AMTS

Megtaláltuk az AMTS legdrágább autóját

2023.03.19.

Nokta Balázs, az AMTS főszervezője szerint hatalmas dolog, hogy sikerült elhozni a 2023-as show-ra a januárban elhunyt Ken Block utolsó autóját, amelyet kifejezetten a számára tervezett és épített meg az Audi Sport.

Az idei AMTS kiállítás szervezői emlékstandot emeltek a nemrég elhunyt legendás autóversenyző, Youtube-sztár és Gymkhana alapító tiszteletére, és elhozták a speciálisan neki fejlesztett Audi S1 Hoonitront, amellyel az utolsó, Electrikhana c. videóját készítette.  Block, a január 2-án elhunyt raliversenyző és kaszkadőrlegenda 2021-től a haláláig az Audi támogatását élvezte, a legutolsó, tavaly ősszel megjelentetett nevű videójában ezért csak négykarikás autók szerepeltek. Block a kisfilmben a tisztán elektromos Audi S1 Hoonitronnal több kiló gumit hagyott ott emlékül a Las Vegas-i utak és parkolóházak aszfaltján, a forgatáson több mint 100 szett Toyo abroncsot használtak el, két és félszer annyit, mint a korábbi filmjeinél, amire a szokatlanul nagy nyomaték a magyarázat.

 

Az elektromos hajtású, S1 Hoonitront ugyanis két darab, Formula-E versenyautóból származó, 340 lóerős, 320 Nm nyomatékú villanymotor hajtja. A nyomatékot 12:1-es áttétel növelte tengelyenként 3000 Nm-re, ami elég volt ahhoz, hogy szinte bármilyen sebességnél kipöröghessenek a kerekek. Négy darab 17,3 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor szolgáltatja az energiát, amelyek plug-in hibrid Audi Q7-esekből származnak. Teljes egészében szénszálból készült a karosszéria külső héja és a belső teknője is, hogy az akkumulátorok nagy tömegét ellensúlyozzák.

Ez az egyetlen darabban létező, kifejezetten Block számára tervezett elektromos autó fél év alatt, 12 millió dollárból épült meg, ezzel Nokta Balázs szerint valószínűleg a magyar tuningshow történetének valaha volt legértékesebb kiállított járműve. Jelenlétével, valamint az autó köré épített standdal és aktivitásokkal a szervezők méltó emléket szerettek volna állítani a hómobil-balesetben elhunyt kaszkadőr-versenyző számára.

Az átszámítva 4,4 milliárd forintos érték bizony borsos biztosítást tett szükségessé a Hoonitron számára az AMTS és a szállítás idejére. A Tokióból zárt konténerben érkezett, egyetlen példányban létező elektromos driftautó először - és talán utoljára – jár Magyarországon, az AMTS után rögtön Dubajba viszik egy másik kiállításra.

A hipermodern elektromos versenyautóval szemben állva a szellemi elődét, a Block által is nagyra tartott, eredeti Audi Sport Quattro S1-est is meg lehet csodálni az „A” pavilon közepén. A sárga-fehér-fekete, több mint 500 lóerős gépet a szintén legendás Walter Röhrl terelgette még a 86-os rali-világbajnokságon, tehát nem egy replikáról van szó, hanem egy igazi gyári versenyautóról.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.04.01
Február vége óta az Euroleasing a Renault, Dacia és Alpine márkák kizárólagos hazai finanszírozási....
2023.04.01
Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja....
2023.03.31
Az európai autópiac bizonyos szempontból egy nagy halmaz, hasonló piacokkal. Viszont ha közelebbről....
2023.03.31
A japán BestCarWeb internetes autós magazin információi szerint zéró emissziós sportautóvá alakul a....
2023.03.31
A konténerszállító hajókon és kompokon a tüzeket CO2-gázzal oltják el. Ha egy elektromos autó....
2023.03.31
A Budapesti Autósok olvasójának fedélzeti kamerája rögzítette március 28-án, 8:15-kor azt a....
2023.03.31
Az idei 2022/2023. évi Autós Szakmák Tanulmányi Versenyének döntőjét az Automobil és Tuning Show....
2023.03.31
Az Egyesült Királyságban 69 ezer 707 autót gyártottak februárban, 13,1 százalékkal többet az egy....
2023.03.31
Ezen a hétvégén, szombaton kezdődik a hidak tavaszi nagytakarítása a fővárosban - közölte a....
2023.03.31
A tisztán elektromos meghajtású BMW 5-ös limuzin átfogó megbízhatósági teszteket teljesített a....