repülés

Miért nem eheti ugyanazt az ételt a pilóta és a másodpilóta?

2023.10.21.

A pilóta és a másodpilóta munkája alapvetően fontos a repülési műveletekben, és számukra az étkezés kiemelten fontos. Különféle szabályok vonatkoznak a pilótafülkében való étkezésre – írja aTRAVELBOOK.de

 

A TRAVELBOOK már felfedezte a gép vezetőfülkéjének egy vagy több különlegességét. Ismeretes például, hogy a pilóta és a másodpilóta nem cseveghet egymással fel- és leszállás közben. Mert ezekben az érzékeny fázisokban maximális koncentrációra van szükség. Amit nem csak szabad, de még meg is kell tenniük, az enni – és bizonyos dolgokra odafigyelni.

A TRAVELBOOK cikke. Képernyőfotó.

Tudta, hogy a legtöbb légitársaság megköveteli a pilótáktól, hogy rendszeresen étkezzenek? És nem csak ők. „Mindannyiunknak enni kell, ezt mindig bejelentik indulás előtt.” Ezt egy névtelenségben maradni akaró légiutas-kísérő erősítette meg a TRAVELBOOK kérdésére. Ez az energiaellátásról szól. A teljes légiutas-kísérő személyzetnek mindig koncentráltnak és cselekvőképesnek kell lennie; ehhez stabil ciklusra van szükség az étkezésben.

Mit eszik a pilóta és a másodpilóta a gépen?

A légiutas-kísérők általában hoznak maguknak ennivalót. Mert a bennfentes jelentése szerint nem bízhat abban, hogy marad valami a kiszámolt menükből. Főleg, hogy egyes utasok szeretnek repetát kérni.

A pilóta és másodpilóta ellátását viszont a kabinszolgáltatás biztosítja. Heinrich Grossbongardt repülési szakértő többet tud erről. „Kettejük üzleti osztályú (Business Class)  ételt kap. És ha van First Class, a kapitány az első osztályú ételt, a kollégája pedig az üzleti osztályú ételt fogyaszt.”

"Sosem ugyanazt"

Tehát a pilóták azt eszik, amit az utasok kapnak. De: soha nem ugyanazt. A háttérben az áll, hogy még valószínűtlenebbé tegye az ételmérgezés valószínűtlen eseményét. „Ha a vendéglátó egységek nagyon szigorú higiéniai intézkedései ellenére megtörténik, hogy egy étel kórokozókat tartalmaz, vagy megromlott, akkor ez biztosítja, hogy egyszerre ne betegedjen le mindkét pilóta” – mondja dióhéjban Heinrich Grossbongardt.

A szakértőnek nincs tudomása ételmérgezéses eseményről. „De ez egy elővigyázatossági intézkedés.” 30 vagy 40 évvel ezelőtt a kockázatok nagyobbak voltak. A szabályozás ma is érvényes – és a pilótafülkén kívüli étkezésre is, például megállások idején. A légiutaskísérők is betartják a szabályt, még akkor is, ha az ételmérgezés veszélye gyakorlatilag nulla. „De tudjuk, hogy tanácsos másképp étkezni” – árulja el informátorunk – írja a TRAVELBOOK.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.28
A BMW Group Gyár Debrecen is csatlakozott idén a Lányok Napja kezdeményezéshez, melynek keretében....
2024.04.28
A standon kiállított elektromos crossover váratlanul előre hajtott, és öt látogatót, köztük egy....
2024.04.28
A német luxusautó-gyártó Porsche bevétele 9,01 milliárd euró volt az első negyedévben, 11....
2024.04.28
Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit. ..
2024.04.28
A 45. évfordulót nosztalgiajáratokkal, az alkalomra készült emlékjeggyel és virtuális kiállítással....
2024.04.28
Újra járják az országot a Google autói, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában bemutatjuk,....
2024.04.28
A legkisebb Mercedesszel is lehet nagy galibát okozni. ..
2024.04.28
A BBC és az Auto, Motor und Sport szaklap értesülései szerint távozni készül a Forma-1-es....
2024.04.28
A grazi Magna autógyártó és beszállító mintegy 500 munkahelyet szüntet meg – írja az orf.at.   ..
2024.04.27
A tavasz az az időszak, amikor már alig várjuk, hogy útnak induljunk az autónkkal a szabadba,....