Japán

Már az új ár kétszereséért cserélnek gazdát a 2022-es Toyota Land Cruiserek

2022.09.12.

Számos Toyota modell ára szárnyal a japán használtautó-piacon, mivel már a világ legnagyobb autógyártóját is elérte a globális chiphiány, ezért csak késve tud autót szállítani. A türelmetlen vásárlók akár az új árnál lényegesen többet is hajlandók fizetni, ha azonnal hozzájuthatnak egy újszerű állapotú, keveset futott kocsihoz.

A japán Proto Corporation használtautó-kereső weboldal áradataiból az derült ki, hogy a 2022-es Toyota Land Cruiser ZX medián ára - vagyis az az összeg, amelynél az eladott Land Cruiserek legfeljebb fele volt olcsóbb, és legfeljebb a fele volt drágább - július végén elérte a 17,05 millió jent (47,08 millió forint). Ez több mint kétszerese egy új Land Cruiser ajánlott kiskereskedelmi árának Japánban – írja a Nikkei Asia.

De nem csak a luxusterepjáró árán érezni a negatív hatásokat. A használt Toyota Alphard minibusz medián ára Executive Lounge S felszereltséggel 8,25 millió jenre (22,78 millió forint) ugrott, ami szintén meghaladja a 7,75 millió jenes (21,4 millió forint) új árát. Néhány használt Corolla Cross és Harrier modell ára is meghaladta a gyártó által javasolt kiskereskedelmi árukat. - A ritka és népszerű autótípusok áraiban eddig is előfordultak kiugrások, de ilyen sok modellnél még soha nem tapasztaltam ezt – mondta Matsui Yasuyuki, a Goodspeed használtautó-kereskedő csoport igazgatója a Nikkei Asiának.

Az új Toyota-megrendelések drámaian feltorlódtak Japánban, ami a félvezetőhiány mellett a koronavírus-járvány miatt elrendelt sanghaji lezárásoknak is köszönhető, mindkét tényező negatívan befolyásolta az alkatrészellátási láncok folyamatosságát. Úgy hírlik, hogy a Toyotának már körülbelül egymillió, teljesítésre váró megrendelése van a hazai piacán, ami az éves JDM - Japanese domestic market - termelésének egyharmadát jelenti. Ma már ott tart a cég, hogy az új vásárlóinak több mint négy évet kell várnia a 2021-ben debütált, J300-as Land Cruiserre, és több mint egy évet számos más SUV modellre. Nem csoda, hogy nemrég fel is függesztették a Land Cruiser, az Alphard és a Harrier modellek rendelhetőségét a szigetországban.

Nem csak a belföldi kereslet váltotta ki az emelkedő árakat. Számos japán belpiacos modell, például a RAV4-nél egy kategóriával nagyobb Harrier szabadidő-autó is egyre népszerűbb a tengerentúli piacokon, a külföldi kereslet pedig hozzájárul a magasabb árakhoz. A japán használtautó-kereskedők ezért gyakran licit útján, árverésen adják el az alig használt, újszerű állapotú autókat külföldi kollégáiknak. - A fejlődő országok gazdag vevőit kiszolgáló autókereskedők hajlandóak magas árat fizetni – jellemezte a helyzetet egy eladó a Nikkei Asiának. Ez pedig különösen igaz lehet az új Land Cruiser jómódú vásárlóira, mivel az ő választottjukra kell a legtöbbet várni, ha márkakereskedésből rendelik meg.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.27
Egy fordulóval a zárás előtt megnyerte a ralikrossz országos bajnoki címet a legmagasabb, Supercar....
2023.09.27
Az M0-s autóút déli szektorán az 1-es főúti végcsomópont felé, a 14-es km-nél két kamion ütközött....
2023.09.27
A dabasi nyomozók 48 óra alatt elfogtak két gépkocsitolvajt, és megtérítettek 15,5 millió forintot....
2023.09.27
Egri és tarnamenti focisták, világhírű magyar labdarúgás szakértő, állatbarát, jótékony heves....
2023.09.27
Tíz év után látható ismét Párizsban a Titanic történetét megidéző nagyszabású kiállítás, amelynek....
2023.09.27
Az új generációs Lexus NX szabadidőjármű számos innovatív szolgáltatása, megoldása között szürke....
2023.09.27
Ötödik generációs harci repülőgépek beszerzéséhez kérte a parlament jóváhagyását a román védelmi....
2023.09.27
Tudóscsoport jelentése az UFO-król.   ..
2023.09.27
Egy kamion és egy személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya 86-os kilométerszelvényénél,....
2023.09.26
"Volt olyan autós a múlt héten vármegyénkben, aki egy órán belül kétszer került lencsevégre: a....