Mi kerül ezen ennyibe

Mégis mi kerül ennyibe a fényezésen meg a javító fényezésen?!

2021.07.13.

A járműfényezéssel foglalkozó műhelyekre is éppolyan szigorú szabályok vonatkoznak, mint a javító-karbantartó műhelyekre, bizonyos területeken pedig még szigorúbbak is, hiszen vegyi anyagokkal dolgoznak. A technológia kiemelkedő precizitást kíván, amit a szakember képesítésén felül a dologi feltételek is biztosítanak. A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! című sorozatunk 18. részében a fényezéssel és a javító fényezéssel foglalkozunk.

 

Az ehhez a szakmához előírt végzettség a Járműfényező képesítés. A szakembernek azonban a technológiai folyamat mellett tisztában kell lennie a fényezési művelet előkészítéséhez és a fényezéshez (festékszóráshoz) használt anyagok fajtáival, minőségével, minőségi jelével és mindezek használatának módját tartalmazó műszaki előírással. A tanúsítási kötelezettsége az elvégzett munka leírására terjed ki.

A tevékenység végzésének feltétele egy hidegpadlós, a fényezési munka előkészítésére (zsírtalanítás, kittelés, csiszolás stb.) alkalmas és további egy hidegpadlós, pormentes, festékszórásra szolgáló helyiség, azaz fényezőfülke.  A megfelelő működtetéshez létfontosságú a fényezéshez szükséges anyagok és eszközök szennyeződésmentes elhelyezésére alkalmas tároló, illetve a padozaton állva el nem érhető karosszériafelületek hozzáférhetőségét lehetővé tevő berendezés (állvány, lift stb.) és az előkészítési, fényezési technológiai műveleteknek megfelelő eszközök, berendezések.

 

 

Általánosságban elmondható, hogy aki javítófényezést szeretne igénybe venni a járművén, annak nagy összeggel kell kalkulálnia. Ezek az árak azonban figyelembe véve az anyagok minőségét, a fényezés iránytechnológiáját és a berendezések üzemeltetésének költségeit, nagyon is reálisnak bizonyulnak. Az olcsóbb szolgáltatás a kevésbé minőségi anyagok használatát és a technológiai sorrendből kihagyott fontos lépéseket is jelentheti.

A javítófényezés iránytechnológiája:

 1. Felületek csiszolása
 2. Kittelés
 3. Csiszolás a felület simaságának elérése végett
 4. Finomkittelés
 5. Csiszolás
 6. A felület portalanítása méhviaszos kendővel
 7. Maszkolás: nem fényezett felületek takarása
 8. Alapozás
 9. Töltőanyag felfújása
 10. Portalanítás
 11. Fedőréteg felfújása
 12. Színtelen lakk felfújása
 13. Ellenőrzés

A manapság nagy népszerűségnek örvendő kombinált fényezőkamrák egy légtérben valósítják meg a festést és a szárítást is. Ennek egyszeri vételára nagyobb kiadást eredményez a műhely részéről, de a környezeti viszonyok korlátozásával sokkal esztétikusabb, hibátlan felületet lehet kialakítani a járművön. Rendkívül fontos az is, hogy a száradás kritikus fázisaiban nem szennyeződik a bevonat a megfelelően kialakított szűrés és szellőzés miatt. A folyamathoz alkalmazott anyagok egy, vagy kétkomponensű, fizikai és/vagy kémiai úton száradó fényezőanyagok, így ezek a festékek szobahőmérsékleten nagyon nehezen száradnak. A fényezőfülke a szárítási hőmérséklet megnövelésével és a légáramlás biztosításával küszöböli ki a hosszú átfutási időt.

Az új járművek fényezésére vállalt jótállás a javított elemekre továbbra is érvényben maradhat, ha a javítófényezéskor betartják a gyártó által előirt technológiai utasításokat.

 

 

A fényezési díjak tehát nem csak a ténylegesen fényezéssel töltött időt tartalmazzák, hanem az előkészítési munkákat, a tisztaság biztosítását, a környezetvédelmi előírások betartását és azt a kivételes szaktudást, ami egy javító fényezés észrevehetetlenségéhez szükséges.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.13
Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan már augusztus 15-től érvénybe lépnek korlátozások a....
2022.08.13
A történelem egy darabja kerül árverésre a hónap végén. Lady Diana vezette azt a Fordot, amit a....
2022.08.13
A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én....
2022.08.13
Teljes szélességében lezárták a 61-es főutat Nagykanizsa közelében, miután a helyszínen meghalt egy....
2022.08.13
Az Audi ingolstadti központjában a jövő már jelen. Nem csak az autógyártásban, hanem a....
2022.08.13
A Volvo már az EXC90 nevet is levédette a szabadidő-autóhoz. ..
2022.08.13
Augusztus 11-én, csütörtökön elkezdték lebontani Lánchídnál a budai toronydarut, és napokon belül....
2022.08.13
Folyamatosan, ütemezetten végzik több százmillió négyzetméternyi területen a növényzetgondozási....
2022.08.13
Összesen mindössze 275 darab készül majd a Mercedes-AMG ONE-ból. Az exkluzív, kispéldányszámú....
2022.08.13
Szememben a Ford legrokonszenvesebb, korunk követelményeihez legjobban alkalmazkodó, józanul....