közlekedésbiztonság

Milyen napszemüvegben vezessünk?

2022.06.02.

Hogyan találjuk meg a megfelelő napszemüveget a vezetéshez. Lezseren nézzen ki, vagy legjobban lássunk benne? – írja a blick.ch

Az uszodában az előbbi számít a napszemüvegnél, a volán mögött az utóbbi. A Blick szerint ezek biztosítják a tökéletes látást az autóban.

Vannak, akik szinte csak aludni veszik le: a napszemüveg a legfontosabb nyári kiegészítő! Mert hűvösnek tűnik és véd a ragyogó napsütéstől. Sokak számára az autóban is nélkülözhetetlen – de különösen a volán mögött kevésbé a hétköznapi megjelenésről, sokkal inkább a jó látásról és biztonságról van szó.

Az általános szabály: a napszemüveg nem akadályozhatja a vezetést. Ha zavarják a sofőr látóterét, figyelmét vagy perspektíváját, akár pénzbírságot is kiszabhatnak Svájcban.

1. Fontos: mi van a jogosítványban?

Aki szemüveget vagy kontaktlencsét hord, az tudja, hogy ha a szemüveg viselését beírják a vezetői engedélybe, akkor a napszemüvegét is a látáshoz kell igazítani.

2. Melyik keret?

Minél nagyobb a látómező, annál jobb! Ezért a szemüveg keretének a lehető legvékonyabbnak kell lennie a teljes látás biztosítása érdekében. Minél könnyebb a változat, annál kevésbé bosszantó hosszú utakon. És mindig tökéletesen be kell állítani, hogy ne csússzon.

3. Milyen méretű?

Nem a hűvösségről, hanem a biztonságról van szó: az ultraibolya sugárzás (UV sugárzás) akár 60 százaléka felülről vagy oldalról érkezik. Minél nagyobb a napszemüveg, annál jobb.

4. Milyen szűrő?

Az autó első és hétsó ablakai egyébként is távol tartják az UV sugárzást. Ám ha kabrióval közlekedünk, vagy a napszemüvegünket az autón kívül is használjuk, érdemes odafigyelni az UV-védelemre: az UV400-as szűrővel ellátott szemüveg távol tartja a káros UV-sugárzást. Bár ez számunkra nem látható, nagy dózisban és hosszú időn keresztül mégis károsíthatja a szemet. Ha a szemüvegre UV400 vagy 100 százalékos UV védelem van írva, akkor minden rendben.

A tükröződésmentes bevonat csökkenti a lencsén lévő tükröződést, ezért elengedhetetlen. A polarizáló szűrővel ellátott napszemüvegek pedig csak az irányított fényt engedik át, míg a visszavert fényt blokkolják – nagyszerű, így sokkal kevesebb a tükröződés. De: A régebbi autók kijelzői csak az ideális betekintési szögből láthatók – rossz a szög, és a képernyők sötétnek tűnnek.

5. Melyik szírárnyalat?

Öt szint van: A 0-ás szintű (3-20%-os sötétítésű) szemüvegek azonnal elrakhatók, mert szinte hatástalanok. A legmagasabb, 4-es szint (92-97%) pedig csak a magas hegyekben használható, de a forgalomban nem engedélyezett a nem megfelelő látási viszonyok miatt. Ezzel szemben az 1-es (20-57%), a 2-es (57-82%) és a 3-as (82-92%) szintű javasolt. Logikus: minél magasabb a sötétítési szint, annál jobb a védelem a napsugarak káprázása ellen. A színátmenetes árnyalatú lencsék praktikusak: teljes védelmet nyújtanak, ha távolba nézünk, és több fényt engednek át a sebességmérő jobb leolvasásához közelről nézve.

6. Milyen színű?

Inkább élénk színű? De nem vezetéshez: a szürke vagy barna árnyalatok ideálisak, míg a piros, rózsaszín, narancssárga, zöld vagy kék lencsék problémát jelentenek a volán mögött – például elszínezi a közlekedési lámpákat vagy a féklámpákat.

7. Ez egyáltalán nem megy!

A széles szárak és a terjedelmes keretek tabunak számítanak – korlátozzák az oldalsó látóteret. A tükrös napszemüveg csökkenti a kontrasztot – előfordulhat, hogy figyelmen kívül hagyja a kerékpárost vagy a gyalogost, ami tragédiához vezethet.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.19
Az indiai autók 2022-ben jelenhetnek meg az orosz autópiacon – írja a carsweek.ru. A Business News....
2022.08.18
Egy turisztikailag népszerű település igyekszik minél nagyobb, akár idényjellegű forrásokat bevonni....
2022.08.18
Két motoros életét vesztette Parádsasvár közelében. Teljes útlezárás mellett tart a helyszínelés. ..
2022.08.18
Egy Ifo-tanulmány szerint különösen az autógyártók és a gépipar szenvednének súlyos károkat, ha....
2022.08.18
Egy korszak a végéhez közeledik, több új elektromos és hibrid személygépkocsit adtak el idén, mint....
2022.08.18
Valamikor a 80-as években tartalékosként behívót kaptam egy katonai továbbképzésre. A behívó....
2022.08.18
Az eset Angliában történt ugyan, de a baleset megdöbbentő. A felvételt az Origo szúrta ki. ..
2022.08.18
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi....
2022.08.18
- A vasútnál megrendelt 375 új jegykiadó automata több mint 80 százaléka, 324 darab már üzemel, a....
2022.08.18
Az elektromos kishaszonjárművek térnyerése jóval lassabb folyamat, mint a személygépjárművek....