járműgyártás

Infiniti Q50 magyarországi bemutató

2013.09.23.

Tíz nappal a frankfurti premier után, a régióban elsőként, Magyarországon is bemutatták a vadonatúj középkategóriást.

Kép és szöveg: Horváth Miklós

A leleplezést megelőzően a márka Forma 1-es kapcsolatáról Szujó Zoltán sportriporter beszélt, akitől egyéb kulisszatitkok mellett megtudtuk azt is, hogy Sebastian Vettel immár az Infiniti teljesítmény igazgatója és a futamok közötti szabadidejében valóban részt vesz a fejlesztésekben.

A G-sorozat utódaként a Q50-ben egyedülálló technikai arzenált vonultat fel a gyár, jelezve hogy nem csak az RB9-sekkel kívánnak a dobogó legfelső fokára állni. Intelligens kulcsrendszere (i-Key) segítségével üléspozíciót, klíma- és audio beállításokat jegyez meg az autó, de akár arcokat, neveket, hazautat is, valamint képes a sofőr billentyűzet (QWERTY, vagy ABC) preferenciájának rögzítésére.

Az átfogó digitális személyre szabhatóságot biztosító megoldás neve „My Car Knows Me”. Ezen felül az egyedi motor- és váltóműködés beállítása mellett lehetőség van egy adaptív kormányzási rendszernek köszönhetően a kormányzási erő és az autó kormánymozdulatokra való reagálásának egyéni szabályozására is. A korábban csak a repülőgépeknél alkalmazott Direct Adaptive Steering technológia bevetése személyautó esetében rendkívüli innovációnak számít a közúti közlekedés történelmében, ugyanis a fogaslécet mozgató fogaskerekeket villanymotorokkal hajtják meg, a mechanikus kormányoszlopot csupán biztonsági tartalékként szerelték be.

A japán prémium gyár mindent megtesz, hogy az évtized végére nem titkolt célját elérje, miszerint jelenlegi eladásaikat megháromszoroznák a Q50-nel és az azt követő modellekkel. A globális törekvések teljesülésének egyértelmű feltétele a vén kontinensen a dízelmotor megléte a motorpalettán. Ezért az M35 hybridből ismert és továbbfejlesztett hajtáslánc mellett a Mercedesnél használt 2,2 literes, 170 lóerős 400 Nm-es nyomatékú aggregáttal is kapható lesz az autó.

Az alapfelszereltség tartalmazza többek között az öngyógyító fényezést, dupla érintőképernyős InTouch multimédiás rendszert, tolatóradart, tolatókamerát, kétzónás automata klímát és a multifunkciós bőrkormányt. Kényelmi és egyéb extráit csomagokban bővíthető formában kínálják majd a márka iránt egyre nagyobb érdeklődést mutató hazai piacon. A gazdagon felszerelt dízelmotoros verzió ára 9 millió 294 ezer forint.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.02
Nézze meg a videót! ..
2022.12.02
A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem....
2022.12.02
100 millió eurós beruházást terveznek Gubenben – írja az automobilwoche.de   ..
2022.12.02
A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy hónapon át elektromos meghajtású....
2022.12.02
Az új ferdehátú limuzin, amelyet a szaksajtó akkoriban a "világ legbiztonságosabb autójaként"....
2022.12.02
Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2022. december 2-án 11 óra 48 perckor a 4-es....
2022.12.02
Dr. Nagy Gergely soha nem gondolkodott Lexusban. Egyetlen találkozás elég volt azonban, hogy a....
2022.12.02
Az Audi Hungariánál jelenleg egy gyártósoron készülnek az Audi Q3, Q3 Sportback, valamint a TT....
2022.12.02
Eladásainak 12 százalékos novemberi növekedéséről számolt be pénteken a svédországi székhelyű,....
2022.12.02
A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági megfontolásból idén nem állítja ki a Teve utcai....