járműtörténelem

Megtalálták a Ford turbinakamionját

2021.04.28.

Zseniális sztori a Ford történelmének azon időszakából, amikor még könnyedén kísérleteztek hajtóművekkel is kamionokban.

A 60-as évek Amerikájában számtalan alternatív hajtás megoldással kísérleteztek a legnagyobbak. Így kerülhetett például uránium egy tanulmányautó alá, de így készülhetett el például a Chrysler híres Turbine-ja is, amit – ahogy neve is mutatja – két gázturbina, azaz a repülésből ismert hajtómű mozgatott. Egyébként ahhoz képest, hogy a hajtómű végigfutott a kabin közepén, meglepően halk utazást biztosított, de természetesen széles körben nem tudott elterjedni a technológia. Ugyanakkor a Ford is próbálkozott gázturbinás hajtással, de ők inkább egy kamionba képzelték el.

Számtalan koncepciót készített a Ford, de mind közül a leghíresebb talán a Big Red, azaz nagy vörös névre hallgató modell volt. Amellett, hogy hajtóműves volt, olyan dolgokkal is felszerelték, amik megelőzték a korukat, és ma már alapvetőek egy modern kamionban. Ilyen a TV, a kis sütő – amit ma már nyilvánvalóan egy mikrohullámú sütő helyettesít, vagy a forgatható ülés. Stílus jegyeiben hordozza a korszak tipikus vonásait, a letisztult, egyenes vonalakat, és a túlzó méreteket. Még egy villámos logót is tervezett hozzá az amerikai gyártó, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a nem hétköznapi hajtásláncra.

Azonban Big Red hosszú időre eltűnt. Állítólag a Ford által is támogatott Holman-Moody versenycsapat nyúlta le a Fordtól, miután csúnyán összevesztek. Azonban a NASCAR csapat utána nem csinált semmit a furcsa kamionnal, bár rengeteg korabeli képen feltűnik. Hagyták, hogy szépen csendben elfogyjon a charlotte-i reptéren lévő hangárjuk egyik sarkában. Most úgy tűnik, hogy mégis megtalálták a kamiont, legalábbis részben. A nyerges vontató részt ugyanis a 80-as években megvette Lee Holman, aki a mai napig tulajdonosa a kamionnak. Erről a The Drive magazinnak nyilatkozott, akik felkutatták Holmant és egy rendkívül izgalmas interjút is készítettek vele a Big Redről.

Holman teljesen felújította a gázturbinás kamiont otthonában, sőt, szert tett egy késői gázturbinára, amit a fejlesztések végén gyártottak le, és végül sosem használtak. Állítólag sikerült ezt beépíteni a prototípusba, szóval újra beröffenthették a Big Redet és gurulhattak vele. Még, ha nem is hosszan, ugyanis a trélerekkel együtt egyszerűen túlságosan nehéz volt a Ford kamionja, hogy hosszútávú közlekedésre is alkalmas legyen. Egyelőre kevés esély látszik rá, hogy a Big Red valaha újra látható lesz, de reméljük, egyszer meggondolja magát Holman, és odaadja egy gyűjteménynek, hogy bárki láthassa a Ford történelem egy különleges szeletét.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.31
Az európai autópiac bizonyos szempontból egy nagy halmaz, hasonló piacokkal. Viszont ha közelebbről....
2023.03.31
A japán BestCarWeb internetes autós magazin információi szerint zéró emissziós sportautóvá alakul a....
2023.03.31
A konténerszállító hajókon és kompokon a tüzeket CO2-gázzal oltják el. Ha egy elektromos autó....
2023.03.31
A Budapesti Autósok olvasójának fedélzeti kamerája rögzítette március 28-án, 8:15-kor azt a....
2023.03.31
Az idei 2022/2023. évi Autós Szakmák Tanulmányi Versenyének döntőjét az Automobil és Tuning Show....
2023.03.31
Az Egyesült Királyságban 69 ezer 707 autót gyártottak februárban, 13,1 százalékkal többet az egy....
2023.03.31
Ezen a hétvégén, szombaton kezdődik a hidak tavaszi nagytakarítása a fővárosban - közölte a....
2023.03.31
A tisztán elektromos meghajtású BMW 5-ös limuzin átfogó megbízhatósági teszteket teljesített a....
2023.03.31
A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-....
2023.03.31
Kilenc éve érkezett a legutóbbi generációja a népszerű pickupnak, így megérett a modellváltásra....