Mesél a szakértő – Van benne valami! | Autoszektor

szakértő

Mesél a szakértő – Van benne valami!

2015.05.13.

Vagy nincs benne valami? Hiányzó alkatrészek nyomában.

A szakmában töltött szűk évtizednyi idő alatt jó néhány autót átnéztem már. Az állapot felvétel lényege, hogy minél pontosabb képet adjunk a vevő, esetleg majdani a tulajdonos számára arról, hogy mit vesz meg.

Múlt alkalommal már közöltünk egy történetet, ami a szerkesztőségbe futott be. Ma egyrészt saját élményeimből mesélek, másrészt elmondok egy tanulságos történetet, a vásárlás előtti meggondolatlanságról.

Egy telefon hetekkel a vásárlás után

Még a 2000-es évek vége felé történt, hogy vidéken, valahol Baranya Megyében valaki vásárolt egy jó karban lévő Mitshubishi L200-as pick-up-ot. Meg is nézték a kocsit, a szemle jól sikerült, a kocsi beindult, előre-hátra szépen ment, vagy ahogyan akkoriban röviden megfogalmaztuk a jó állapotot: megy, indul, dudál.

Gyári kép a Micuról - nagyon egyben van.

A kívülről valóban megnyerő látványt nyújtó kocsi új gazdája nem véletlenül választotta a híresen jó terepjáró képességekkel rendelkező autót. Talán erdész, vagy vadász lehetett, minden esetre sokszor volt szüksége arra bizonyos összkerék hajtásra, és talán még a felezőre is. Legalább is erre gondoltunk, amikor a vásárlás után szinte azonnal jött a megkeresés.

Kiderült ugyanis, hogy a gépből hiányzott az egyik első féltengely! Amikor emberünk valami nehezebb, csúszósabb, ingoványosabb terephez ért, elmosolyodhatott, hogy „hóhó, most már nem jelent ez nekem akadályt”, de sajnos öröme hamar bánatba fordulhatott, amikor hiába noszogatta a terepváltót, a kocsi hátsókerék hajtású maradt.

Hogyan fordulhat ez elő?

Piszok egyszerűen: A rovat indulásakor írunk arról, hogy a szerelem vak. Az ember új (másik, jobb, stb.) autót szeretne, elmegy gyorsan megnézni, megtetszik neki, szép is meg minden, miért gondolna arra, hogy hiányzik a hajtáslánc egyik eleme? Ha valami nem stimmel, ilyenkor első lépésben felkeressük az eladót, aki a jobbik esetben helytáll és javítatja a hibát, vagy visszaadja a javítás árát. De ha nem, akkor indulhat a haccacáré: először egy szakértői véleményben megállapítják, hogy tényleg nincsen benne a féltengely, meg azt is, hogy friss szerelési nyomok láthatók-e a futóművön. Eddig tartunk kb. 150 ezer forintnál. Jogi képviselő is kell az ügyben, ez még egy százas lesz, persze megállapodhatunk sikerdíjban is az ügyvéddel.

Elkerülhető ez?

Hát persze! Két módja is van, hogy azonnal fény derüljön a hiányosságra. Az egyik, hogy az összes erőátviteli variációt lepróbáljuk, méghozzá ellenőrizve, hogy hajt-e az összes kerék. A másik, hogy emeléses vizsgálatot végzünk, és ott a szakembernek azonnal feltűnik a hiány.

Egy alánézéssel kiderült volna - A képen  Suzuki Grand Vitara bal első felfüggesztése látható
középen a WC-pumpára hajazó féltengellyel

 

Ha végre itt a nyár

Ügyvéd barátom mesélte a múlt héten, hogy van egy új autós ügye. Ügyfele még télvíz idején vásárolt egy Mercedes-Benz Vito-t. Kellett a kocsi, amivel ment is egy próbakört vásárlás előtt. Minden nagyon jónak tűnt. A kocsi jól felszerelt, klímás, meg is történt az adás-vétel. Most viszont már május van, én is be-beindítom már a légkondit. Így tett a Vito - akkor még - boldog tulajdonosa is, de csak nem akart hideget a fújni a derék áruszállító. Elvitte hát a klímásokhoz, megkérte őket, nézzék át a rendszert, valamiért nem kapcsol, talán csak fel kell tölteni gázzal.

Gyönyörű, hát ha még a klíma is ment volna...

Felnyitották a furgon elejét, és éppen szerették volna rácsatlakoztatni a gépet, de csak nem találták a megszokott helyen a csöveket. A kocsit átnézték, majd a tulajdonossal közölték a szomorú hírt: a klímaberendezésből csak az AC-gomb van a kocsiban, a klímahűtő, a kompresszor és a teljes csőrendszer nincs meg! Hoppá!

A klímakapcsoló a Vito-ban

Azért ez már nem egy pótlandó féltengely, hanem egy komplett klímarendszer. Bontott alkatrészekből talán megáll negyedmillióból. Az új cuccok áráról pedig jobb, ha nem is beszélünk.

Miért nézném meg télen a klímát?

Tudom, sokan nem gondolnak erre. Az ülésfűtés ugyanez pepitában. 35 fokos melegben nem látjuk értelmét, hogy bekapcsoljuk, pedig ha nem működik, (pl. a korai Insignia-kban típushiba volt) akkor ott is tízezreket bukunk – persze ülésenként.

A klímaberendezés télen is megvizsgálható, mert van olyan állása a rendszernek, hogy télen is kapcsolja a kompresszort. Ha nem kapcsol, akkor pedig bele kell nézni a motortérbe és szemrevételezéssel ellenőrizni, hogy vajon mi lehet a gond.

Ennél a Ford Escort-nál néztem legutóbb, hogy mi újság odalenn... Íme a kompresszor oldalnézetből.
Legalább megvan.

 

Ha már a légkondicionálónál tartunk, a klímahibára soha ne fogadjuk el azt a kifogást az eladótól, hogy csak fel kell tölteni gázzal. Szerkesztőségünk egyik tagja is így járt a Peugeot-jával. Elvitte feltöltetni nemrég, de vele (is) közölték, hogy sajnos lyukas a klímahűtő, úgyhogy szaladjon haza egy százasért (100.000) mert ki kell cserélni az alkatrészt.

Előzzük meg az ilyen és hasonló gondokat és keressünk valakit, aki megbízhatóan átnézni a megvételre kiszemelt autót. Majdnem mindegy mennyibe kerül, hiszen azonnali súlyos kiadások ellen biztosítjuk magunkat vele.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.29
A magyar és a nemzetközi sajtóban egyaránt arról szóltak a hírek, hogy a belső égésű motoroknak....
2022.06.29
A sofőrt nem érdekelte, hogy több hatóság is eltiltotta a járművezetéstől, egészen 2025-ig, a....
2022.06.29
Miután az ukrán-orosz háború miatt Ukrajnában leállt a Skoda több típusához gyártott kábelkorbácsok....
2022.06.29
A kórházba szállítást követően meghalt a 811-es úton, Bicskénél történt szerdai baleset harmadik....
2022.06.29
Az Autós Nagykoalíció üdvözli, hogy a német kormány előterjesztésére, a magyar kormány teljes....
2022.06.29
Nagyon gyerekcipőben jár még a Cupra márka, így nem meglepő, hogy egyelőre kérdések övezik a....
2022.06.29
-  Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest....
2022.06.29
- A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló....
2022.06.29
- Uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése és nagyon jó minősítést kapott az Európai....
2022.06.29
Hazánkban is megjelent egy szuper-sportkocsikat kölcsönző vállalkozás, ahol többek között Ferrarit....