utazás

Kalandozások az ország hagyma-fővárosában: ismerd meg Makót

2021.09.26.

Az Alföld méltatlanul alábecsült régiónak számít a hazai kirándulóhelyek palettáján. Sokan azt gondolják, nincs ott más, csak a puszta, ménes, meg a kilenclyukú híd. Pedig a rónaság városai számos különleges látnivalóval várják a látogatókat. 

 

Makó, aminek a neve egyet jelent a hagymával,  az elmúlt hónapok egyik legnagyobb meglepetése volt számomra. A város ugyanis sokkal többről szól, mint a kiváló minőségű hagyma, és már csak az alábbi látnivalók miatt is érdemes ellátogatnunk Makóra és felvenni a várost a hazai bakancslistánkra.

Forrás: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Lombkorona sétány

A Maros folyó jobb partján található lombkorona sétány Makó egyik ékköve. A fák tetejére épített 191 méter hosszú és 10 méter magas tanösvényen az erdők világa elevenedik meg a látogatók előtt, mindez páratlan építészeti megoldásba csomagolva. A fémszerkezetű sétányon hagymakupolás teraszokkal, függőhíddal és egy csúszdával is találkozhatunk, amelynek tetején egy panoráma kilátó is kapott helyet. Aki elég bátor, egy szempillantás alatt lecsúszhat a 18 méter magas toronyból, ám a sétány látogatása adreanlinkalandok nélkül is szuper élményt garantál minden korosztály számára.

Forrás: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Hagymatikum

A különleges kinézetű épületről Makó belvárosában nem mondaná meg az ember első pillantásra, hogy az ország egyik legjobb fürdőkomplexumát rejti. Makón 1956-ban találtak gyógyvizet, amelyre hamar strandfürdő épült, ám mai arcát 2012-ben nyerte el Makovecz Imre tervei alapján. A legjobb családbarát díjjal is jutalmazott Hagymatikumban 18 medence és 9 szauna közül válogathatunk, és kipróbálhatjuk a marosi gyógyiszapos kezeléseket, amely a gyógyvízzel párosulva enyhülést nyújt a gyulladásos panaszok, bőr- és ideggyógyászati betegségek esetére.

A csodaszép fürdőépületben, amelynek központi elemét a hófehér életfa jelenti, a kicsik sem maradnak élmények nélkül. A Hagymanó Birodalom mellett szuper kalandokat ígér a sodrófolyosó és a bújócskázás a barlangokban, de a vízben található dinamikus játékokkal is átélhetik a Hagymatikum nem mindennapi világát és vendégszeretetét.

Forrás: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Maros Kalandpart

Tedd próbára az ügyességedet és bátorságodat a Maros partján kialakított kalandpályán. A felnőtt és gyerekek számára kialakított akadálypályákon kapaszkodók segítségével mászhatsz a 22 méteres fák tetejére, vagy sajátíthatod el a sziklamászás tudományát. Kötélpályán átcsúszhatsz a Maros fölött, vagy pedig az ingán leszámolhatsz a tériszonyoddal és biztonságosan kipróbálhatod, milyen érzés a szabadesés. Ha a kalandok helyett inkább szelídebb vizekre eveznél, akkor pedig ott van a Maros folyó, amin baráti vagy családi körben sétahajókázásra indulhatsz, miközben a csónakban ülve észrevétlenül felfedezheted a nádasok és vízpart élővilágát is.

Forrás: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Ford T-modell

Végezetül következzen egy autós portálhoz is méltó látványossága a városnak, ami pedig nem más, mint a makói születésű Galamb József tervezte Ford T-modell. Ő volt a 20. század autójának választott T-modell főkonstruktőre, aki hihetetlen utat járt be Makóról indulva és hódította meg Amerika útjait és autógyárait. Az álomszerű történet emlékét őrzi a makói Ford fal, ahol egykor az amerikai Ford gyár lerakata működött 1922-1944 között. A Magyarországon alig pár példányban fellelhető T-modellek közül az egyik pont Makón található a József Attila Múzeumban, egy 1919-es gyártású felújított négyszemélyes, nyitott Touring modell személyében.  

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.01
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos állománydíja 44 ezer....
2021.12.01
A BMW első, tisztán elektromos meghajtású luxuslimuzinjának prototípusai a hajtáslánc- és futómű-....
2021.12.01
„Autót szerelni menő!” - Interjú Őri Péter felkészítő tanárral. ..
2021.12.01
Közúti közlekedési baleset történt a 4-es számú főút 324. kilométerszelvényében Fényeslitkénél 2021....
2021.12.01
Elindult a jövő évi országos és megyei autópálya-matricák előértékesítése. A vignettákat a Nemzeti....
2021.12.01
A beszállítói fennakadások és a félvezető alkatrészek hiánya miatt jelentős mértékben, tíz évvel....
2021.12.01
A romló járványhelyzet miatt a szervezők lemondták a januárra tervezett kiállítást. 2023-ban....
2021.12.01
Egy személy veszítette életét Sátoraljaújhely belterületén, amikor egy autó villanyoszlopnak....
2021.11.30
A közelmúltban bemutatott tisztán elektromos modelljével minden eddiginél magasabbra emeli a lécet....
2021.11.30
Az ipar igényeinek megfelelő, maximális színvonalú, korszerű szolgáltatást kínál a BME új....