XXI. Magyar Borok Útja Rallye
A romantika legszebbik arca a természetben. (Kép forrása: Koczor Pincészet)
A Koczor család szőlőhöz, borhoz kapcsolódó története hosszú időre nyúlik vissza. Több évszázada ültették az első szőlőtőkéket a pécselyi Derékhegyen, Balatonfüredtől alig tíz kilométerre. Az elmúlt huszonöt évben újabb és újabb ültetvények telepítésével, pinceépítéssel, és egyre jobb minőségű borok előállításával sikerült borász hivatásuk nevét öregbíteni. A birtok jelenleg huszonöt hektáron terül el Pécsely, Vászoly és Balatonfüred területén, ahol integrált, környezettudatos szőlőtermesztés folyik, sok kézimunkával. A borkészítésnél a termőföld és a szőlő kapja a meghatározó szerepet, az adott évjáratok pedig alkalmazkodnak a termés minőségéhez.
A pincészet kapacitása 3000 hektoliter, jelenleg ennek mindössze a fele van kihasználva. Évente körülbelül 800-1200 hektoliter bor kerül bedolgozásra reduktív és oxidatív eljárással, a szőlőtermés többi része főleg exportra kerül. Zászlósboruk az Olaszrizling, de kiemelt figyelmet kapnak az olyan különleges fajták is, mint a Rozália, Semillon, Chardonnay vagy a jó évjáratokban különlegesen szép borokat adó Furmint. Legfőbb célkitűzésük a palackozott borok mennyiségének növelése.
A Koczor Pincészethez Vendégfogadó is tartozik, ahol remekebbnél remekebb borkorcsolyákkal várják vendégeiket. A XXI. Magyar Borok Útja Rally résztvevőinek hasa és ízlelőbimbója sem marad majd üresen (Kép forrása: Koczor Pincészet)
Napjainkban Koczor Kálmán, és leánya, Dóra kormányozzák a Koczor Pincészet és Vendégfogadót, ahol minőségi borturizmus és vendéglátás, magyar és angol nyelvű borbemutatók várják az oda betérőket. Mindketten végzett borászok, akik vallják, hogy szőlőbirtokosként egy sajátos kultúra részesei, melynek őrzése és gyarapítása a legfontosabb feladatuk. Ez saját, családi borászhagyományaik ápolását és új hagyományok teremtését is jelenti.
Mi is passzolhatna jobban a romantikához mint a vintage stílus? Hófehér kemence, fa és kőburkolat, amelynek rusztikusságát fokozzák az élénk türkiz bútorok. (Kép forrása: Koczor Pincészet)
Céljuk, hogy pincéjükből évről évre a legjobb bor kerüljön ki. Olyan ital, melyben összesűrűsödik több generáció tapasztalata, felcsillan színeiben, ízeiben a Balaton-felvidék elbűvölő atmoszférája, és zamataiban szétolvad mindaz a jó szándék, kedv és erő, mely segítette létrejöttét.
Koczorékról még többet megtudhatsz a honlapjukra kattintva. Érdemes emellett figyelemmel kísérni a XXI. Magyar Borok Útja Rallye honlapját (www.borokutja.hu) és Facebook oldalát, ahol bemutatjuk azokat a pincéket, melyeket augusztus utolsó hétvégéjén meglátogatunk, valamint rendszeresen beszámolunk a versenyre való készülődésről.