Győr

Hazánk legifjabb robotépítői versenyeztek

2022.07.11.

A legtehetségesebb és a legifjabb magyar robotépítő és programozó fiatalok mérkőztek meg egymással a Széchenyi István Egyetemen megrendezett World Robot Olympiad nemzetközi lego robotépítési és programozási verseny nemzeti döntőjében. A gyerekek olyan szerkezeteket építettek, amik a kerti munkákban, a mentési akciókban és a kórházi ellátásban segítenek.

„Büszkeség számunkra, hogy 2019 után ismét helyet adhatunk egy olyan rangos eseménynek, ahol a jövő fejlesztőinek drukkolhatunk. Kedves versenyzők, ti vagytok hazánk legjobb robotépítői korcsoportotokban. Rengeteget dolgoztatok ezért, s én szurkolok nektek, hogy közületek sokan jól szerepeljenek majd a világdöntőben is” – üdvözölte a World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi lego robotépítési és programozási verseny mezőnyét köszöntő beszédében dr. Ballagi Áron, a Széchenyi István Egyetem Automatizálási Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

Dr. Ballagi Áron, a Széchenyi István Egyetem Automatizálási Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense. Fotók: SZE

Hozzátette: „Hamarosan egyre több robot vehet majd minket körbe a hétköznapokban. A jövő tehát a kezetekben van”.

Az izgatottságtól csillogó gyermekarcokra tekintve dr. Ballagi Áron hangsúlyozta azt is, hogy a győri egyetem számára ezek a gyerekek jelentik az utánpótlást. Mint mondta, nagy öröm látni, hogy milyen felkészülten érkeztek a versenyzők. „Ha most lennék iskolás, biztosan beneveztem volna én is. Ilyen tapasztalatokkal nagy előnyre tehetnek szert a tanulók” – tette hozzá.

A főszervező Edutus Egyetem vezérigazgatója, Szögi Zoltán a helyszín méltatása, és a győri egyetem nyitottsága mellett kiemelte, hogy versenyen első helyezést elérő csapatok esélyt kapnak arra, hogy a november 17-19. között megrendezendő dortmundi világdöntőn Németországban képviselhessék Magyarországot.

Markó Milán a versenyen két kategóriában is dobogós, győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum egyik csapatát erősítette. Érdeklődésünkre elmondta, iskolájukban szinte hagyománya van a WRO-versenyeken való szereplésnek, ezért számára természetes volt a nevezés. „Csapatommal nagyon izgatottak voltunk az extra kihívások és az időnyomás alatti teljesítés miatt. Sokat tanultunk a felkészülés során és a verseny közben is” – fejtette ki a versenyző, aki a jövőben szívesen foglalkozna még a robotikával és a programozással is.

A versenyre idén 133 magyar csapat regisztrált, közülük ötvenen jutottak a győri nemzeti döntőbe, ahol a fiataloknak saját tervezésű és készítésű LEGO robotokat kellett építeniük. Ezeket úgy programozták, hogy utána maguktól is teljesíteni tudják a szervezők által előre meghatározott pályát.

Az idei év témája a „My robot, my friend”, azaz a gyerekek olyan robotokat építettek, amik a kerti munkákban, a mentési akciókban és a kórházi ellátásban segítenek.

A szervezők ismertetése szerint a csapatok a versenyre előre megírt programmal érkezhettek, amik alapján a robotuknak meghatározott időre kellett teljesíteni a feladatot. A legjobb csapatok kiválasztásához a verseny folyamán többször is véletlenszerűen kerültek fel az elemek a pályára, így a robotoknak mindig az adott helyzethez kell alkalmazkodnia.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.25
Az elektromos Hummer iránti hatalmas kereslet lekötötte a cég minden termelő kapacitását, ezért úgy....
2022.09.25
Az elektromos autók megoldást jelentenek a téli energiahiányra? Az Egyesült Államokban egy orvos a....
2022.09.25
A hármas karambol a sztráda Budapest felé vezető oldalán történt, a 60-as kilométernél - írja a....
2022.09.25
Az ausztrál Jack Miller bizonyult a legjobbnak a gyorsaságimotoros-világbajnokság....
2022.09.25
Szegényebb lett az autók világa, mióta eltűnt megannyi patinás márka. Nemrég feltámadt az MG, de....
2022.09.25
Kontinensbajnoki címét megvédve negyedszer lett Európa-bajnok vasárnap Kiss Norbert, a Révész....
2022.09.25
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Hány lóerős? ..
2022.09.25
A tűzeset a főváros felé vezető oldalon történt - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.09.25
Két nagyszabású dunántúli vasútfejlesztés előkészítése kezdődhet meg - közölte a Technológiai és....
2022.09.25
Nagyszabású megfélemlítésre panaszkodik a román Europol rendőrszakszervezet, amely szerint főnökeik....