Skoda ENYAQ iV

Indiai szélműparkkal váltja ki a Skoda a kibocsátási kvótát

2021.06.10.

A termelésben egyelőre nem megelőzhető szén-dioxid-kibocsátásokat minősített klímavédelmi projektekkel – például indiai szélerőműpark építésével – egyenlíti ki a ŠKODA AUTO, az ENYAQ iV vásárlói így teljes mértékben „zölden” közlekedhetnek, ha kizárólag megújuló forrásokból származó elektromos árammal töltik SUV-modelljüket - írja a márka közleménye.

Nem csupán az úton, azaz helyi szinten közlekedhet károsanyag-kibocsátás nélkül az új ŠKODA ENYAQ iV, a ŠKODA AUTO ugyanis szén-dioxid-semleges mérleg mentén szállíthatja ki ügyfeleinek új, tisztán elektromos zászlóshajóját.

A cseh autógyártó a teljes gyártási folyamat során ISO-minősített módon dokumentálja szén-dioxid-kibocsátását és számos megoldással mérsékli hatékonyan a szén-dioxid légkörbe jutását a gyártás során. A termelésben egyelőre nem megelőzhető szén-dioxid-kibocsátásokat minősített klímavédelmi projektekkel – például indiai szélerőműpark építésével – egyenlíti ki a ŠKODA AUTO, az ENYAQ iV vásárlói így teljes mértékben „zölden” közlekedhetnek, ha kizárólag megújuló forrásokból származó elektromos árammal töltik SUV-modelljüket.

A tisztán elektromos, akkumulátorhajtású járművek, mint például az új ŠKODA ENYAQ iV, üzem közben helyi szinten, zöld-áram használatával teljes mértékben károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedhetnek. Ökológiai lábnyomuk azonban a gyártásuk során kibocsátott szén-dioxidot is magában foglalja. Számos különböző intézkedésének köszönhetően ugyanakkor a ŠKODA AUTO szén-dioxid-semleges mérleg mentén szállíthatja ki új ENYAQ iV modelljét ügyfeleinek.

A saját gyártási folyamatok optimalizálása

Mindennek érdekében a vállalat folyamatosan optimalizálja üzemeinek működését és gyártási folyamatait. A Vrchlabíban termelő főegységgyár 2020 vége óta a ŠKODA első termelési helyszíneként működik szén-dioxid-semleges módon. Az ENYAQ iV a ŠKODA Mladá Boleslav-i főüzemében készül, ahol a cseh autógyártó a ČEZ energiaszolgáltatóval közösen Csehország legnagyobb napelemes tetőrendszerét építi. A ŠKODA AUTO csehországi üzemeiben a termeléshez szükséges összes energia még az évtized folyamán teljes egészében szén-dioxid-semleges forrásokból származik majd.

Részleteiben is jól mutatja, miképp csökkenthető okos ötletekkel a károsanyag-kibocsátás, például a ŠKODA által kifejlesztett OPTIKON alkalmazással, amely mesterséges intelligencia segítségével biztosítja a szállítókonténerek lehető legjobb térkihasználását. Ily módon egyedül 2020 első felében több mint 150 konténerszállítást és ezzel 80 tonna szén-dioxid kibocsátását sikerült megtakarítani.

A szén-dioxid-kibocsátás monitorozása a teljes beszállítói láncolat mentén

Saját gyártási folyamatainak optimalizálása mellett a ŠKODA AUTO beszállítói és partnerei szén-dioxid-kibocsátását is figyelemmel kíséri. A vállalat gondoskodik róla, hogy – többek között zöld-áram használatával – beszállítói láncolatában, teljes gyártási folyamatában és logisztikájában is arányosan megelőzze vagy mérsékelje a szén-dioxid-kibocsátást. Az LG beszállító például garantálja a „zöld áram” használatát az ENYAQ iV hajtásrendszer-akkumulátorának gyártásában, de számos más partner is kifejezte már környezetbarát gyártási folyamatok iránti szándékát.

A fennmaradó szén-dioxid-kibocsátás számítása az ENYAQ iV specifikuséletciklus-ökomérlegén alapul, ezta TÜV NORD CERT tanúsítja, amely egyébként a további kibocsátásokat is ellenőrzi. A TÜV NORD CERT tanúsítványokkal igazolja a teljes életciklus alatti összes szén-dioxid-kibocsátás helyes megállapítását, valamint az ENYAQ iV - az ügyfélkiszállításokat tekintve - mérleg szerintszén-dioxid-semleges termékként meghatározott besorolását.

Járművek és akkumulátorok újrahasznosítása

A teljes életciklus során produkált szén-dioxid-kibocsátás része a ŠKODA ENYAQ iV újrahasznosítása is. Járműbeli használatukat követően a hajtásrendszer-akkumulátorok először a ŠKODA iV energiatároló rendszerekben élik „második életüket”, amely megoldással meghosszabbítható az akkumulátorok élettartama, így javítva ökológiai lábnyomukat. Ezután újrahasznosítják őket és ismételten felhasználják a kinyert alapanyagokat. A jármű újrahasznosításából származó szén-dioxid-emissziót is eleve figyelembe veszik, s a magas újrahasznosítási arány, illetve a már ismételten felhasznált vagy újrahasznosítható anyagok széleskörű alkalmazása szintén hozzájárul a kibocsátáscsökkentéséhez.

Emissziókiegyenlítés minősített projektekkel

A ŠKODA ENYAQ iV gyártása (beszállítók és gyártás) során keletkező szén-dioxid-kibocsátás egy része egyelőre nem kerülhető el. A ŠKODA AUTO ezt minősített karbonkreditek vásárlásával egyenlíti ki, olyan minősített klímavédelmi projektek támogatásával, mint például nagyméretű szélerőmű-park létesítése Indiában. Az ország déli részén fekvő Tamil Naduban épülő parkban száz szélturbinát helyeznek majd üzembe, amelyek 200 megawatt együttesteljesítmény-kapacitásukkal mintegy 600 ezer háztartást láthatnak el tiszta energiával.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.06.22
A következő napokban is forróságra lehet számítani. Emellett a magasban a Szaharából sivatagi por....
2021.06.22
Majdnem kigyulladt a szemlén a Mazda. ..
2021.06.22
A tavaszi HUMDA SIM LIGA szimulátorbajnokságon győztes Blazsán Patrik bejutott a tokiói olimpia....
2021.06.22
Sarah Simpson szeptember 1-től veszi át a Nagy-Britannia Porsche Cars vezérigazgatói posztját. ....
2021.06.22
A Budapesti Rendőr-főkapitányság XXII. Kerületi Rendőrkapitányság járőrei június 22-én délelőtt....
2021.06.22
A Hyundai átveszi az amerikai robotikai céget, a Boston Dynamics-ot – írja az automobilwoche.de. Az....
2021.06.22
Rendkívül sokrétű megmérettetésen bizonyíthatták tudásukat a Ford Márkakereskedői hálózat....
2021.06.22
Összeütközött egy teherautó és egy személygépkocsi az M7-es autópálya és az M0-s autóút....
2021.06.22
Vízvételi és hűsítőpontokat állított fel Budapest legforgalmasabb helyszínein a Budapesti....
2021.06.22
Több kilométeres a torlódás az M0-s autóút több részén is javítási munkák miatt - közölte az....