XXI. Magyar Borok Útja Rallye

A Kishegy gyomrában lévő családi pincészetet is meglátogat a Magyar Borok Útja Rallye

2016.08.25.

A Pócz borászat úgy épült be a hegybe, hogy ne bontsa meg az ökológiai egyensúlyt, harmóniába legyen a környezettel és az emberekkel, akik épp bort kóstolnak, vagy azon dolgoznak, hogy bor kerülhessen a pohárba. A pincészet mottója szerint “A jó bor a szőlőben kezdődik, a borász csak ronthat rajta.” A megújuló XXI. Magyar Borok Útja Rally versenyzői a balatonlellei állomáson a pohár nyitottabb felével találkozhatnak augusztus utolsó hétvégéjén, persze csak akkor, ha addig is sikeresen teljesítik az akadályokat…

A Dél-Balatoni Borvidéken kiemelkedő, festői szépségű Kishegy kiváló adottságokkal rendelkezik. A Pócz Pincészet története az alapító gyerekkoráig nyúlik vissza, aki már úgy műveli szőlőit, hogy egyszer unokáinak is át tudja adni a szakma szépségét. A 2007-ben elkészült borászat méltó otthona lett a birtokon megtermett szőlőknek. A Kishegy oldalába bevágott szőlőfeldolgozó-, erjesztő-, tároló- és a dongaboltíves érlelőpince a raktár szervesen kapcsolódik egymáshoz a Kishegy gyomrában. A föld klímának köszönhetően, a közel állandó hőmérséklet segít megőrizni borok minőségét hosszú éveken át. A kishegyi pince építése 2003-ban kezdődött, 2007-ben beszüretelték az első szőlőt, elkészült a kóstolóhelyiség és ma már a nyugodt pihenésért sem kell tovább mennünk, 6 fős vendégszobák gondoskodnak a kényelemről.

A birtokon végbemenő 4 fajta szőlőtermesztést az a borfilozófia tartja életben, miszerint “Átmenteni és megőrizni a borokban a szőlő íz-, zamatgazdaságát, gyümölcsösségét. Miután sok szőlőfajtával dolgozunk, ez kiváló lehetőséget ad a borásznak a magas minőségű Cuvée borok készítéséhez. Azt gondolom, a „Cuvée”-k jelenítik meg igazán a pincészet egyediségét, a borász ízlésvilágát és a borvidék kiváló adottságait.” - vallja Pócz József, az alapító.

Tavasszal a mandulafa virágzása még inkább a pincészetbe csalogat. (Kép forrása: Pócz Pincészet facebook)

Aki ellátogat a pincészetbe, betekintést kaphat, hogy pontosan melyik fajtával, hogy bánnak. A fehérbor készítésénél fontos szempont, hogy a borvidékre jellemzően átmentsék a szőlőből az illat-, zamatanyagokat, gyümölcsösséget a mustba és megőrizzék az erjesztés során a borban is. Ennek megfelelően a must tisztítás után az erjesztés kontrolált körülmények között történik. A rosé bort a kék szőlőfajták “előszüretéből” készítik. Amikor eléri a technológiai érettséget a fajta (Merlot, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos), akkor a szőlőhajtásokról leszedik a “második” fürtöt. Bogyózás után a cefre a léelválasztóba kerül, 2-4 órás áztatás után préselik.

Tudtátok, hogy mi a klasszikus Siller titka? Póczéknál megtudhatjátok! A klasszikus siller úgy készül, hogy az egy időben érő fehér- és kék szőlő fajtákat együtt szüretelik és néhány napig héjon tartják, majd préselik. A kék szőlőt megfelelő érettségi állapotban szüretelik. A szőlő bogyózás után az erjesztő tartályba kerül. A cefre lehűtve 3-4 napot „pihen”, ez után préselik. A mustot tisztítás után hűtve erjesztik. A vörösbor készítésénél a nap érlelte fürtök bogyózás után az erjesztő tartályba vagy erjesztő kádba kerülnek. A cefrét fajtától, minőségtől függően 3-6 hétig héjon erjesztik,- közben rendszeresen csömöszöljük-, hogy a borok színanyagban, tanninban gazdagok legyenek. Az erjedést követően kezdetét veszi a préselés. A könnyedebb vörösborok acéltartályban, a testes, nagy vörösborok 225 l-es Barrique hordókban érlelödnek. A tulajdonosok fontosnak tartják a biológiai almasav bontást minden vörösbornál, mert csak így lesznek finomak, bársonyosak.

Már látjuk magunkat a székeken. (Kép forrása: Pócz Pincészet facebook oldala)

 

 

A fürtöknek látni kell a napot…

A szőlőtermesztést nem is tudnák másképp elképzelni a Pócz Pincészeten. Hiszen úgy tartják, hogy csak a gondosan művelt, jó kondícióban lévő szőlőtőke képes ellenállni a kórokozóknak, kártevőknek és az időjárás viszontagságainak. A szőlő metszését az ápolási munkákat nagy gondossággal végezik A szőlők lombozatának egészségesnek, szellősnek kell lennie, mert csak így szüretelhetnek róla aranysárga fürtöket. A termés mennyiségét tudatosan szabályozzák metszéssel, és ha szükséges “zöld szürettel”, a fajtának, az évjáratnak és a várható bor minőségének megfelelően. Minden munkaművelet a minőségi szőlőtermesztést és a minőségi borkészítést szolgálja. A szüretet mindig a szőlő legoptimálisabb érettségi állapotában kezdik meg. Az érett fürtöket műanyag ládákba szedik, hogy törésmentesen kerüljenek be a szőlőfeldolgozóba.

Az itteni talaj, amiben gyökereznek löszös, agyagos kissé meszes – Kishegy – , löszös alap, barna feltalaj – Kokashegy – és mind ehhez a csodálatos Balaton egy karnyújtásnyira. Ez a mediterán környezet a magas minőség záloga. A szőlő sorközöket gondosan kaszált (mulcsozott) természetes gyomflóra borítja, ami remek ”búvóhelyet” biztosít a környezetbarát műveléshez szükséges – a szőlő számára hasznos rovaroknak, ragadozó atkáknak. A vegetációs időszakban környezetkímélő technológiával, a növényvédelmi munkák biztonságosan és időben elvégezhetők. Szüretkor a szőlő kiszállítása a mulcsozott sorokból nem jelent megoldhatatlan feladatot.

Ki tudna ellenállni ennek az ízelítőnek? (Kép forrása: Pócz Pincészet facebook oldala)

Érdemes tehát meglátogatni ezt a dél parton fekvő bájos vidéket is, aki esetleg mégsem tudja személyesen ezt megtenni, az online is megrendelheti kiszemelt póczi borát a pincészet saját webshopján keresztül. A XXI. Magyar Borok Útja Rallye augusztus utolsó hétvégéjén fedezi fel a Balatoni Borrégiót, ahol meglátogatjuk a Kishegy gyomrában fekvő Pócz Pincészetet is. A XXI. Magyar Borok Útja Rallye-val kapcsolatos legfrissebb hírek az Autószektor kiemelt rovatában, továbbá a rendezvény honlapján (www.borokutja.hu) és Facebook oldalán olvashatók.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.05
Egy elektromos autó használata csak akkor klímasemlegesebb, mint egy belsőégésű motoros autóé, ha....
2024.05.05
Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap - közölte az....
2024.05.05
Ennél nagyobb átalakuláson autó nem is eshet át, mint a többszörös Le Mans-i győztes hibrid Porsche....
2024.05.05
A vitorlázó gép a Turócszentmártonhoz tartozó Tomčany melletti, az Aeroklub Martin polgári társulás....
2024.05.05
Ma már alap, hogy az autóra ötvenezres garanciát adnak. Az első autóknál nem volt természetes a....
2024.05.05
Az egykori Győri Keksz- és Ostyagyár vezetőjének tiszteletére emléktáblát avattak a Széchenyi....
2024.05.05
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Nem iszik, nem dohányzik, de... ..
2024.05.05
Idén a Beregi kör lett az Év kerékpárútja, a festői útvonalat és a bringatúrázás legfontosabb....
2024.05.05
Magyarország területén 2024. május 4-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 45 személyi....
2024.05.05
A Porsche Hungaria április 25-től visszatért a fix, forint alapú autórendeléshez, teljes....