oldtimer

Ismét sikeres veteránjármű találkozóval jelentkezett Makó

2022.09.26.

Szeptember 10-én tartották Makón a híres Hagymafesztivál egyik kiemelt kísérő rendezvényeként a XIV. Maros-parti Randevú Nemzetközi Veteránjármű Találkozót. Oldtimerek és nézelődők is voltak szép számmal, családi kikapcsolódásnak is kitűnő volt a program.

A makói Hagymafesztivál részeként szeptember 10-én, szombaton rendezték meg a dél-alföldi városban az immár hagyományosnak mondható Maros-parti Randevú Nemzetközi Veteránjármű Találkozót. A kora délelőtti, esőre hajló idő kicsit ugyan ráijesztett a szervezőkre, de megúszták és egész nap döntően szép napsütésben zajlott a program.

- Ma szerencsénk van az időjárással, tegnap, pénteken este azonban nagyon megáztunk. Kicsit elhúzódott az R-GO koncertje, a tűzijáték is hosszúra sikeredett, mire lement, elkezdett esni, az utolsó zenekart már elmosta az időjárás – mondta szombaton délelőtt Szilágyi László.

Maros-parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesületének elnöke egymás után adta az interjúkat a sajtó munkatársainak, miközben arra is ügyelt, hogy minden a helyén legyen, illetve kerüljön. Az aradiakat és a temesváriakat még várták szombaton ebéd előtt - ők utána szerencsésen megérkeztek Makóra.

Megtudtuk, többen hosszabb időre érkeztek Makóra, Taksonyból például három napra, és egy szép Mercedest hoztak a Hagymavárosba. A szabadkaiak is időben megérkeztek, tovább erősítve a találkozó nemzetközi jelzőjét.

A makói autós találkozónak már nagy híre van a veteránosok között, így sok helyről jöttek idén is oldtimerekkel. A magyarországi települések mellett külföldi partnerklubok is képviseltették magukat szép számmal a Hagymafesztivállal egy időben rendezett autós programon.

A Makovecz téren látható veteránjármű kiállításnak része volt a portálunk által is támogatott Tóbiás és Balambér kalandjai, azaz közlekedési program kicsiknek és nagyoknak - ez a tanév elején különösen aktuális téma.

A rendezvényen megjelent Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke, aki tavasz óta a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) ügyvezető elnöke is. Információnk szerint találkozott és tárgyalt a Makó polgármesterével, Farkas Éva Erzsébettel. Ha egy márka és egy név szóba került közöttük, az biztos, hogy a Ford és Galamb József volt...

Az oldtimerek sorában a legidősebb autó egy 1921-ben gyártott Ford T-modell volt – ez is emlékeztetett a város talán leghíresebb szülöttére, Galamb Józsefre. Akinek emlékét méltón ápolják Makón. Ennek jegyében a Hagymafesztivál mindhárom napján motorkiállítás volt a Galamb József Veteránjármű Kiállító Központban. Döntően német, értelemszerűen NSZK és NDK motorok sorakoztak a kiállítótérben, de bőven akadtak Pannóniák és Danuviák is.

Családi programnak is kitűnő volt a veterán autós találkozó, a tulajdonosok készséggel válaszoltak minden kérdésre, amire tudtak – és legtöbbször mindent tudtak idős, de jól karbantartott autójukról, motorkerékpárjukról is. Utóbbiból például láttunk egy gyönyörű oldalkocsis, még a szovjet érában gyártott Izst is, ráadásul már új rendszámmal.

Találkoztunk az „ös” Ford Transittal, ami bőven benne van már a veterán korban, az élénksárgára fényezett kisbusz Szerbiából gurult át Makóra. Kitűnő állapotnak örvendett egy még kisebb busz is, a Zastava szinte eltörpült a kétszer olyan hosszú amerikai cirkáló, a Cadillac mellett.

Számos autó nyitott motorháztetővel mutatta magát és kérésre a legtöbbet készséggel be is indította a tulajdonosa. Nekem midegyik közül az ős, kétütemű Wartburg hangja tettszett legjobban - talán azért mert legénykoromat idézte a nem problémamentes háromhengeres motor. És felrémlett mellé a gyakran rakoncátlankodó szabadonfutó is...

Amit nem azonnal vettem észre, de roppant szimpatikus volt: különböző alkalmatosságokkal, kisebb nagyobb tálcákkal óvták az autótulajdonosk a makói belváros szép díszburkolatát, ha történetesen csöpögött egy kevés olaj a korosodó autó motorjából.

A szerző fotói

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.29
Az Inception első pillantásra a távoli jövő autójának tűnik. A koncepció azonban már most is....
2023.01.29
Hamisított adásvételi szerződésekre bukkant egy használtautó-kereskedő cégnél az adóhatóság,....
2023.01.29
Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz....
2023.01.29
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Nagyon nagy a baj! ..
2023.01.29
Egy az M3-as autópályán lerobbant tehergépkocsi mentését végző autómentő vezetőjét gázolta halálra....
2023.01.29
Itt a koriszezon, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjaiban megmutatjuk a legfontosabb....
2023.01.29
A dinamikus kupé japán belpiacos változata esett át egy enyhe ráncfelvarráson - a belső teret új....
2023.01.29
Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által....
2023.01.29
A Pirelli Elect, az e-járművek és plug-in hibridek technológiai csomagja mostantól a gumiabroncs-....
2023.01.29
Egy gépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között elsodort egy gyalogost Táplánszentkereszt....