fejlesztések

A Honda jövőre megkezdi a riksák akkumulátormegosztó szolgáltatását Indiában

2021.10.29.

A Honda Motor Co., Ltd. a mai napon bejelentette, hogy 2022 első félévében útjára indítja a háromkerekű elektromos taxik (elterjedt nevükön „riksák") akkumulátormegosztó szolgáltatását Indiában. A könnyű járművek áramellátásáról a Honda Mobile Power Pack e: („MPP e:"), azaz a Honda vadonatúj, hordozható és cserélhető akkumulátora gondoskodik.

Az indiai gazdaság növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb mennyiségű energiára mutatkozik igény, és ezzel együtt drasztikusan nő a légszennyezés. Hogy úrrá legyenek a problémán, országos szintű erőfeszítéseket tesznek a megújuló energia felhasználásának elterjesztésére és a közlekedési ágazat villamosításának folytatására. Utóbbira azért is van nagy szükség, mert a közlekedés felelős az ország üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 20 százalékáért.

Fotó: Honda

Indiában nem kevesebb mint 8 millió motoros riksa fut az utakon, és e járművek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az emberek mindennapi közlekedésében. A városi területeken elsősorban CNG-vel, azaz sűrített földgázzal hajtott háromkerekűeket használnak, melyek villamosítása kulcsfontosságú lenne a légszennyezés visszaszorítása érdekében.

A jelenleg elérhető elektromos mobilitási eszközökkel kapcsolatban jellemzően három ellenérv merül fel: rövid hatótávolság, hosszú töltési idő és drága akkumulátor. A Honda szeretne megoldást kínálni ezekre a problémákra cserélhető akkumulátoraival és azok megosztásával, hogy felgyorsítsa Indiában a villamosítást és szélesebb körben elérhetővé tegye a megújuló energia használatát. Ezért a Honda – az MPP e: egységekkel – 2022 első felében elindítja elektromos riksák számára létrehozott akkumulátor-megosztási szolgáltatását.

Ebből a megfontolásból 2021 februárjában nagyszabású tesztet indított az országban, melynek keretében 30 elektromos riksát használtak összesen több mint 200 000 km-en keresztül. A próbasorozattal sikerült feltárniuk a megoldandó feladatokat, ráadásul meggyőződhettek arról, hogy üzleti szempontól is életképes az elgondolás.

A Honda szolgáltatását igénybe vevő riksavezetők megállhatnak a városban útjukba eső, legközelebbi akkucserélő állomásnál, hogy a lemerült MPP e: egységet teljesen feltöltöttel váltsák fel. Így a sofőröknek nem kell aggódniuk a menet közben kimerülő telepek miatt, továbbá azért sem, hogy az akkumulátorok töltésére elvesztegetett idő miatt elpártolnak tőlük az utasok.

Emellett a Honda leányvállalatot hoz létre Indiában, hogy elindíthassa jövőbemutató üzletágát. Az új társaság számos Honda Mobile Power Pack Exchanger e: egységet telepít, mely nemcsak akkumulátorcsere-állomásként működik majd, hanem akkumulátor-megosztási szolgáltatást is nyújt az előzetesen kiválasztott városokban. Továbbá a Honda együttműködésre lép a helyi elektromosriksa-gyártókkal, és arra készül, hogy fokozatosan újabb és újabb településeken tegye elérhetővé egyedülálló programját.

  • Minoru Kato, a szabadidős termékek fejlesztésével foglalkozó Life Creation Operations osztály igazgatójának nyilatkozata (Honda Motor Co., Ltd.):

„A Honda Mobile Power Packben (MPP) hatalmas lehetőség rejlik a különböző szerkezetek, például kis méretű mobilitási eszközök villamosítására, sőt elterjesztheti a megújuló energia használatát is. Új akkumulátormegosztó szolgáltatásával a Honda hozzájárul az indiai riksák gyorsított villamosításához és a megújuló energia széleskörű népszerűsítéséhez. Ezen felül a Honda világszerte elősegítheti az emberek életkilátásainak javulását azáltal, hogy az MPP távoli területeken is megjelenik.”

  • A Honda Mobile Power Pack e:-ről részletesen:

A Honda Mobile Power Pack e: (MPP e:) egy hordozható és cserélhető lítium-ion akkumulátor, mely nagy mennyiségű, több mint 1,3 kWh elektromos áram tárolására képes, amivel lényegesen felülmúlja az MPP előző változatát. Az MPP e: házát és hordozófülét az eszköz tesztelésében résztvevő felhasználók visszajelzéseinek messzemenő figyelembevételével tervezték meg.

Főbb jellemzők

  • Sokoldalúság: Amellett, hogy az MPP e: megoldhatja a mobilitási eszközök energiaellátását, számos eszköz áramforrásaként is alkalmazható.
  • Tartósság: A folyamatos kisütések során jelentkező hőleadás megakadályozza a túlmelegedést, ráadásul az eszköz – normális üzemi körülmények között – megfelel a rezgés-, ütés- és vízállósági elvárásoknak is.
  • Információhasznosítás: A beépített vezérlőegység felismeri az MPP e: üzemi körülményeit, és rögzíti az összes paramétert. Ezeket az adatokat az MPP e: töltése során, a csatlakozókábelen keresztül gyűjtik össze, később pedig az akkumulátormegosztási műveleteknél és egyéb, másodlagos céloknál használják fel.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

                                      

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.28
Kevesen gondolnák, hogy a több mint 1000 lóerős Lucid Air villanyautóban, a vadonatúj Range....
2022.05.28
A hely, ahol festői környezetben James Bond BMW-je parkol és ahol egy gombóc fagyi drágább, mint....
2022.05.28
Igazi ritkaságokkal érkezett a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az AMTS-re. ..
2022.05.28
Charles Leclerc, a Ferrari hazai versenyzője indulhat az élről vasárnap a Forma-1-es Monacói....
2022.05.28
Lehet, hogy nem ez a legerősebb és leglátványosabb autó a kiállításon, de ennek van a legjobb....
2022.05.28
A kamerákkal, radarral és lidarral felszerelt autonóm teherautók hamarosan nagyrészt önállóan....
2022.05.28
A Volkswagen standján a számtalan pályarekordot tartó Volkswagen ID.R prototípus is megtekinthető a....
2022.05.28
Vác ad otthont a hazai ralibajnokság soron következő futamának, a Dunakanyar Rallye-nak. A Peugeot....
2022.05.28
A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) több kategóriában meghirdette és....
2022.05.28
Négy évtized, négymillió eladott példány, négy hajtott kerék: a Toyota 4Runner a modern kompakt....