BMW iX3

Kínában készül az elektromos BMW iX3

2020.09.13.

A BMW bemutatta elektromos szabadidő-autóját. Az iX3 akár 460 kilométeres hatótávra is képes. A SUV-ot Kínában gyártják, az ötödik generációs eDrive technológiával szerelik.

Az X3-as modellcsaládon belül immáron benzines, dízel, plug-in hibrid és tisztán elektromos variáns is rendelhető. Az iX3 elsődleges ismertetőjegye, hogy az első hűtőmaszk majdnem teljesen zárt a jobb légellenállás érdekében, illetve ugyanilyen megfontolásból a felnik is vadonatújak.

A BMW új aero kerekei 15%-kal könnyebbek elődjeiknél, és elsőként az iX3-ason tűnnek fel. Alumínium alapra kerül az akár egyéni színösszeállítású műanyag takaróelem, amely azzal, hogy csökkenti a turbulenciát, mérsékli a légellenállást. Az új kerekek az i4-re is felkerülnek majd.

A beltér öt embernek továbbra is kellemesen tágas, mivel a nagyfeszültségű akkumulátort egészen a padlólemez aljába építették a mérnökök. A BMW Live Cockpit Professional a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszerével és a BMW Intelligens Személyi Asszisztens is része az alapárnak.

A BMW iX3 ötödik generációs eDrive technológiájában az elektromotor, a sebességváltó és a hajtóelektronika egy házba került. Az elektromotor szinkronmotorhoz hasonlóan működik, ritka földfém használata nélkül. A 286 lóerő és a 400 Nm a hátsó kerekeket hajtja, a százas sprint 6,8 másodperc, a végsebesség 180 km/óra.

A rekuperáció növelése érdekében a ‘B’ vezetési módban akár egyetlen pedállal kontrollálhatjuk a sebességet. A gázelvételnél a rendszer fog nagyobb mértékben lassítani, vagyis mi egyetlen pedál állásának változtatásával érhetünk el lassulást vagy gyorsulást is. A hőpumpát is a hatékonyabb vezetéshez igazították. A tapadást segítő rendszer új, a tömegközéppont alacsony, magyarul minden adott a dinamikus vezetéshez. Szintén alapáras az adaptív felfüggesztés elektromosan kontrollált lengéscsillapítással.

A 400 V-os akkumulátor 188 prizmatikus cellából épül fel, energiatartalma 80 kWh (+30%), amelyből 74 használható fel. A WLTP ciklus szerint mérve egészen 460 kilométerig terjed az iX3 hatótávja. Egy- és háromfázisú töltés is lehetséges 11 kW-ig. A töltési kapacitás 150 kW DC gyorstöltőnél, ahol üresről nyolcvan százalékos állapotra 34 perc alatt tankolható a szabadidő-autó.

A BMW Töltőkártya révén 450 ezer töltőállomás érhető el a felhasználók számára – a töltés megtervezésében segítségünkre van a navigációs rendszer, amely révén elkerülhetjük, hogy lemerüljünk.

Idén Kínában kezd a modell, majd Shenyangból később több piacra is exportálják a BMW Brilliance Automotive vegyesvállalat székhelyén készülő iX3-ast.

Forrás: 
www.springerprofessional.de

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.30
A CUPRA megkezdi az új Formentor gyártását. Az első, csak a márkának tervezett modell forgalmazása....
2020.09.30
A Magyar Suzuki a modern magyar autóipar leghosszabb sikertörténete. A japán gyökerű vállalat ötven....
2020.09.30
Új logisztikai központot épít a gumiabroncs nagykereskedelmi Marso Kft. Dunaharasztiban, a magyar....
2020.09.30
A Goodyear Tire és a Rubber Company nemrégiben több, mint 4 millió megtett km adatait elemezte az....
2020.09.30
Az Opel több üzemében 2021 végéig marad a Kurzarbeit.  Ezenkívül a gyártó azt állítja, hogy....
2020.09.30
A bíróság elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki szombaton Csengele külterületén....
2020.09.30
Közös kutatási és ösztöndíjprogramok elindításában állapodott meg a Knorr-Bremse Budapest és a BME....
2020.09.30
A németországi Check24 elemzés szerint a francia Renault gyártó megelőzi versenytársait, a Teslát....
2020.09.30
A Maserati a Bridgestone-t választotta exkluzív gumiabroncs-beszállítójának az új, MC20 típusú....
2020.09.30
15 hónap börtönre ítélték azt a fiatal férfit kedden a bécsi regionális büntetőbíróságon, aki....