Mesél a szakértő – Használt autó vásárlás vírushelyzetben | Autoszektor

használt autó vásárlás

Mesél a szakértő – Használt autó vásárlás vírushelyzetben

2020.05.13.

Hogyan hatott a használt autó piacra a vírus okozta válság? Lehet egyáltalán használt autót venni?

Talán már minden olvasóm tudja, hogy igazságügyi gépjármű szakértőként alapított vállalkozásomban használt gépjárművek vásárlás előtti, kockázatcsökkentő-elkerülő átvizsgálással foglalkozom. Nagyjából az idősek kijárási korlátozásának bevezetésével egy időben olyan helyzet alakult ki, mintha lelőttük volna a honlapunkat, elvágtuk volna a telefonzsinórokat, lekapcsoltuk volna az internetet és a mobilokat is. A cég továbbra is parkolópályán van, a szakértő kollégák javarészt otthon ülnek és néhány naponta videóbeszélgetésben tartunk továbbképzéseket.

Milyenek a kereskedések kilátásai?

A járművek tömeges feldolgozása helyett most, miután felkerül annak a néhány autónak a digitális állapotlapja, fotói és diagnosztikai jegyzőkönyve a felhőszolgáltatásba, leginkább a vállalati rendszerek finomításával, a kommunikációs felületeink karbantartásával foglalkozunk. Meg cikket írunk.

Autót senki sem vesz

Mivel nagyjából nullára csökkent a forgalmunk, feltettem magamnak a költői kérdést: csak átvizsgálást nem szeretnének az emberek, vagy a használt autók piaca is befagyott? Felhívtam hát néhány autókereskedést, hogy első kézből szerezzek információkat arról, hogyan reagáltak a kialakult helyzetre.

Roló és lakat

Első interjúalanyom budapesti kereskedést vezet, nagyjából 30-40 jármű parkol most is a telephelyén. A telefonba behallatszott a gyerekek játék közbeni kacaja, amiből azonnal tudni lehetett, hogy a kereskedő bizony otthon ül.

Elmondta: ő a karantén első napjaiban tapasztalt forgalom alapján rövidúton úgy határozott, hogy a konténeriroda redőnyeit lehúzza, a kereskedés kapujára pedig rázárja a lakatot. Beszámolója szerint volt olyan nap, hogy senki, azaz senki sem jött be a kereskedésbe, aztán pedig már a telefon sem csörrent meg.

Jelenleg ügyeletet tart, tehát ha valaki megtalálja a neten az autóját és érdeklődik, akkor szívesen bemegy és megmutatja neki. De nem jósol könnyű és gyors ügyintézést a vevőknek. Még az ilyen – járművek adás-vételének okmányirodai ügyintézésére szakosodott, tehát bejáratott kapcsolatokkal és kell tapasztalattal rendelkező – vállalkozók is arról számolnak be, hogy a szokásos egy nap helyett, legalább három munkanapos átfutásra kell számítani.

90%-os visszaesés

Egy másik, szintén fővárosi kereskedés nyitva tart, de talán maguk sem tudják, hogy minek. Leginkább azért, hogy ha valaki mégis odatéved, ne csalódottan távozzon, esetleg úgy, hogy az üzlet környékét is elkerüli ezentúl. Kérdésemre, hogy mennyire esett vissza a forgalom azt mondák, hogy a korábbi pörgés 10%-a tapasztalható. Ez, mármint a lecsökkent forgalom, általában heti egy autó értékesítését jelenti.

Azonnal felmerült a kérdés, hogy akkor az alkalmazottakat hogyan lehet így megtartani. Sehogy. Nem csak a fizetés kitermelése jelenthet azonban gondot, hanem ennél a kereskedésnél az egyik alkalmazott családja karanténba került, így ő azonnal kiesett a munkából.

Meddig lehet átvészelni?

Minden szakmabeli, akivel erről beszéltem azonnal szóba hozta a 2008-as válságot. Egyikük úgy fogalmazott: a régi kereskedőknek a retinájába égett az az időszak. Vígaszt, reményt talán az jelenthet, hogy a 2008-2009-es gazdasági válság banki-, vagy hitelválság volt, ami azonnal megakasztotta a vásárlókedvet és -lehetőségeket. A mostani alapvetően egy egészségügyi válság és a gazdasági szereplők, köztük az állam és a banki szféra, minden eszközzel igyekszik fenntartani a növekedés és beruházások zálogát, a hitelkínálatot.

Ha ez elmúlik, jön az aranykor?

Előfordulhat, de nem biztos. Megkérdezett kereskedőim egyike szerint senki nem tudja, hogyan fog alakulni a vásárlókedv. Annyi biztos, hogy a vevőjelöltek nagy többsége elhalasztotta a vásárlást, de ez nem jelenti azt, hogy akinek ebben az időszakban volt aktuális az autócsere, az a veszélyhelyzet elmúltával rohanni fog a kereskedésbe autóért.

Ennek az is lehet az oka, hogy sokan elveszítették állásukat, így az autóra félretett pénzt részben, vagy egészben felélik, ezért elmarad a vásárlás. Ebből a szempontból a jellemzően olcsóbb autókra specializálódott kereskedések vannak a legnagyobb veszélyben. De a drágább kocsikat keresők is kétszer meggondolják, hogy most van-e itt az ideje elkölteni egy nagyobb összeget autóra.

Ilyen még nem volt

A bizonytalanságot több tényező is növeli. Először is nem lehet megmondani, hogy meddig tart ez a kényszerpihenő. A kereskedők szavaiból úgy vettem ki, hogy jelentősebb szűkölés nélkül legfeljebb három hónapot tudnak áthidalni, ezután veszélybe kerül a család megélhetése még összehúzott nadrágszíj mellet is.

Mivel ilyen jellegű válsággal még senkinek nincsen tapasztalata, azt sem lehet megmondani, hogy érkezik-e esetleg ezután valamilyen keresleti csúcs. És ha érkezik, lesz-e elengedő használt autó a piacon. Ne felejtsük el, hogy a legtöbb autógyár leállította a termelést. Így például a járműflottát üzemeltető cégek nem jutnak új autóhoz, ergo nem jön ki a hurkatöltő alsó végén a használt kocsi. Márpedig a flottákból kikerülő járművek egész nagy részét képezik a kínálatnak, legyen az import, vagy hazai használtautó.

Akinek van pénze, most vegyen autót?

Ezt nem a kereskedőktől kérdeztem, hanem már önmagamtól. A józan ész azt diktálja, hogy ebben a helyzetben a racionalitáson belül maradva, azért elérhető lehet akár jelentősebb árengedmény is, ezért akinek egyébként nem szűntek meg a bevételei és megvan a félretett pénze az autóra, talán most juthat egy kis ár előnyhöz.

Vizsgáltatni akkor is kell!

Akinek semmi nem szegi kedvét, hogy most vásároljon használt autót, annak pedig érvényes az évek óta szajkózott jó tanács: az autók műszaki és esztétikai állapota nem javult fel ebben a helyzetben sem. A használt járgányok vásárlása továbbra is ugyanannyi kockázattal jár, mint békeidőben. Ezért vásárlás előtt továbbra is erősen ajánlott a kockázat minimalizáló átvizsgálás, ráadásul most mi is gyorsabban tudunk időpontot adni helyszíni vizsgálatunkra.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.25
2023 első öt hónapjában 47 089 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 1,7....
2023.09.25
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Németh Kálmán gyémántdiplomás okleveles....
2023.09.25
A rendezvény első napja rengeteg programot kínál gyúróversenytől a koncertekig. ..
2023.09.25
A klasszikus formavilág és a legmodernebb technika bravúros mérnöki ötvözete az IAA Nemzetközi....
2023.09.25
Jövőre új autópálya matrica kategóriát vezetnek be Ausztriában: az egynapos matricát, amelynek ára....
2023.09.24
Korrekt eljárás a kereskedőtől. ..
2023.09.24
Egy újabb apró, de fontos lépéssel került közelebb Budapest a fenntarthatóbb városi életmódhoz. A....
2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....
2023.09.24
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Le Mans-i hétvégéjének vasárnapi első futamát Kiss....