interjú

Mindig fontos a sport! Vérten Sándor II. rész

2015.08.03.

Ami spanyoloknál jó, az mind Barcelonából indult, a foci, a technológiai fejlődés és a kultúra, amit olyan nevek fémjeleznek, mint Gaudi, Miro és Dali, de legalább ekkora hatással volt a helyiekre és persze Vérten Sándorra a legendás magyar focista, Kubala László is.

Kubala László, Vérten Sándor Barca mezben és ifjabb Kocsis Sándor

-Jelentett előnyt a spanyoloknál futball-legendák honfitársásnak lenn?

-Sztereótípiának tűnik, de ma is fontos kulcs egy magyar kezében a magyar foci fénykorának emléke, mely spanyoloknál napjainkban is millió szívet nyit meg. Puskás és Kubala emléke örök és nem is felejtkeznek meg róluk, nimbuszukat ma is ápolják. Barcelonában valóságos Istenként tisztelik Kubala Lászlót, akinek népszerűségét jelzi, hogy a korábban hetvenezres stadion mellé kellett építeni egy 120 ezer embert befogadó Camp Nou arénát, mert folyamatosan akkora volt a nézők érdeklődése a meccseken.

-Ha jól tudom, olykor Te is befértél a csapatba...

-Az örökké első számú Barca játékosként emlegetett Kubala soha nem hagyta abba a focit, megszervezte és rendszeresen részt vett az öregfiúk heti két edzésén, és meginvitált engem is. Ismeretségünk az olimpiai játékok idején indult. Először szabadkoztam, hogy nem vagyok én annyira ügyes a labdarúgásban, de Laci bácsi nem hagyta annyiban és belehúzott a játékba. Annyi volt az előírás, hogy aki fél-háromig nem ér ki a pályára, az nem játszhat. Ettől azonban nem kellett félni, mert előfordult, hogy harmincan-negyvenen is arra vártak, hogy pályára léphessenek, amit gyakoribb cserékkel oldottak meg.

-Kik voltak még a csapatban?

-A legendás Kubalán kívül is akadtak még világbajnokok a csapatokban, olykor négyen, öten is régi fényükben csillogtak a pályán, ahol többek között Manchon, Rifé, Carrasco, Victor, Calderé vagy Arcibald kergette a labdát, hihetetlen hangulatúak voltak még az edzések is.

- Tétjátékok?

-A meccsekről már nem is szólva, mert az Öreg által létrehozott alapítvány pénzért is játszott, a bevételeket pedig sérült játékosok, sportolók özvegyei vagy kevésbé tehetős egykori focisták megsegítésére fordították. Mert Kubala vallotta, hogy nemcsak addig kell törődni egy játékossal, amíg hozza sikert a klubnak, hanem akkor is, amikor segítségre szorul ő, vagy hozzátartozója. Az öregfiú meccseken is zengtek a lelátok és ha Kubala pályára lépett több ezer ember kiabálta, Lászi, Lászi, Lászi! A másik magyar futball legenda Kocsist pedig Koxisként emlegették, őket és Szibort, vagyis Czibort ma is istenként emlegetik a spanyolok. A latin temperamentum mellé kell adni még a katalánok nacionalizmusát, ami mindig fantasztikus pluszt adott a csapatnak.

- Ma is rendszeresen sportolsz?

- Az ilyen élmények tovább erősítették sport iránti szeretetemet és ma is azt vallom, hogy bármennyire is elfoglalt az ember, időt kell szakítani a sportolásra. Igaz, térdem már jelezte, hogy focit nem kéne erőltetni, de aktívan lovagolok, teniszezek és síelek, ennek a három sportágnak az élvezete pedig mindenért kárpótol. A Kecskemét környéki lovaglás pedig több mint sport, természetjárás az olyan csodás vidéken, ahol van homokdűnés, borókás, fenyves és tavas vidék, ami egyedülálló az országban. Ráadásul a sport révén olyan barátokra, ismerősökre, sportolókra, újságírókra tettem szert Barcelonában, akikkel akkor is tartottam a kapcsolatot, amikor már nem voltam főkonzul és olimpiai attasé.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.02
A BMW X3 kényelmét, sokoldalúságát és tágas helykínálatát füst és más károsanyagok nélkül adja az....
2022.07.02
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő légitársasága túl van első zöld próbajáratán Bukarest és....
2022.07.02
Tíz hónap folyamatos csökkenés után májusban először nőtt az autógyártás Nagy-Britanniában éves....
2022.07.02
A márkakereskedések hamarosan megkezdik a rendelések felvételét a vadonatúj Honda Civicre. ..
2022.07.02
A BMW Group több mint 300 millió euró befektetésével készítette fel dingolfingi gyárát az új....
2022.07.02
Nézze meg a videót! ..
2022.07.02
A Nyugat-Európából szabadságukra hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt....
2022.07.02
A Hyundai bemutatta a tisztán elektromos modelleket felsorakoztató IONIQ almárka második típusának....
2022.07.02
Megvan a varázsa, ha váratlanul találkozunk a múlttal, és egy pajtalelet pontosan ezt az érzést....
2022.07.02
Karambol történt a repülőtérre vezető úton. A műszaki mentés miatt a Gyömrői utat a Tapolcsányi....