahhoz, hogy megtaláljuk a nagyra nőtt, SUV-jelleget öltött modellek és az első, 1961-es születésű modell közötti hasonlóságokat.

A célszerűség és az olcsóság jegyében született - képre kattintva galéria nyílik

Egy kis történelem - A klasszikus Mini konstruktőre, Sir Alexander Issigonis, szmirnai (Törökország) származású édesapa és német édesanya gyermekeként látott napvilágot 1906-ban. Issigonis a hajómotorokkal foglalkozó édesapja révén kapott inspirációt a vasúti és gőzgépekkel való foglalkozáshoz, azonban apja halála után a londoni Battersa Műszaki Technikumban végzett tanulmányai inkább a rajz és a tervezés iránti ambícióit erősítették, mintsem a szereléshez kapcsolódó karriert. Annak ellenére, hogy Issigonis nem fejezte be egyetemi tanulmányait, egy londoni tervezőiroda rajzolójaként dolgozott, majd 1934-től a Humber Ltd. tervezőcspatának lett tagja, feladata többek között független kerékfelfüggesztések megalkotása volt.

Issigonis introvertált, láncdohányos és zenegyűlölő zseni hírében állt, ennek ellenére jól abszolválta a rábízott feladatot, ami a háború után virágzását élő autóipar első pofonja (szuezi válság) volt. A benzint jegyre adták, ahol pedig pénzért lehetett vásárolni, ott méregdrága volt

A különcségének és zseni mivoltának kibontakozása egészen 1956-ig váratott magára, amikor a szuezi válság diktálta helyzethez kellett alkalmazkodnia az európai autógyáraknak. A Morris és Austin Motor Company egyesüléséből létrejött British Motor Corporation (BMC) elnöke - aki zsigeri utálattal élt a törpeautók iránt - azzal a megbízással kereste fel a görög származású tervezőt, hogy alkosson egy rendkívül olcsó autót, ami jóval kisebb a kínálatuk többi tagjánál, és használjon hozzá egy meglévő Austin vagy Morris motort. A vagányság, a cukiság és a józan gondolkodás mintaképévé vált masina különlegessége abban rejlett, hogy Issigonis lelki szemei előtt már egy olyan kisméretű négyüléses modell lebegett, amely a lehető leghatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló teret, miközben magas fokú kényelmet is kínál. Olyan autó, amely mind technikájában, mind pedig megjelenésében markánsan eltér a piac többi szereplőjétől, s amelyet majd mindenki megengedhet magának.

Oros Attila - Mini márkaigazgató

Az 1959-ben megjelent Mini alig 500 fontos ára és egyszerű, de árral szemben menő technikai megoldásai valóban köszönő viszonyban sincsenek a mai Minikkel. A BMW technikát hordozó Countryman JCW tesztautók 17 milliós árcédulája mond ellent leginkább a 60 évvel ezelőtti koncepciónak, a lemezek alatti gépészet meg pláne. Az egyetlen tulajdonság, amiben egyezik az akkori és jelenkori Mini, a különcség. Issigonis az olcsó, de helyrabló farmotoros építkezés helyett a keresztmotoros-fronthajtásos megoldás mellett tette le a voksát. A váltó a blokk alá került, azzal közös olajtérbe, a helytakarékos újítások egyik főszereplője pedig a 10 hüvelykes kerékméret volt. A sínen eltolható ablakok, az ajtók külső részén rögzített zsanérok, valamint a gumikúpos rugózás egytől-egyig a tér okos kihasználását és a gyártási költségek minimalizálását hivatott megteremteni.

Az Örkény környéki rossz minőségű utakon indult a tesztnap...

A John Cooper által kezelésbe vett Miniket 1961-től jegyzik. A tervezővel jó barátságot ápoló tuningprofi az úttartásban rejlő lehetőségeket kihasználva erősebb motorral, rövidebb áttételű váltóval és miniatűr tárcsafékekkel ruházta fel a minimalista tervezési filózófia jegyében született autókat. Ennek eredményeképp 948-ról 997 köbcentire fúrták a négyhengeres motorokat, melyek a korábbi 37 lóerőhöz képest 55 pacival járultak hozzá a élményautózáshoz, hiszen a 150 ezer darabos széria már 150 km/h körüli végsebességre is képes volt. A Mini történetének következő fontos mérföldkövét 1994-ben tették le, mikor is a BMW irányítása alá került a márka, majd 5 év múlva a bajor csoport meghívta Mike Coopert a Mini projektbe.

...majd a pályán folytatódott. A JCW modellek sajátossága, hogy a súly/lóerő arányt minden szériánál úgy tervezték, hogy 1 lóerőre 5,5 kg jut. Kivétel ezalól a Clubman és a Countryman

2003-tól egy John Cooper Works Kit névre keresztelt csomag révén a gokart feelinget versenyautós igénybevételre specializált kiegészítőkkel és átalakításokkal vértezték fel. A futómű és fékszerkezetek cseréje mellett emelkedett a töltőnyomás, kisebb ellenállású légszűrőt és más légtömegmérőt kapott a motor, valamint szívó- és kipufogóoldalon is módosított hengerfejet, melynek köszönhetően vérpezsdítő hangja lett a kisautóknak. Ezt megelőzően pedig 2000. október 4-én jelentette be az anyacég, hogy az addig legyártott 5,3 millió darabos volumennel a Mini minden idők harmadik legnagyobb darabszámban eladott autója lett. A brit tuning manufaktúra 2007-ben vált a BMW teljes jogú tulajdonává.

Jól formázott ülések és jó fogású kormány fogadja a pilótát - az automata váltó a bajoroknál szívesen használt 8 fokozatú ZF gyártmány

A minimalista tervezési filozófiától mentes újkori Mini minden értelemben továbbviszi a 60 évvel ezelőtti koncepciót, de egyáltalán nem nevezhető olcsónak és kicsinek, mint anno. A Countryman 4,29 méteres hosszával, 1,82 méteres szélességével és 1,55 méteres magasságával az olyan kompakt SUV-ok ligájában játszik, mint például a Seat Ateca, Mazda CX-3, vagy Toyota C-HR, sőt! Az említett kategória legnagyobb tengelytávja a Countryman-é (2670 mm), így a 450 literes variálható csomagtér ellenére sincs panasz a helykínálatra. Elöl a JCW sportülések tökéletes partnerei voltak a pályaautózásnak, a hátul utazóknak viszont a három teljes értékű, tologatható üléspadon szintén kompromisszum mentes a helykínálat, ha családi és/vagy utazóautóként használjuk.

A dizájn és az anyaghasználat abszolút prémiumságot sugall, miközben a felszín alatti tartalom a BMW elemeire épül. A Countryman erőssége mindezeken túl, hogy az ötletességet és a funkcionalitást jól ötvözték a sportos kararkterrel, hiszen feszes futóműve és közvetlen kormányzása pont azon a mezsgyén áll, aminek nem csak a fanatikus boyracerek tudnak majd örülni, hanem a benzinvérű családapák is. Magas súlypontja ellenére nem éreztük instabilnak a kompakt SUV-ot tempós kanyarokban, hiszen annak ellenére, hogy az Euro-Ring nem egy autentikus Countryman közeg, bolondbiztosnak éreztük az autót. Persze ebben sok munkája volt az DSC-nek és az ALL4 hajtásláncnak. A rendszer annak érdekében, hogy minimálisra csökkentse a hátsókerék-meghajtás esetében fellépő nyomatékvesztést, normál vezetés közben csupán elsőkerék-meghajtást alkalmaz, szükség esetén azonban a folyamatosan dolgozó aktív menetstabilizáló rendszer a hátsó tengelyt is bekapcsolja a hajtásba, a másodperc törtrésze alatt.

A Brembo fékek csakúgy, mint a sornégyes kétliteres blokk fáradhatatlannak tűntek a kíméletet teljes mértékben kizáró igénybevétel során. Menetdinamika kapcsán a Clubman azonos motorizáltság mellett sem produkált érezhető különbségeket, szemben a kabrió és a JCW modellek legolcsóbb változatával (8,7 millió Ft), a három ajtós méregzsákkal. Utóbbi esetében 1280 kg-ot mozgat a 231 lóerős motor, a JCW modellek legnagyobbja pedig 1615 kg-ot nyom a mérlegen. Vezetéstámogató rendszerekre, infotainmentre és egyéb tekintetben a BMW 3-as sorozatáig használt és megszokott részletekre számíthat a leendő tulaj – ebben nincsen semmi meglepő. Abban viszont igen, hogy a Countryman alapváltozatáért csupán 7,73 milliót kérnek, a JCW kivitelért (széria ALL4 hajtáslánccal, kézi, 6 fokozatú váltóval) pedig 4 millióval többet kell leperkálni.

A tesztnapra hadrendbe állított modellek specifikációja viszont már 17 milliót meghaladó árcédulát viselt, és ennek az árnak sajnos nem része a tetősátor.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.02.27
Üzembe helyezték az első három szupergyors elektromos töltőállomást az olasz autósztrádák mentén.....
2021.02.27
Hamarosan megkezdődik a területszerzés, nyáron már a kivitelezési közbeszerzés is megjelenhet az....
2021.02.27
A rendszer összes kamerája autófókuszos és Full HD felbontású lesz. Az általuk készített képen az....
2021.02.27
Felborult egy gépkocsi utánfutója az M85-ös autóúton, Kapuvár és Jobaháza között, a Sopron felé....
2021.02.27
Lesodródott az úttestről, majd a vasúti sínekre hajtott egy gépkocsi Miskolc diósgyőri városrészén....
2021.02.26
Meglepő helyről érkezik az új főnök.  ..
2021.02.26
Nemrég írtunk az elektromos autókban használt lítium bányászatáról, azon belül is elsősorban a....
2021.02.26
Tsocho Peev Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.02.26
A nyolc főből  álló csoport - diplomaták és családtagjaik - a Covid-19-járvány nyomán leállított....
2021.02.26
A méltányosság elbírálása folyamatban van - írja a police.hu. ..