tanácsok

Hogyan kell megfelelően hűteni az autót: hibák a klíma beállításakor

2022.06.18.

Aki izzad a nyári melegben, az hálás a klímaberendezésért az autójában. Azonban gyakran helytelenül használják – aminek következményei vannak a közérzetre, a pénztárcára és a biztonságra nézve – írja a svájci blick.ch

 

Az egyik leggyakoribb hiba klímával történő vezetésnél: Ha az ablak nyitva van, nem tudja magát ideálisan szabályozni.

A nyári melegben semmi sem jobb, mint a légkondicionálás az autóban. Biztonsági okokból is: 35 fokon az ember olyan lassan reagál, mint 0,5 ezrelék alkohollal a vérben. De az autó klímaberendezése gyakran rosszul működik. Íme a leggyakoribb hibák:

1.Nyitva marad az ablak

A szellőztetés az elején nagyban segíti a légkondicionálást, hogy elérje a célhőmérsékletet – de utána kérjük, csukja be az ablakokat és a napfénytetőt. Csak ezután tud megfelelően szabályozni a légkondicionáló. Ráadásul a nyitott ablak éppúgy fogyasztási tényező, mint a hiába fújt hűvös levegő.

2. A hőmérséklet túl alacsony

A teljesen automata üzemmódban ez olyan, mint a fűtési termosztátnál: az alacsonyabb hőmérséklet-beállítás nem hoz gyorsabb hűtést a legtöbb autóban. Jobb, ha röviden megnyomja a gombot a maximális hűtés érdekében. Amint lehűl, kapcsoljon vissza "Auto"-ra - és maradjon 18 vagy inkább 20-22 fokon. Mert ha túl nagy a különbség a külső hőmérséklethez képest, akkor a változások stresszesebbé válnak.

3. Ne irányítsa a levegőt a test felé

A légáramlást egyenletesen kell elosztani (pl. külső szellőzőnyílások lefelé, középső szellőzőnyílások felfelé), és ne irányuljanak a szélvédőkre, mert azokon a hűtőhatás elveszik. De ne a testre irányítsa: a testfelület túlhűtése segítheti a megfázást. Fennáll a feszültség és a fejfájás veszélye is.

4. A módok nem ismerete

Az újabb klímaberendezések gyakran három automata üzemmódot kínálnak, amelyek általában az "Auto" megnyomásával (függetlenül attól, hogy gombról vagy kijelzőről van szó), vagy az infotainment rendszerben állíthatók be: kíméletes, közepes, erős. Sajnos ez sokszor ismeretlen - és akkor például a meleg ellen nem elég a leghuzatmentesebb, leggyengébb üzemmód nyáron. Tehát nézze meg a légkondicionáló rendszer kezelési útmutatóját vagy beállítási menüjét.

5. Túl sokat állít kézzel

Nincs ez másként a kézi klímaberendezésekkel sem. De a szokásos automata szó szerint azért van, hogy automatikusan működjön. Általában jobban és gyorsabban oszlatja el és temperálja a levegőt, mintha manuálisan avatkozna be.

6. Ne használjon keringtető levegőt

A régebbi, manuális klímával szerelt autók gyakran hatékonyabban hűtenek, ha először levegőkeringetéses helyzetben hagyják őket dolgozni. De ugyanúgy, mint az alagútban a kellemetlen szagok ellen, itt is érvényesek a következők: Utána, főleg ha esik, tedd vissza a friss levegőre, különben hamar bepárásodhatnak az ablakok.

7. Ne mindig indítsa be a klímakompresszort

A kánikula elmúltával, 20 fok körüli hőmérséklettel általában elegendő a friss levegő a hűtött levegő helyett. Sok újabb autó automatikusan „Eco” üzemmódba kapcsol, de különösen a régebbi modelleket érdemes egy gombnyomással vagy a fedélzeti „A/C” rendszerben (vagyis a klímakompresszorban) kikapcsolni – ezzel üzemanyagot takaríthatunk meg! Azonban: használja havonta egyszer a légkondicionálót, hogy fitten tartsa a rendszert – írja a svájci lap.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.30
Nem is akárhová, hanem a középkategória felső harmadába, tehát a Passat, Insignia, vagy éppen a....
2022.06.30
Jogerősen felmentette a bíróság az M3-as autópályán 2016-ban történt halálos tömegszerencsétlenség....
2022.06.30
Az új Neta S Yaoshi elektromos szedánt az ingyenes töltés lehetőségével és egy brutális motorral....
2022.06.30
Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével....
2022.06.30
Nézze meg a videót! ..
2022.06.30
Elfogadta az üzemanyagok 50 banis - 40 forintnak megfelelő - árkompenzációjáról szóló sürgősségi....
2022.06.30
A versenyhivatali eljárás elhúzódása miatt az eredetileg tervezettnél később, várhatóan ősszel....
2022.06.30
Az új Citroen C4 X & Ë-C4 X szakít a bevett normákkal: sziluettjében egy elegáns fastback, egy....
2022.06.30
A Mars egész felszínét körbefotózta a kínai Tienven-1 űrszonda és a Csu-Zsung marsjáró tavaly május....
2022.06.30
Miután megtapasztaltam a BMW M240i ördögi erejét és tökéletes stabilitását, kipróbáltam a kettes....