felmérés

Ön lemondana autójáról, hogy a klímát védje?

2021.09.11.

Szavakban klímapártiak vagyunk, de ha kedvenc autónkról van szó, a slusszkulcsot nem nagyon akarjuk az íróasztal fiókban hagyni. Ez olvasható ki abból a két felmérésből, amelyet Ausztriában és Németországban készítettek. Gyaníthatóan nálunk is hasonló lenne az eredmény. Íme a részletek.

A BCG mobilitási tanulmány megmutatja, mennyire fontos az osztrákoknak, hogy saját autójuk legyen

A klímaváltozás miatt egyre több politikus és intézmény sürgeti, hogy az emberek szigorúan korlátozzák egyéni utazásaikat. Egy friss felmérés is mutatja, az osztrák sofőrök többsége rendkívül fontosnak tartja saját autóját. Csak 15 százalékuk mondana le róla, ha jobban fejlesztenék a helyi tömegközlekedést és az autómegosztást - ez derült ki a Boston Consulting Group (BCG) felméréséből.

A repülőről inkább lemondanának a vonat javára, az autóhoz ragaszkodnak. Illusztráció: Boeing

Tízből négy osztrák el tudja képzelni, hogy gyakrabban használja az autó- vagy kerékpár megosztási ajánlatokat. A megkérdezettek kétharmada azt mondta, hogy átszállna a repülőgépről a vonatra, ha az utazási idő kevesebb, mint öt óra lenne, hogy elérje úti célját.

A fenntarthatóság fontos az emberek számára közlekedési eszközük kiválasztásakor, de az olyan tényezők, mint az ár, a függetlenség és a kényelem még fontosabbak - állítják a tanulmány szerzői. A BCG 2021 májusában 14 országban összesen 8000 embert kérdezett meg a mobilitási tanulmányban.

A kerékpár népszerűsége - főleg az elektromosé - töretlen.

Összességében a felmérésből arra lehet következtetni, hogy az osztrákok általában kevesebbet akarnak utazni a jövőben. Ha komolyan vesszük a kijelentéseket, kilenc százalékkal csökkenhet az Ausztriában megtett utaskilométerek száma – írja az eredményt ismertető OE24.at  A BCG szerint csökkenés várható szinte minden közlekedési és utazási mód esetében - csak a kerékpárok és robogók használatának növekedése várható.

Valószínűleg a hosszú távú üzleti utakat érinti a leginkább a mobilitás csökkenése. A munkavállalók arra számítanak, hogy a jövőben gyakrabban dolgoznak otthonról, és gyakrabban tartanak üzleti megbeszéléseket online csatornákon.

Országonkénti különbségek

Egységes tendenciaként a több országban elvégzett felmérés azt mutatja, hogy az európaiak általában kevesebbet akarnak utazni, ami valószínűleg a helyi tömegközlekedést érinti leginkább. Egyébként a válaszok nagyon eltérőek voltak az egyes országokban. Míg a németek, belgák és svédek sokkal kevesebbet akarnak repülni, vagy vonattal akarnak utazni, addig az olaszok és az oroszok gyakrabban, mint korábban, a spanyolok pedig gyakrabban, közepes és hosszú távolságra.

Egyre több német jár autó nélkül

A TÜV Egyesület megbízásából készült reprezentatív felmérés kimutatta, hogy tíz németből négy az elmúlt években megváltoztatta mobilitási magatartását az éghajlatbarát közlekedés javára. Azonban nagy különbség volt, hogy a válaszadók városban vagy vidéken élnek-e?

Autó nélkül nem megy

A Forsa piackutató intézet a TÜV Egyesület megbízásából 1004 18 éves és annál idősebb résztvevő körében végzett reprezentatív felmérésben vizsgálta meg, hogyan változott a személyes mobilitási magatartás.  A válaszadók 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tudatosan lemondott saját autójáról annak érdekében, hogy mobilitása fenntartható és éghajlatbarát legyen.

Mindazonáltal nagy változást hozott a tanulmány résztvevőinek lakóhelye: a nagyvárosokban 21 százalék nyilatkozta azt, hogy lemondana a saját autóról a klíma védelmében, a kisebb városokban és településeken ez az arány mindössze nyolc százalék. A kerékpárok közlekedési eszközként való használatát illetően a súlyozás hasonló: a nagyvárosokban 54 százalék, ha lehetséges, kétkerekűvel közlekedik, szemben a kisvárosokban mért 44 százalékkal.

A nagyvárosokban az emberek 38 százaléka használja a vasúti közlekedést hosszabb távolságokra, míg 21 százalék a kisvárosokban és a vidéki területeken. A helyi tömegközlekedés, a kerékpárok és a megosztási szolgáltatások keverékét a városokban lakók 18 százaléka használja, a városon kívül pedig nyolc százalék. Másrészt a helyi tömegközlekedés javítására vonatkozó javaslatokra adott válaszokban a lakóhely szempontjából nem volt különbség. 92 százalék tartja fontosnak vagy nagyon fontosnak a helyi közlekedési hálózat jelentős bővítését annak érdekében, hogy minél több ember térjen át az autókról a tömegközlekedésre. 90 százalék tartja fontosnak vagy nagyon fontosnak a tömegközlekedés gyakoriságának növelését. A megkérdezettek 87 százaléka úgy véli, hogy a jelenlegi árhoz képest csökkentett jegyárak vonzóbbá tennék a helyi közlekedést.

Öt válaszadóból négy támogatja a kerékpárutak jelentős bővítését, és kész lenne az autó nélkül is közlekedni, ha megfelelő lenne az infrastruktúra. 55 százalék fontosnak tartja a gyalogosok és kerékpárosok autómentes zónáit is. 52 százalék a városon kívül is szeretne autómegosztó járműveket használni – derül ki a felmérésből.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is! 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.17
Visszatért pénteken a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó három kínai űrhajós, aki három....
2021.09.17
Moszkva polgármestere azt javasolta, hogy kobozzák el a hatóságok a módosított hangfogójú,....
2021.09.17
Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták Egyházaskozár és Bikal között. ..
2021.09.17
A legnépszerűbb európai Lexus-ként ismert, és szegmense egyik legkelendőbb modelljének számító UX....
2021.09.17
A helyszínelés idejére a rendőrök teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt, kerülni a....
2021.09.17
Romániában 16 százalékkal nőtt a járműgyártás az első nyolc hónapban a tavalyi azonos időszakhoz....
2021.09.17
- Forgalomkorlátozás lesz a 10-es főút Pilisvörösvári szakaszán burkolatfelújítás miatt szeptember....
2021.09.17
A járvány miatti kényszerszünet után ismét elindul a fiatal vezetőket továbbképző Ford-tréning. Az....
2021.09.17
Bármit építünk, fontos, hogy ismerjük a leendő felhasználó jellemzőit és igényeit. Így tett az a....
2021.09.17
Túlsúlyos karavánt intettek ki a forgalomból a Pest megyei rendőrök. ..