Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Köd, eső és falevelek: veszélyek az őszi közlekedésben

2021.10.03.

A szürke, esős időjárás miatt az őszi közlekedés fokozott óvatosságot igényel, Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában mutatjuk, mire kell figyelni. 

A hétvégén még sokfelé szépen sütött a nap, kellemes, vénasszonyok nyarát idéző időjárás volt szerte az országban. Ám már októbert mutat a naptár, és a korábbi napokban ízelítőt kaptunk a hűvös, borongós, esős időjárásból. A nappalok fokozatosan rövidülnek, egyre hidegebb van. Akármennyire is rosszul esik, itt az ősz, és a időjárás változásával a közlekedés körülményei is megváltoztak, amire mindenkinek oda kell figyelnie akár gyalogosan, kerékpárral vagy autóval közlekedik. 

Nagyon látványos az őszi táj, de a közlekedés ilyenkor veszélyesebb

A hideg őszi reggelek gyakori velejárója a köd, amely leggyakrabban alacsonyabban fekvő helyeken, dombok környékén fordul elő, de azért az sem ritka, hogy a városok burkolóznak tejfehér ködbe kora reggel. Ilyenkor a járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolabbinak látszanak, ezért sokan túlbecsülik a közlekedő járművek távolságát, miközben a sebességüket alulbecsülik. Ezzel a jelenséggel fontos tisztában lenni, és számoljunk vele, ha például gyalogosként átkelünk az úton vagy előzésbe kezdünk autóval. Akik ködben vezetnek, haladjanak lassabban, és hagyjanak kellő követési távolságot az előttük lévő jármű mögött, hogy ha kell, biztonságosan meg tudjanak állni.

Csúszós utak

Ősszel a köd, a harmat vagy a szitáló eső miatt könnyen nyálkássá, csúszóssá válnak az utak, és az aszfalt hőmérséklete lecsökken. Nedves útfelületen jelentősen nő a fékút, a féktávolság, a hirtelen fékezéssel nagymértékben nő a megcsúszás, kifarolás, az úttestről való lesodródás veszélye. Ne közlekedjünk úgy, mint nyáron! Az őszi útviszonyok mellett a megengedettnél is alacsonyabb sebességgel érdemes haladni, a féket óvatosan, finoman használni, valamint kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat autóval, motorral, biciklivel és rollerrel is. Az is előfordulhat, hogy a száraz és a vizes útszakaszok váltják egymást, ami különös óvatosságot és figyelmet kíván. 

Bringával is óvatosabban kell közlekedni ősszel

A színpompás falevelek az őszi táj gyönyörű és nélkülözhetetlen és elemei, de a közlekedésben komoly veszélyforrást jelentenek. A fákról lehullott falevelek rendkívül csúszóssá teszik az útfelületet, az esőtől, párától nedves levélszőnyeg úgy viselkedik, mint a jég. A másik veszély, hogy a falevelek elfedhetik a burkolat esetleges hibáit, a mély kátyúkat vagy csatornafedeleket, erre leginkább a kerékpárosoknak fontos ügyelniük.

Látni és látszani!

Ősszel hamarabb sötétedik, napközben pedig a borongós, esős időjárás miatt gyakran rosszak a látási viszonyok. Ezért nagyon fontos, hogy a világítás megfelelően működjön. Az autósok győződjenek meg arról, hogy minden fényszóró, lámpa és irányjelző rendben van-e, nincsenek-e kiégett izzók. A kerékpárosok feltétlenül ellenőrizzék, megvannak-e a bringájukon a kötelező felszerelések, és kifogástalanul működnek-e. Cseréljünk elemet vagy töltsük fel az első és hátsó lámpát, továbbá ne feledkezzünk meg a küllőprizmáról, valamint a piros színű hátsó prizmáról sem. Szürke, esős időben akár napközben is bekapcsolhatjuk a lámpánkat a bringán, sokkal könnyebben észre fognak venni minket az autósok. Bár nem kötelező, nagyban növelik a láthatóságot – ezáltal a biztonságot is – a különféle fényvisszaverő pántok, mellények, táskák, kabátok, de praktikus egy élénk, feltűnő színű öltözet is.  

Vigyázzunk a gyalogosokra!

Nagyon fontos, hogy az autósok körültekintően vezessenek, és a szokásosnál is jobban figyeljenek a gyalogosokra. Óvatosan közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyet, mert a gyalogosok – időjárástól függően – esernyővel, kapucnival közlekednek, ami akadályozza őket a kilátásban.

Ősszel, rossz időben kevésbé figyelnek a gyalogosok

Esős, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll vagy folyik a víz, nehéz az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban esetleg az úttestre, a jármű elé kerülhet. Érdemes arra is tekintettel lenni, hogy a nagy tócsákba belehajtva ne terítsük be nyakig vízzel a gyanútlan gyalogosokat. 

Persze a gyalogosoknak is körültekintőbbnek kell lenniük az őszi-téli időszakban. A romló látási viszonyok és a csúszós úttest miatt számoljanak azzal, hogy az autósok nehezebben veszik észre őket, és a fékút is hosszabb lehet. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.26
Összeroncsolódott személyautó a II. kerületi Nagykovácsi úton november 26-án, miután a járműre....
2021.11.26
Az FIA Túraautó Világkupa menetrendje szerint 2022-ben ismét 10 versenyhelyszín lesz. ..
2021.11.26
A legtöbb európai országban már kötelező a téli abroncs, van, ahol a hólánc is, de vannak, akik....
2021.11.26
A BMW Group újabb húsz európai városban, így többek között Koppenhágában, Veronában és Toulouse-ban....
2021.11.26
A Bács-Kiskun megyei rendőrök közúti veszélyeztetés bűntette miatt folytattak eljárást, és....
2021.11.26
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas,....
2021.11.26
A hazánkban már közel 30 éve jelen lévő, a mobilitás ökoszisztémáját alakító Continental vállalat....
2021.11.26
A Kia és új partnere, a BlackRock Global Renewable Power, más részvényesekkel együtt, újabb 700....
2021.11.26
Magyarországon közlekedési balesetben évente mintegy 600-an vesztik életüket. ..
2021.11.26
Két holland fiatalember pár száz euróból kivételesen takarékos autót épített. A sikerből persze az....