Magyar hírek

Megkezdődött a Csabai Kolbászfesztivál - az ANK is támogató

2013.10.24.

Magyarország legnagyobb gasztro-kulturális rendezvényének nevezte a négynapos, 17. Csabai Kolbászfesztivált a vidékfejlesztési miniszter csütörtök este a békéscsabai sportcsarnokban tartott megnyitón. A rendezvény támogatói között ott van az Autós Nagykoalíció is.

A rendezvény a csabai kolbászról és a csabai ízekről, valamint Békés megye leghíresebb kézműves termékeiről szól. A fesztivál hozzájárul a csabai kolbász és a rendezvényen bemutatkozó más egészséges tájjellegű ételek és italok népszerűsítéséhez - mondta Fazekas Sándor.

A megnyitó ünnepség

Kiemelte: a fesztiváloknak kiemelt szerepük van a hazai egészséges termékek népszerűsítésében. Felidézte, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium az egészséges élelmiszerek és a magyar termékek népszerűsítése érdekében a napokban újabb reklámkampányt indított.

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere beszédében kiemelte: a csabai kolbász hungarikum lett, a minősítéssel a város egyik legnagyobb értéke méltó helyére került.   

- Nyugodtan mondhatom, a Csabai Kolbászfesztivál az autós szakma egyik találkozó helye is, a rendezvényt az Autós Nagykoalíció mellett támogatja a Csaba Autóház Kft. valamint a Skoda, a VW és az Audi márkakereskedés is - nyilatkozta az autoszektor.hu-nak Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke.

A négynapos rendezvénysorozatra több tízezer látogatót várnak a rendezők. Lesz kolbászgyúró verseny több mint ötszáz csapat részvételével, a rendezvényhez kapcsolódó élelmiszeripari kiállításon és vásáron pedig mintegy 150 hazai és határon túli kiállító mutatja be gasztronómiai termékeit.

 

MTI-Autoszektor

 

Háttér:

17. Csabai Kolbászfesztivál 2013. október 24-27. között Békéscsabán

Október 24. és 27. között tizenhetedik alkalommal megrendezésre kerülő Csabai Kolbászfesztivál, ahol Békéscsaba ismét bebizonyíthatja, hogy méltó a kolbász fővárosa címre. A több mint százezer vendéget vonzó, fergeteges hangulatú Csabai Kolbászfesztivál évek óta a Kárpát-medence legnagyobb gasztrokulturális fesztiválja. Ennek szellemében és ehhez méltóan alakítottunk ki gazdag programkínálatunkat.

Az 1997 óta minden évben megrendezésre kerülő fesztivál mára Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb, legjelentősebb turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvényévé nőtte ki magát. 2009-ben a Csabai Kolbászfesztivál a magyarországi fesztiválok közül egyedüliként kapta meg a kiváló minőségű gasztronómiai fesztivál címet, melyet 2012-ben is elnyert. 2013-ban a Csabai Kolbász Hungarikum lett.

A fesztivál idén is a hagyományokra épül. A 4 napos rendezvény a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba. A jó hangulatról népzenei és szórakoztató zenei előadók gondoskodnak, esténként neves hazai és külföldi fellépők várják a közönséget. A rendezvényhez borvigadalom is társul, amely lehetőséget biztosít a különböző régiók pincészeteinek a bemutatkozására. A szakmai programok közül kiemelkedik az Élelmiszer és Mezőgazdasági kiállítás, amely a régió élelmiszeripari és mezőgazdasági termékeit népszerűsíti.

A Csabai Kolbászfesztivál alatt izgalmas és vidám kolbászkészítő versenyek várják a látogatókat 20.000 m2-en. A fő attrakció idén is a „nagy kolbászgyúrás” lesz, a foglalások, nevezések alapján várhatóan minden eddiginél többen jönnek. A szárazkolbászok versenyének szeretnénk értékesebb díjakkal most még nagyobb rangot adni, hiszen ehhez hasonló verseny csak néhány van Európában. Ismét megrendezzük a Krajcsó Pál emlékversenyt, bográcsos töltöttkáposzta-főző versenyt. Naponta disznóvágás bemutatókra is sor kerül, ahol a különböző tájak szokásait ismerhetik meg a látogatók. Október 25-én pénteken, az idősek világnapján a nyugdíjasok és a hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó szervezetek is kolbászt készítenek majd, vendégként pedig ezúttal Békés városa mutatkozik be.

A Csabai Kolbászfesztiválon minden korosztály megtalálja a számára megfelelő programot. Kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekekre, fiatalokra és a családokra. Csütörtökön és pénteken ismét látogatható lesz a Csodák Palotája, szombat-vasárnap pedig folyamatosan gyermekműsorokkal és bábszínházzal szórakoztatjuk a gyerekeket. Az elmúlt években sokat tettünk azért, egyfajta missziónak is tekintjük, hogy minél több fiatalt vonzzunk ki a rendezvényre. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk és megszerettessük velük a kolbászkészítés minden csínját-bínját, hiszen ők azok, akik tovább vihetik a hagyományt.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.08.03
Egy 56 éves férfi ittasan okozott közúti közlekedési balesetet, majd elhajtott a helyszínről....
2021.08.03
Ismerni és megőrizni a múltat, élni a jelent, álmodni a jövőt, a mottó legalább annyira igaz a....
2021.08.03
Őrizetbe vették és bíróság elé állították a rendőrök azt a nőt, aki Miskolcon balesetet okozott, és....
2021.08.03
A Toyota Gazoo Racing bejelentette, hogy a Land Cruiser 70. születésnapjának évfordulója alkalmából....
2021.08.03
A Körmendi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya cserbenhagyás vétség elkövetésének....
2021.08.03
A kínai autóipar által előállított számtalan klón között most egy olyat is elkezdtek forgalmazni,....
2021.08.03
Minden év azzal kezdődik, hogy február tájékán bemutatják terveiket, majd nekiállnak az....
2021.08.03
Személyi sérüléses baleset történt Füzesabony térségében – írta a police.hu. ..
2021.08.03
Nem egy, hanem két teherkocsi szabadult el a felújítás alatt álló 3-as metró alagútjában múlt....
2021.08.03
Szenzációs, eddig titkos videók kerültek fel a közelmúltban a Youtube-ra, amelyek a szupersportautó....