autósport

Michelisz eddigi legjobb autója

2017.10.19.

Hazánk egyik legnépszerűbb sportolója, Michelisz Norbert a Honda Racing Team (WTCC) hivatásos versenyzője és a M1RA magyar csapat vezetője, tulajdonosa átvehette az új, 320 lóerős továbbfejlesztett Honda Civic Type R-jét.

Jubileumi évhez érkeztünk, hiszen 25 éve mutattuk be az első Type R-t, mely elnevezés a kiemelkedő teljesítményű, motorsportban szerzett tapasztalatok alapján épített közúti sportautó szinonimájává, egyszersmind a vezetés szerelmeseinek hívószavává vált.

Az évek során a Type R modellek mindig hűek maradtak az eredeti elgondoláshoz, azaz alacsony tömeg, kimagasló teljesítmény, gyors gázreakció, elképesztő úttartás és erős fékrendszer jellemzi őket. A vadonatúj Honda Civic Type R-t teljesen újratervezték, hogy közúton és versenypályán egyaránt a legátütőbb élményt nyújtsa.

Továbbfejlesztett és kifinomultabbá tett 2.0 VTEC TURBO motorja 320 lóerős csúcsteljesítményt ad le 6500-as percenkénti főtengelyfordulaton, 2500 és 4000 között jelentkező legnagyobb forgatónyomatéka pedig eléri a 400 Nm-t. Álló helyzetből mindössze 5,7 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, és végsebessége is lenyűgöző: 272 km/h. Ezek a kimagasló adatok teszik a kategória legdinamikusabban gyorsuló, egyszersmind legnagyobb végsebességű modelljévé az új Honda Civic Type R-t. Hihetetlen menetteljesítményeiről árulkodik, hogy minden idők leggyorsabb elsőkerék-hajtású szériaautójának bizonyult a Nürburgring Nordschleifén – 7 perc 43,8 másodperc alatt ért körbe.

Norbi számára nem lesz idegen a Honda Civic Type R ereje és az általa kínált élmény, hiszen a korábbi években megtapasztalhatta már, milyen mind a versenypályán, mind az utcai körülmények között szárnyalni vele.  A Honda Civic Type R hat színben készül, a modell hazai nagykövete az elegáns fekete mellett döntött, ahogy korábban is. Természetesen Norbi közlekedését segíti a Honda fejlett vezetőtámogató rendszere, mert a sportikon biztonsága és kényelme elsődleges a Honda számára.

Emlékszem pontosan, hogy a nemzetközi sajtóeseményre utazva azon gondolkodtam, vajon mennyire tud majd lázba hozni az új generációs Civic legsportosabb változata. A nyers számok és a hivatalos adatok alapján bár lényegesen gyorsabb volt a Nürburgringen, de ez számomra még nem volt elegendő ahhoz, hogy elhiggyem, érezhetően jobb vezetési élményt nyújt a korábbi, FK2-es kódjelű változatnál, amit annyira szerettem és amivel 70 ezer közúti kilométer alatt szinte összeforrtam.

Az első méterek megtétele után azonban rájöttem, hogy ez nemcsak szebb, hanem egy összességében jobb autó is, ahol érezhetően sokkal többet foglalkoztak azokkal a részletekkel, melyek a vezetési élményért felelnek.

Nem ficánkol kemény fékezésnél, ezáltal pontosabban irányítható a kanyarbejáratokon, jobban lassul, semlegesebben kanyarodik és a rövidebb áttételnek és az erősebb motornak köszönhetően érezhetően jobban is gyorsul.

Ezen kívül két arca van, mindent picit jobban tud TYPE-R módban, mint az előző modell, ugyanakkor, ha épp bevásárolni készülünk, vagy csak gurulnánk egyet a családdal, akkor ott a COMFORT mód, ami a minőségibb beltérrel a hétköznapi életben is tökéletesen használható autóvá varázsolja. Összességében az eddigi legjobb autóm!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.01
Jövőre is hatfutamos országos bajnokságot rendeznek terepraliban, és a szakágvezetés novemberi....
2021.12.01
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos állománydíja 44 ezer....
2021.12.01
A BMW első, tisztán elektromos meghajtású luxuslimuzinjának prototípusai a hajtáslánc- és futómű-....
2021.12.01
„Autót szerelni menő!” - Interjú Őri Péter felkészítő tanárral. ..
2021.12.01
Közúti közlekedési baleset történt a 4-es számú főút 324. kilométerszelvényében Fényeslitkénél 2021....
2021.12.01
Elindult a jövő évi országos és megyei autópálya-matricák előértékesítése. A vignettákat a Nemzeti....
2021.12.01
A beszállítói fennakadások és a félvezető alkatrészek hiánya miatt jelentős mértékben, tíz évvel....
2021.12.01
A romló járványhelyzet miatt a szervezők lemondták a januárra tervezett kiállítást. 2023-ban....
2021.12.01
Egy személy veszítette életét Sátoraljaújhely belterületén, amikor egy autó villanyoszlopnak....
2021.11.30
A közelmúltban bemutatott tisztán elektromos modelljével minden eddiginél magasabbra emeli a lécet....