Bemutató

Itt egy újabb kínai – Ősszel befut a Chery Omoda

2023.09.14.

A BYD, MG és a Dongfeng Motor után egy újabb kínai autógyártó, a Chery modelljeinek nevét kell megtanulniuk a magyar autósoknak. Az európai partraszállás részeként a Chery (cseresznye) várhatóan novemberben lép a hazai autópiacra: első nekifutásra a középkategóriás Omoda nevű divatterepjárójukkal rajtolnak.

Szerző: Heimer György

A nemrégiben tartott bemutatkozó online-sajtótájékoztatóból kitűnt, hogy a Chery – mintegy megtestesítve a kínai autószektor viharos fejlődését, a japán és a dél-koreai autógyártók nyomdokain haladva – mára már ugyanúgy elérhette a nemzetközi élvonal sztenderdjeit, mint több más kínai gyártótársa. Az állami tulajdonú Chery csoport röpke 16 éve alakult, a tavalyi 1,2 millió négykerekű eladásával csak kilencedik a kínai autógyártók sorában, de az ország egyik legnagyobb személygépkocsi-exportőre, a termelés negyedét exportálják. A cégcsoporton belül a Chery International gyártókapacitása évi 300 ezer darab gépkocsi, az év első felében az export meghaladta a 70 ezret, az idei, egész évi (export)terv 200 ezer négykerekű. 2030-ban már nem kevesebb, mint 1,4 milliós forgalommal számolnak. Eddig főként a fejlődő világban, mindenekelőtt az ázsiai országokban voltak jelen, de már ráfordultak az EU piacaira is, így elsők között a spanyolra. Ismertetőjükből ugyanakkor az is kitűnik, hogy a cég már rég nem azokhoz a kopírozó társaságokhoz tartozik, amelyeket a nyugati autós világ hajlamos volt kinevetni, leminősíteni. A Chery International referenciái között emlegeti, hogy öt globális kutató-fejlesztő központjában 9 ezer mérnököt foglalkoztatnak, s a forgalom 7 százalékát visszaforgatják termékfejlesztésre.

A novemberben debütáló Omoda 5 típus a ma világszerte oly divatos suv-formákat követi, hossza 4,4 méter, csomagtartója 378 liter, (a hátsó üléseket ledöntve 1075 liter). A négyhengeres, benzines, turbófeltöltős motorja 1,6 literes, teljesítménye 197 lóerő, csúcsnyomatéka 290 Nm, az erő hétfokozatú duplakuplungos váltón át jut a kerekekig. A négykerék-meghajtású városi terepes végsebessége 180 km/óra, álló helyzetből 7,8 másodperc alatt van fent százon, a fogyasztás adatai egyelőre nem ismertek. Viszont a termékismertető állítása szerint az alapfelszereltség részét képezi a 10,25 colos, nagyfelbontású műszerfali képernyő-páros, a kétzónás klímaberendezés, a 360 fokos képet kínáló kamerarendszer, az adaptív tempomat, továbbá a vezeték nélküli mobiltöltő és az Android Auto, illetve az Apple Car Play támogatás is. Emellett egy sor újgenerációs biztonságtechnikai megoldás – olvasható a sajtóanyagban – mind hozzájárult ahhoz, hogy a kocsi megkapta az Euro NCAP törésteszt ötcsillagos minősítését.

Az Omoda 5 hazai árát még nem tették közzé, (a spanyolországi árképzésből kiindulva 10 millió forint feletti vételárat lehet taksálni), ezt későbbre ígérték, mint ahogy az értékesítési csatornák és az eladás utáni szolgáltatások, így a garanciális feltételek, a javító-szerviz, alkatrész-utánpótlás részletei sem ismertek. Annyi azonban bizonyos, hogy a kínai autóipar európai nyomulásával a Chery Omoda újabb kihívás: a bevezetett, hagyományos márkáknak komolyan kell számolniuk konkurenciájával. Már csak azért is, mivel a Chery belengette következő rohamát: jövő év elején tervezik piacra dobni a mintegy 450 kilométer hatótávú elektromos modelljüket.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.23
Szeptember 18-án új, akár egy egész életpályát megalapozó szakképzési program indult Debrecenben. A....
2023.09.23
A Ford tovább tekerte az őrületvezérlőt, a korábbi Raptort V6-os motorral emelte új dimenzióba. Nem....
2023.09.23
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red....
2023.09.23
Összeütközött két személyautó a Tápiószecsőt és Tápióságot összekötő úton – írta az Országos....
2023.09.23
Óriási szintkülönbséggel és fagypont alatti hőmérséklettel is meg kellett küzdeni annak a két....
2023.09.22
Érdemes rákeresni a cégre szerződéskötés előtt. ..
2023.09.22
Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a....
2023.09.22
Ugyanakkor sok egyéb funkció válthat előfizetős modellre a jövőbeli bajor modellekben. ..
2023.09.22
A hétvégén rendezik a franciaországi Le Mans-ban a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei....
2023.09.22
Nézze meg a videót! ..