Magyar hírek

Megkezdődött a Csabai Kolbászfesztivál - az ANK is támogató

2013.10.24.

Magyarország legnagyobb gasztro-kulturális rendezvényének nevezte a négynapos, 17. Csabai Kolbászfesztivált a vidékfejlesztési miniszter csütörtök este a békéscsabai sportcsarnokban tartott megnyitón. A rendezvény támogatói között ott van az Autós Nagykoalíció is.

A rendezvény a csabai kolbászról és a csabai ízekről, valamint Békés megye leghíresebb kézműves termékeiről szól. A fesztivál hozzájárul a csabai kolbász és a rendezvényen bemutatkozó más egészséges tájjellegű ételek és italok népszerűsítéséhez - mondta Fazekas Sándor.

A megnyitó ünnepség

Kiemelte: a fesztiváloknak kiemelt szerepük van a hazai egészséges termékek népszerűsítésében. Felidézte, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium az egészséges élelmiszerek és a magyar termékek népszerűsítése érdekében a napokban újabb reklámkampányt indított.

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere beszédében kiemelte: a csabai kolbász hungarikum lett, a minősítéssel a város egyik legnagyobb értéke méltó helyére került.   

- Nyugodtan mondhatom, a Csabai Kolbászfesztivál az autós szakma egyik találkozó helye is, a rendezvényt az Autós Nagykoalíció mellett támogatja a Csaba Autóház Kft. valamint a Skoda, a VW és az Audi márkakereskedés is - nyilatkozta az autoszektor.hu-nak Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke.

A négynapos rendezvénysorozatra több tízezer látogatót várnak a rendezők. Lesz kolbászgyúró verseny több mint ötszáz csapat részvételével, a rendezvényhez kapcsolódó élelmiszeripari kiállításon és vásáron pedig mintegy 150 hazai és határon túli kiállító mutatja be gasztronómiai termékeit.

 

MTI-Autoszektor

 

Háttér:

17. Csabai Kolbászfesztivál 2013. október 24-27. között Békéscsabán

Október 24. és 27. között tizenhetedik alkalommal megrendezésre kerülő Csabai Kolbászfesztivál, ahol Békéscsaba ismét bebizonyíthatja, hogy méltó a kolbász fővárosa címre. A több mint százezer vendéget vonzó, fergeteges hangulatú Csabai Kolbászfesztivál évek óta a Kárpát-medence legnagyobb gasztrokulturális fesztiválja. Ennek szellemében és ehhez méltóan alakítottunk ki gazdag programkínálatunkat.

Az 1997 óta minden évben megrendezésre kerülő fesztivál mára Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb, legjelentősebb turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvényévé nőtte ki magát. 2009-ben a Csabai Kolbászfesztivál a magyarországi fesztiválok közül egyedüliként kapta meg a kiváló minőségű gasztronómiai fesztivál címet, melyet 2012-ben is elnyert. 2013-ban a Csabai Kolbász Hungarikum lett.

A fesztivál idén is a hagyományokra épül. A 4 napos rendezvény a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba. A jó hangulatról népzenei és szórakoztató zenei előadók gondoskodnak, esténként neves hazai és külföldi fellépők várják a közönséget. A rendezvényhez borvigadalom is társul, amely lehetőséget biztosít a különböző régiók pincészeteinek a bemutatkozására. A szakmai programok közül kiemelkedik az Élelmiszer és Mezőgazdasági kiállítás, amely a régió élelmiszeripari és mezőgazdasági termékeit népszerűsíti.

A Csabai Kolbászfesztivál alatt izgalmas és vidám kolbászkészítő versenyek várják a látogatókat 20.000 m2-en. A fő attrakció idén is a „nagy kolbászgyúrás” lesz, a foglalások, nevezések alapján várhatóan minden eddiginél többen jönnek. A szárazkolbászok versenyének szeretnénk értékesebb díjakkal most még nagyobb rangot adni, hiszen ehhez hasonló verseny csak néhány van Európában. Ismét megrendezzük a Krajcsó Pál emlékversenyt, bográcsos töltöttkáposzta-főző versenyt. Naponta disznóvágás bemutatókra is sor kerül, ahol a különböző tájak szokásait ismerhetik meg a látogatók. Október 25-én pénteken, az idősek világnapján a nyugdíjasok és a hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó szervezetek is kolbászt készítenek majd, vendégként pedig ezúttal Békés városa mutatkozik be.

A Csabai Kolbászfesztiválon minden korosztály megtalálja a számára megfelelő programot. Kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekekre, fiatalokra és a családokra. Csütörtökön és pénteken ismét látogatható lesz a Csodák Palotája, szombat-vasárnap pedig folyamatosan gyermekműsorokkal és bábszínházzal szórakoztatjuk a gyerekeket. Az elmúlt években sokat tettünk azért, egyfajta missziónak is tekintjük, hogy minél több fiatalt vonzzunk ki a rendezvényre. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk és megszerettessük velük a kolbászkészítés minden csínját-bínját, hiszen ők azok, akik tovább vihetik a hagyományt.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.05
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Úgy tűnik talán lesz egy kis tél. ..
2021.12.05
Vannak vagy talán voltak olyan hírek, hogy a Jaguar megszünteti a limuzin gyártást és kivonul a....
2021.12.05
Félpályás útlezárás mellett helyszínelnek a rendőrök - írja a police.hu. ..
2021.12.05
Növelni tudta enyhén a járműeladást az idén az Óbudai Javító Kft. a koronavírus-válság sújtotta....
2021.12.05
A Budapesti Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési kisfilmmel hívja fel a figyelmet arra, hogy....
2021.12.05
Elkezdődött a december, aki eddig nem készítette fel az autóját a téli időszakra, ne várjon tovább....
2021.12.05
A magyarországi autópiacon a következő időszakban nem valószínű a 2020. évihez hasonló visszaesés,....
2021.12.05
A Budapest felé vezető oldalon történt az eset - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.12.05
Úgy tűnik, hogy érdemes megjegyezni a Gaussin nevet, hiszen a szándékaik komolyan a nullemissziós....
2021.12.04
Az amerikai Anderson Economic Group piackutató október végén megjelent tanulmánya meglepő dolgot....