tanulmányi verseny

Inter Cars – A Young Car Mechanic verseny győztesének felkészítője

2021.12.01.

„Autót szerelni menő!” - Interjú Őri Péter felkészítő tanárral.

A 2021-es Young Car Mechanic (YCM) autószerelői versenyt egy magyar fiatalember, Ölbei Zsolt nyerte, azonban a sikerhez kellett a biztos háttér és mély szakmai felkészülés is, melyben Őri Péter segítette Zsoltot. A versenyzőről, pontosabban a győztesről készült portrénk itt olvasható.

Őri Péter

Péter amellett, hogy lapunk, az Autószektor oszlopos tagja és címeres szerzője, publikáció mellett főállásban tanár a győri Széchenyi István Egyetemen, ahol járműdiagnosztikát és az ehhez kapcsolódó tárgyakat oktatja, ennek főleg a gyakorlati óráit, a laborfoglalkozásokat.

Táblát tartók: balra Őri Péter felkészítő tanár, jobbra Ölbei Zsolt a verseny győztese

Emellett gyakorlati szereléssel is tölti mindennapjait, szereti bepiszkolni a kezét. A gondolatot tovább folytatva, fanyar humorral hozzátette: „Próbálok az az ember lenni, aki érti is, amit tanít.”

Az Autószerelők Országos Egyesületében (AOE) ügyvezető alelnöki pozíciót tölt be, az autószerelő társadalomért, a szervizekért is dolgozik. Ebben a minőségében felel a szakmai versenyeken (például YCM, WorldSkills-EuroSkills) induló magyar diákok felkészítéséért is, és részt vesz a hazai tanulmányi versenyek szervezésében.

Már némi tapasztalattal

Péter két évvel ezelőtt személyen járt kint a nemzetközi döntőn, amely egyébként nagyon hasonló szervezésben zajlott le, mint a hazai országos döntő. Az egyes versenyszámokat az adott szakterülethez leginkább kapcsolódó alkatrész beszállítók támogatják. Mivel a támogatók neve ismert volt, Péter ennek megfelelően próbálta meg összeállítani a felkészülési programot.

Idén szigorú egészségügyi biztonsági intézkedések mellett zajlott a verseny

Az általános műszaki ismeretek összefoglalása mellett, nagy figyelmet fordított arra, hogy minden beszállító céghez, minden feladathoz legyen valami konkrét gyakorlati tapasztalat. Az egyes munkafolyamatokhoz tételesen szedték össze a vonatkozó szabályok és munkavédelmi intézkedések teljes körű szem előtt tartásával a kötelező teendők listáját, hogy versenyen a feladatvégrehajtás közben még véletlenül se maradjon ki semmi, ami pontlevonást eredményezhetne.

Szolgai munkával digitalizálva

Az így sorba rendezett információkat maga a versenyző, Ölbei Zsolt gépelte- és digitalizálta be, mondván az írás közben is tovább mélyül a tudás. Erre a munkára is hetek mentek rá, hiszen az anyag igen sok, Zsolt pedig közben iskolába is járt.

Ami a gyakorlati részt illeti, Zsolt meglévő tudása mellé, tanára segítségével például részletesen megismerkedhetett a jelenleg futó váltótípusok részleteivel: hogyan és milyen olajjal zajlik az olajcseréje, milyen szűrő, vagy szűrők vannak benne, pontosan mi-hol található rajtuk.

Nyerő páros: Ölbei Zsolt és Őri Péter

A fékrendszereknél is összeszedték azokat a tudnivalókat, amelyek a vonatkozó támogató cég legfontosabb rendeszeivel kapcsolatosak. Röviden: minden feladathoz pontos forgatókönyv készült, amely sokkal hatékonyabbá tette a felkészülést.

Az összességében több hónapos felkészülés finisére, az utolsó két hétre maradt az ismétlés, ahogy Őri Péter fogalmazott: Zsolt ezzel kelt és ezzel feküdt, ha pedig valamelyik részletben esetleg elakadt, akkor azt azonnal meg tudta konzultálni tanárával.

A siker után

A felkészülés tehát megkapta méltó jutalmát és idén Magyarország hozta el a YCM első helyét. A felkészülés éppen csak szünetelt, de sem Péter, sem a versenyző Zsolt nem ült sokáig a babérjaikon, hanem megkezdték a WorldSkills versenyre való felkészülést.

Mit jelent személyesen neki a siker és mit jelenthet az autószerelő szakmának?

Zsolt a versenyen

Őri Péter abban bízik és azért dolgozik, hogy az autószerelő szakma visszanyerje régi megbecsülését. Ehhez a versenyeken elért sikerek véleménye szerint nagyban hozzájárulnak, hiszen a nemzetközi sikereken felbuzdulva újra növekedhet az érdeklődés a szakképzési intézmények iránt, és talán a döntéshozók figyelme is jobban ráirányul a szakmára, ami elhozhatja az oktatási színvonal növekedését.

Marketing és promóciós eszközként sem utolsó a nemzetközi siker, hiszen Zsolt győzelme mások számára is kaput nyithat, akik nemzetközi mezőnyben is megmérettetnék magukat. Nem kis szerep jut ebben a népszerűsítésben a jelentős pénz-és tárgyi nyereményeknek, amelyekkel ők is hazatértek Varsóból, valamint maga az utazási-, világlátási lehetőség sem elhanyagolható egy fiatal számára.

Cikkünk megjelenését az Inter Cars támogatta

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.07
Szabad, de nagyon nem ajánlott – írja a Kronen Zeitung online kiadása. ..
2022.08.07
Tíz Suzuki Vitara típusú személygépkocsi és 13 robogó áll szolgálatba az ország különböző polgárőr....
2022.08.07
Különleges szülinapi buli helyszíne volt a Harley-Davidson budapesti Bázisa. A tulajdonos Hankó....
2022.08.07
Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva....
2022.08.07
A Volánbusz Közlekedési Zrt. a 4iG  ajánlatát hirdette ki nyertesnek a Helyközi közösségi....
2022.08.07
Júliusban is kevesebb autót helyeztek forgalomba Németországban, mint egy évvel korábban és az év....
2022.08.07
Az önfeledt bulizás mellett pár dologra érdemes odafigyelniük a fesztiválozóknak, Tóbiás és....
2022.08.07
A Hyundai észt versenyzője harmadik finn győzelmére hajt, de a helyi sztár nem akarja hagyni. ..
2022.08.07
Ahogy arról korábban beszámoltunk, két halálos baleset is történt ma hajnalban. Az egyik....
2022.08.07
A Mol-csoport a második negyedévben 483,7 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta"....