üvegházhatású gázok

A közlekedés a szén-dioxid kibocsátás ötöde - honnan jön a többi?

2023.03.03.

A közlekedés a globális CO₂-kibocsátás körülbelül egyötödét adja. De honnan származnak ezek a kibocsátások, és hogyan változhatnak a következő évtizedekben?

Az utóbbi években rengeteget hallani az autók szén-dioxid kibocsátásáról, annak ellenére, hogy maguk a személyautók nem tartoznak a legnagyobb kibocsátók közé. De melyek a legtöbb szén-dioxidot a légkörbe bocsátó szektorok?

A szén-dioxid kibocsátás elsődleges forrása az energiatermelés. A fosszilis tüzelőanyagokat, mint a szenet, olajat és földgázt elégetik villamos energia előállítására, ami szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe. Ez az ágazat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 42%-áért.

A szállítási szektorba olyan járművek tartoznak, mint az autók, teherautók, buszok és repülőgépek. A fosszilis tüzelőanyagok motorokban való elégetése szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe, így ez az ágazat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 24%-áért. Ennek a 24 százaléknak egy részét adják a személyautók.

Az ipari szektor alatt számos tevékenységet értünk, mint például a különböző gyárak és a bányászat. Számos ipari folyamat fosszilis tüzelőanyagok elégetésére épül, ami jelentős szén-dioxid-kibocsátáshoz vezet. Ez az ágazat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 22%-áért.

Az építőipar magában foglalja a lakó- és kereskedelmi épületeket. Ezen épületek fűtése, hűtése és világítása energiát igényel, amely gyakran fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származik. Ez az ágazat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 6%-áért.

A földhasználati szektor olyan tevékenységeket foglal magában, mint az erdőirtás és a mezőgazdaság. Az erdőirtás szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe a fák kivágásával, míg a mezőgazdaság, például az állattenyésztés és a műtrágyahasználat metánt és dinitrogén-oxidot bocsát ki, két erős üvegházhatású gázt. Ez az ágazat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 6%-áért.

A világ legnagyobb kibocsátói is szinte egytől egyig az energiatermelés területén keresendők: Olyan vállalatokat találunk közöttük, mint a kínai állami energiacégek, a Saudi Aramco, a Shell, Exxonmobil, vagy a Gazprom.

Összességében tehát azt látjuk, hogy míg a közlekedés a globális szén-dioxid-kibocsátás 24%-áért felel, addig az energiatermelés és az ipari szektor együttesen a globális kibocsátás 64%-áért felelős.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.23
Teljes szélességében lezárták a 10-es főutat a 29-es kilométernél, mivel szombaton délelőtt....
2023.09.23
Szeptember 18-án új, akár egy egész életpályát megalapozó szakképzési program indult Debrecenben. A....
2023.09.23
A Ford tovább tekerte az őrületvezérlőt, a korábbi Raptort V6-os motorral emelte új dimenzióba. Nem....
2023.09.23
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red....
2023.09.23
Összeütközött két személyautó a Tápiószecsőt és Tápióságot összekötő úton – írta az Országos....
2023.09.23
Óriási szintkülönbséggel és fagypont alatti hőmérséklettel is meg kellett küzdeni annak a két....
2023.09.22
Érdemes rákeresni a cégre szerződéskötés előtt. ..
2023.09.22
Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a....
2023.09.22
Ugyanakkor sok egyéb funkció válthat előfizetős modellre a jövőbeli bajor modellekben. ..
2023.09.22
A hétvégén rendezik a franciaországi Le Mans-ban a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei....