Autós Nagykoalíció

Magyarok a világ járműgyártásában kiállítás Budapesten

2022.05.27.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter jelenlétében péntek kora délután kilencedik alkalommal nyitotta meg kapuit az AMTS Automobil és Tuning Show keretében a hazai járműgyártás múltját, jelenét, jövőjét bemutató  Magyarok a világ járműgyártásában című kiállítás. Knezsik István, az Autós Nagykoalíció (ANK) elnöke közel két órás élő show-val lepte meg a nézőket, közöttük 800 fiatalt, akik az ország különböző középiskoláiból érkeztek a rendezvényre.

– Járműipari fejlesztőmérnökök legyetek és ne influenszerek – mondta az ANK elnöke a fiataloknak, s az élő show-val azt bizonyította, a járműipar megannyi szépséget kínál, amelyben a magyarok világszerte sikeresek.

A megnyitón Palkovics László felidézte, orvosnak készült, de nem bánta meg, hogy a Műszaki Egyetemre vették fel.

Palkovics László miniszter Fotók: Boros Jenő

– Ha autós mérnökök lesztek, még ipari miniszterek is lehettek – villantotta meg humorát a technológiai és ipari miniszter, majd a fiatalokhoz szólva elmondta: korszakváltáshoz érkezett a magyar járműipar. Palkovics László szerint az utóbbi 100 esztendőben nem voltak olyan technológiai változások, mint amilyenek a következő években fogják meghatározni a járműipar fejlődését. Magyarország ezekre készülve meghatározó szerepet akar betölteni az elektromos közlekedésben, a kormány ehhez keresett befektetőket az elmúlt években, így belföldön épülhet föl Európa legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitása. – Ezzel együtt a járműgyártás térképe is átalakul, hiszen az autóiparban érdekelt cégek egyre inkább az akkumulátorgyárak közelébe települnek – tette hozzá.

A miniszter úgy véli, a belsőégésű motorok sem fognak teljesen háttérbe szorulni, ezért a szintetikus üzemanyagok kutatásában is nagy lehetőségeket lát. Az önvezető járművek fejlesztése szintén nagyon fontos lesz Magyarország számára, a zalaegerszegi tesztpálya körül már most számos külföldi cég telepedett meg.    

A változások érdekében a teljes ipari ökoszisztémát át kell alakítani, és ebben a jövő szakemberei rengeteg érdekes feladatot találhatnak. – Az autó a mindennapi élet meghatározó eszköze, és nagy lehetőségek előtt áll, aki a járműipart választja hivatásának – jelentette ki Palkovics László.  

A miniszter köszöntője után átadták az Autós Nagykoalíció által alapított Az év magyar autója díjakat. Az egyes kategóriák győzteseit IDE kattintva olvashatja el.

A győzteseknek Palkovics László és Knezsik István adta át a díjakat.

– Innováció, edukáció, környezetvédelem, élmény – e négy kulcsszóban határozta meg az ANK elnöke az idei kiállítás tematikáját. A kocsi kocsiról ezúttal nem feledkezett meg, tisztelegve a Komárom-Esztergom megyei község egykori mesterei előtt, akik Mária Terézia korában a szekérből kocsit alkottak, s beírták nevüket a történelembe.

Az élő show első vendége Bereczki Zoltán színművész volt, akit Knezsik István kocsi vendégszereplésre hívott meg. A népszerű művész elmondta, évente 80 ezer kilométert autózik, városban pedig a Nissan márkanagyköveteként elektromos autót használ.

A színpadon egymás váltották a vendégek. Pálinkás Róbert, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum igazgatója, akinek irányításával elkészült a közelmúltban a kocsi kocsi replikája. Cseri Dávid a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság igazgatója a fogathajtók sikereiről, Farkas Bertalan űrhajós pedig 42 évvel ezelőtti történelmi űrrepüléséről beszélt.

Az első magyar űrhajós vendéglátójával, az ANK elnökével.

László Anna gépészmérnök, az Ikarus egykori konstruktőre felelevenítette, amikor 1977-ben az Egyesült Államokba vitték az első magyar Ikarust. Pafféri Zoltán a Volánbusz vezérigazgatója pedig arról beszélt, a társaságnak még ma is 900 Ikarus autóbusza van használatban.

Lőrincz Péter a Galamb-családot képviselte a megnyitón. Galamb Józsefnek, a Ford egykori főmérnökének szülőhazájában Makón múzeum és restaurátorképző épül. Unokája Makón él, ő azonban nem tudott részt venni az eseményen kora miatt.

A Dembell lakóautó magyar alkotóit is vendégül látta Knezsik István. Az 1,2 millió eurós járműből idén ötöt értékesítenek, ez a lakóautók Bugatti Veyronja.

Bennárik Róbert a Bosch, Menkó Illés fejlesztőmérnök és Keszte Róbert a Continental országigazgatója bizonyítja, hogy a magyar mérnöki tudás világszínvonalat képvisel.

Lenkei Balázs és Molnár Péter formatervezők munkájuk szépségéről beszéltek, s hogy a magyar formatervezők minden nagy világcégnél megtalálhatók.

800 diák vett részt a megnyitón.

Nagy Norbert, a Kia Magyarország elnöke és ügyvezető igazgatója és Németh Balázs, a Porsche Hungaria ügyvezető igazgatója az értékesítés szépségeit ecsetelték.

– Szép szakma autókkal foglalkozni, tervezni éppúgy, mint eladni, s bár nagy változásokat élünk, a fundamentumok megmaradnak – fogalmazott Németh Balázs.

Bemutatkozott a színpadon a DRÄXLMAIER magyar cége is. Érden csúcskategóriás autók műszerfalait tervezik.

A járműsportot Bári Dávid és Bári Gergely valamint Bucsi Attila (M1RA), Tagai Tamás ( Tagai Racing Technology) és Kiss Norbert (Révész Racing) 3-szoros Európa-bajnok kamionversenyző képviselték.

Az élő show-ban színpadra lépett még Babics Oszkár drónversenyző, Dankó Péter, aki legókból tervez autókat.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs vezetője és Hazafi Sándor, a Magnus Aircraft marketingigazgatója pedig azt bizonyította, a magyar mérnöki tudás világszínvonalat képvisel, közúton éppúgy, mint a levegőben.

– Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes – Albert Einstein idézetével adott útravalót Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke a megnyitón részt vett 800 középiskolásnak.

Az idei Magyarok a világ járműgyártásában számos érdekességet kínál. Erről IDE kattintva olvashat részletesen.

A kiállítás fő támogatói:

HUMDA

Generali a Biztonságért Alapítvány

 

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.01
35 fok felett a tradicionális bécsi fiákerek az állatvédelmi törvény miatt nem közlekedhettek az....
2022.06.30
Nem is akárhová, hanem a középkategória felső harmadába, tehát a Passat, Insignia, vagy éppen a....
2022.06.30
Jogerősen felmentette a bíróság az M3-as autópályán 2016-ban történt halálos tömegszerencsétlenség....
2022.06.30
Az új Neta S Yaoshi elektromos szedánt az ingyenes töltés lehetőségével és egy brutális motorral....
2022.06.30
Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével....
2022.06.30
Nézze meg a videót! ..
2022.06.30
Elfogadta az üzemanyagok 50 banis - 40 forintnak megfelelő - árkompenzációjáról szóló sürgősségi....
2022.06.30
A versenyhivatali eljárás elhúzódása miatt az eredetileg tervezettnél később, várhatóan ősszel....
2022.06.30
Az új Citroen C4 X & Ë-C4 X szakít a bevett normákkal: sziluettjében egy elegáns fastback, egy....
2022.06.30
A Mars egész felszínét körbefotózta a kínai Tienven-1 űrszonda és a Csu-Zsung marsjáró tavaly május....